Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bezpečnost

Zpět na článek

Bezpečí, nebo pohodlí? Souhlasíte s vypínatelnými asistenty?

32 komentářů

KANKUNEN
@jersey.se Ve starým Fordu jsem si nastavil pípnutí na 155. Pak mě to štvalo, vypnul jsem to nakonec. Třeba počet pohlaví nikomu neubližuje. Zásadní věci jsou: agrese a kriminalita migrantů a z východu vraždění pod hlavičkou rusácka. I ten GD se dá různě posouvat.
johny555
Pokud asistent funguje dobře a člověk řídí normálně, tak řidiče vůbec neobtěžuje a nevypíná ho. Mám dva roky staré auto a nic nevypínám. Správně by měli srážet body za špatně fungující asistenty, ne za možnost trvalého vypnutí.
KANKUNEN
@Pepa_007 Ti blázni nejsou agresivní
KANKUNEN
@traveldrive nemám rád agresivního rusáka, to ti vadí, že
Tomogo
Jsou to jen asistenti! Jen mají pomáhat, protože samostatné řízení zdaleka ještě nezvládají a dlouho zvládat nebudou. Proto bych byl nejen pro trvalé vypínání, ale abych si mohl objednat i auto bez nich.
Můžeme se pak bavit o rozsahu trvalého vypínání, protože třeba ABS a ESP asi nikdo trvale vypínat nechce. Nebo osobně takového jedince neznám.
Michal Ježek
Z mé praxe jsou některé asistenty spíš nebezpečné, než užitečné. Je super, že se dají trvale vypnout, nebo aspoň nastavit taky, aby jen graficky něco ukazovaly. Za to jsem ve svém autě neskutečně vděčný.
traveldrive
@šofér Ideálne by bolo, aby po prvom vypnutí zostali asistenti vypnutí trvale, nie len do najbližšieho štartu. Prípadne aby niektorí asistenti v aute vôbec neboli.
Pepa_007
Řidič. Na něm je zodpovědnost.
šofér
Za bezpečnost jízdy vždy, v každé zemi EU zodpovídá řidič, žádný asistent! Takže vypnout asistenty musí být vždy na řidiči.
Pokud asistent zasáhne do řízení a dojde k nehodě, nikoho nebude zajímat, co dělal asistent, ale co dělal řidič!
jersey.se
Je to jen další věc, kterou EU diktuje a kterou nikdo nechce. EU si musí uvědomit, že čím víc takových nesmyslů lidem nutí, tím je reálnější konec EU.
Lubo
Ak by asistenti fungovali dobre, tak ok.
Ale čítanie značiek, rýchlosť a pozornosť proste nefunguje. Pozrieš sa v Lexuse na hlavnú cestu či niekto neprichádza, pípa že sa nepozeráš dopredu, nastavíš 130 km/h - ide 131 sám od seba a pípa, odčíta rýchlosť z kamiónu pípa, atď, atď. - toto nie je ani bezpečné ani pohodlné.
A tieto a ďalšie pípania ho robia menej bezpečným a otravným.
traveldrive
@Lubo 👍👍👍
sarusian
podla mna by si mal kupujuci zvolit, akych asistentov tam chce mat a je ich ochotny zaplatit a nie neustale nabalovat cenu s novymi a novymi asistentami, ktore vodici pred jazdou sa snazia deaktivoat...
traveldrive
@johny555 Čo ťa neobťažuje? Zhasnutie motora na križovatke a jeho opätovný štart o tri sekundy? Alebo že ťa auto ťahá za volant mimo pruh, lebo senzor zachytil zabudnutú starú čiaru na ceste? Alebo ti bráni v obídení jamy na ceste, lebo by si prešiel cez plnú čiaru? Neobťažuje ťa pípanie alebo blikanie, keď mierne prekročíš rýchlosť? Neobťažuje ťa, keď pootvoríš dvere, a pípa to, lebo nemáš zatiahnutú ručnú brzdu? Neobťažuje ťa pípanie pretože sa spolujezdec nepripútal prv ako si sa rozbehol? No tak mňa to obťažuje. 😉 Ak všetko zvláda tvoje auto bez obťažovania, tak som zvedavý, čím jazdíš.
traveldrive
@Barry Lyndon
Reálne len do prvej búračky. Potom už bude pod drobnohľadom a každá ďalšia nehoda zatlčie nový kliniec do rakvy tohto na dnešnú dobu nezmyslu.
Prasivak P
