Ojetiny
Kraviny...
@traveldrive Súhlas 👍👍👍
@Horký Hrom Nemám potřebu si vymýšlet, to raději napíšu novinku o nějakém dobrém autě 🙂 Pan K. mi to takto odvyprávěl, důvěryhodně, viděl jsem i různé fotografie a dopis. Přišlo mi důležité o tom informovat. A není to žádný ojedinělý případ, nýbrž běžná exekutorská praxe.
Nesmysl. Kupní ceny by se domohl po tom, kdo mu auto prodal.
Já myslím že je to správně a mělo to tak dopadnout. Naši zákonodárci jsou moudří lidé a určitě chtějí aby to takto fungovalo. Kdyby to nechtěli, přece by tak hloupý zákon nevydali, resp. dávno by ho změnili
Ten postižený asi taky nebyl zrovna andílek. Navíc asi šetřil při koupi, kdyby měl správně napsanou kupní smlouvu, obchod by byl neplatný a měl dostat zpět peníze od prodejce.
Stačí nekupovat ojetiny ... u nového auta by se to nestalo.
@Slávek Je to jeden z X důvodů, proč raději kupuji nová auta. Určitě se to vyplatí, obzvláště pokud auto člověk chce mít delší dobu. Ta stará hláška, že nové auto je nejhorší investice už neplatí. Ojetina je nejhorší investice. Hlavně ta bez zcela jasné historie. Když už ojetinu, tak třeba vyřazené služební auto, se kterým člověk sám jezdil 😄.
@Slávek když bude v exekuci autorizovaný prodejce, tak se to může stát také. Bude dlužit miliony, naběhne tam exekutor, sepíše majetek, včetně nových, nikdy registrovaných aut (stačí VIN) a zakáže majiteli s tím nakládat. Ten to poruší, auta prodá. A opět jsme tam, kde jsme byli. O auto Vás exekutor připraví, se slovy - peníze si vymáhejte po prodejci.
Řešil jsem asi před 10 lety podobný případ pro klienta, koupil ojeté užitkové auto od prodejce, žádný no name, byl to autorizovaný prodejce dané značky, velký TP byl vydaný nový z důvodu zaplnění původního, takže v něm byl jen ten prodejce.
Po necelém roce přišel klientovi od exekutora protokol o soupisu movitých věcí a výzva k vydání auta. Dlužník, vůči kterému ten exekutor vedl exekuci, to auto někdy v minulosti prodal poté, co vůči němu byla zahájena exekuce, nevím, kolikrát to auto změnilo vlastníka, než se dostalo k tomu autorizovanému prodejci, od kterého ho koupil můj klient.
S tímto protokolem od exekutora za mnou klient přišel, podali jsme návrh na vyškrtnutí auta ze soupisu, podrobně jsme odůvodnili, že klient nabyl vlastnictví k tomu autu v dobré víře, o tom dlužníkovi vůbec nevěděl. Uspěli jsme, exekutor vyškrtl to auto ze soupisu a klientovi zůstalo, nemusel ho vydat.
V každém případě, už bez vazby na článek, mám obecně jednu dobrou radu. Pokud kupujete hodnotnější věc, např. auto, od někoho, koho neznáte, nelitujte 50 korun, zajděte třeba na kteroukoliv větší poštu a nechte si na prodávajícího vydat přes Czech point výpis z Centrální evidence exekucí. Stačí Vám jméno, příjmení a datum narození prodávajícího. Z výpisu spolehlivě zjistíte, jestli je proti prodávajícímu vedena exekuce, pokud ano, nic nekupujte.
Po necelém roce přišel klientovi od exekutora protokol o soupisu movitých věcí a výzva k vydání auta. Dlužník, vůči kterému ten exekutor vedl exekuci, to auto někdy v minulosti prodal poté, co vůči němu byla zahájena exekuce, nevím, kolikrát to auto změnilo vlastníka, než se dostalo k tomu autorizovanému prodejci, od kterého ho koupil můj klient.
S tímto protokolem od exekutora za mnou klient přišel, podali jsme návrh na vyškrtnutí auta ze soupisu, podrobně jsme odůvodnili, že klient nabyl vlastnictví k tomu autu v dobré víře, o tom dlužníkovi vůbec nevěděl. Uspěli jsme, exekutor vyškrtl to auto ze soupisu a klientovi zůstalo, nemusel ho vydat.
V každém případě, už bez vazby na článek, mám obecně jednu dobrou radu. Pokud kupujete hodnotnější věc, např. auto, od někoho, koho neznáte, nelitujte 50 korun, zajděte třeba na kteroukoliv větší poštu a nechte si na prodávajícího vydat přes Czech point výpis z Centrální evidence exekucí. Stačí Vám jméno, příjmení a datum narození prodávajícího. Z výpisu spolehlivě zjistíte, jestli je proti prodávajícímu vedena exekuce, pokud ano, nic nekupujte.
Nic neobvyklého. Přitom by stačilo, kdyby se při zahrnutí do exekuce musel udělat zaznam do registru a tim znemoznilo auto prepsat, tedy zmenu vlastnika.
@Josef-Kratochvil
V principu souhlasím, ano, to by bylo řešení, obdobně jako u katastru nemovitostí. Ale jen upřesním, muselo by se do registru vozidel zapisovat už samotné zahájení exekuce, protože už od té chvíle nesmí dlužník auto prodat (i když ještě není vydán exekuční příkaz konkrétně na prodej daného auta).
V principu souhlasím, ano, to by bylo řešení, obdobně jako u katastru nemovitostí. Ale jen upřesním, muselo by se do registru vozidel zapisovat už samotné zahájení exekuce, protože už od té chvíle nesmí dlužník auto prodat (i když ještě není vydán exekuční příkaz konkrétně na prodej daného auta).
Jan Vítek
Příspěvek podléhá schvalování.
Pan K. si splnil sen...ojetou pracovní dodávkou.
Ten příběh začal tak poetický. Ach ty emoce, auto a splněny sen.
Ten příběh začal tak poetický. Ach ty emoce, auto a splněny sen.
Zákon č. 120/2001 Sb.
Zákon o soudních exekutorech a exekuční činnosti (exekuční řád) a o změně dalších zákonů
ze dne 28.2.2001
za soudruha emana
asi 50x aktualizovano ale ze zmetka nic jinyho nez zmetek nebude
Zákon o soudních exekutorech a exekuční činnosti (exekuční řád) a o změně dalších zákonů
ze dne 28.2.2001
za soudruha emana
asi 50x aktualizovano ale ze zmetka nic jinyho nez zmetek nebude
Já tomu nerozumím. Exekutor údajně nemohl vědět, že auto už není majetkem dlužníka ale někoho jiného, tak když to nevěděl, jakto, že ten příkaz novému majiteli poslal?
Něco mi asi uniklo, ale doufám, že se mi něco podobného nestane.
Něco mi asi uniklo, ale doufám, že se mi něco podobného nestane.
Mě osobně se stalo, že jsem v AAA koupil za hotové Ford Galaxy. 2 roky jsem se vozil a když jsme ho tam chtěli dát na protiúčet, řekli nám, že je blokované jako záruka na jakýsi úvěr před deseti lety. Respektive je to zapsané v registru. V TP pochopitelně nic. Řešení to nemělo.
Neviem, ako na ostatných, ale na mňa to pôsobí dosť účelovo. Mám z toho pocit, že cieľom článku je skôr vystrašiť než poradiť. Žiadne konkrétne údaje, žiadne cenné rady, len anonymný, "neuveriteľný" a neoveriteľný príbeh a ponaučenie, že si máme „overovať právnu minulosť auta“.
Za mňa to vyzerá skôr ako skrytá reklama na platené overovanie než reálna pomoc pre čitateľa. Štýl článku a použité výrazy typu „horor“, „peklo“, „bežná praxe“ to len potvrdzujú.
Ak je to naozaj bežná prax, tak nech autor článok aktualizuje a doplní údaje o tom, ako často sa to stáva, koľko ľudí sa kvôli tomu dostalo na súd a koľkí takto prišli o auto a peniaze.
Za mňa to vyzerá skôr ako skrytá reklama na platené overovanie než reálna pomoc pre čitateľa. Štýl článku a použité výrazy typu „horor“, „peklo“, „bežná praxe“ to len potvrdzujú.
Ak je to naozaj bežná prax, tak nech autor článok aktualizuje a doplní údaje o tom, ako často sa to stáva, koľko ľudí sa kvôli tomu dostalo na súd a koľkí takto prišli o auto a peniaze.
Auto změnilo několikrát majitele, ale v registru byl pořád zapsaný ten původní? Nežeru.
Podobnou věc jsem řešil v praxi pro klienta, opravdu se to stát může. V registru vůbec nemusí být zapsán pořád ten původní vlastník, klidně mohlo dojít i k několika změnám zápisu v registru vozidel.
Tak jak jste to formuloval mi to přijde jako nesmysl.
Bud změna majitele je zapsána v registru (pak by vše mělo být cajk) a nebo není a ke změně majitele docházelo jen "per huba" a změna nikdy nebyla řešena na registru.
Když kupuji či prodávám vozidlo (at už auto či jen pitomý přívěs) tak bud jdu s dotyčným za šimlem k přepisu nebo si přepis zařídím sám na základě plné moci druhé strany a vím že je to cajk. Na kecy že přepis zařídí ten druhý nikdy nehraju!
Máte určitě pravdu v tom, že při prodeji je třeba jít s kupujícím na úřad a vyřídit přepis (nebo si to zařídit sám s plnou mocí). Taky to tak dělám a nikdy bych to nedělal jinak, už kvůli pokutám za eventuální přestupky a pro snadné ukončení pojistky.
Ale jinak jsem reagoval na první příspěvek, kde se mi zdálo, jako by se vecernicek2 domníval, že článek hovoří o tom, že nedocházelo k přepisům v registru vozidel při změnách vlastníka. Myslím to tak, že k zápisu změn v registru mohlo klidně docházet, i když auto prodal někdo v exekuci, registr to z moci úřední nezkoumá.
Ještě dodám, že zápis v registru není dokladem o vlastnictví, tedy nejde se na něj odvolávat v případě, že mu předcházela neplatná kupní smlouva. A naopak ke změně vlastnictví není nutný zápis v registru. Vlastnictví přejde podle (řádně uzavřené) kupní smlouvy, klidně i ústní.
To že šiml nezkoumá zda je vozidlo v exekuci je však chybou. Pokud by bylo němělo by k převodu dojít, podobně jako by bylo v databázi hledaných (odcizených) vozidel.
K druhému odstavci, všechny tam nastíněné situace nejsou uplně správně.
Respektive o ustní smlouvě se dá (TEORETICKY) přemýšlet jen v případě přepisu kdy jsou tam oba. Jen naprostý absolutní *** by prodal auto ústně bez smlouvy s tím že si kupující zařídí převod. Tohle by snad ani chovance Bohnic či Dobřan nenapadlo......
Já bych to formuloval tak, že akurátně vlastnictví přechází uzavřením písemné smlouvy, které je okamžitě stvrzeno (či následováno) řádným přepisem.
Praxe je daleko pestřejší než Vaše úvahy. Ani já nikdy nedokážu popsat všechny možnosti, které mohou nastat. Shodneme se, že uzavírat jen ústní smlouvu je riziko a není to vhodný postup, ale to neznamená, že se to v praxi neděje. Tedy žádné TEORETICKY, naopak je docela běžné, že si lidé zejména v rodině, ale i mezi přáteli prostě uzavřou ústní kupní smlouvu a buď spolu zajdou na registr vozidel, nebo jeden dá plnou moc druhému a ten přepíše auto na registru. Jde to, úředník písemnou smlouvu nevyžaduje.
Problém s ústní smlouvou samozřejmě je prokázat kdykoliv později její existenci. Ale v praxi je možné, pokud si prodávající a kupující kdykoliv v budoucnu existenci kupní smlouvy potvrdí, aby přešlo vlastnické právo k autu na kupujícího i bez písemné smlouvy a dokonce i bez zápisu změny v registru vozidel. Je to samozřejmě úplně nesmyslné chování a současně porušení zákona o registru vozidel, ale to neznamená, že takoví lidé mezi námi nejsou.
A souhlasím, že v roce 2025 a v době digitalizace agend státu by mělo existovat propojení mezi registrem vozidel a centrální evidencí exekucí a při pokusu o převod auta vlastníkem v exekuci by se úředníkovi měl monitor automaticky rozsvítit červeně. Ovšem taková užitečná práce v dnešní době bohužel politikovi plusové body u voličů nepřinese.
Já se apriori nebavím o transakcích mezi rodinnými příslušníky ale klasický prodej na inzerát naprosto cizímu joudovi.
Samozřejmě v rodině tomu komu věřím s ústní domluvou problém nevidím, ale to je speciální případ (a velmi omezáná podmnožina případů) kde bych klidně dal příbuznému veškeré papíry, plnou moc a klíčky a pověřil jej převodem, ale můj příspěvek byl v obecné rovině.
Jinak bohužel užitečné věci od šimlového aparátu málokdy čekat 😞.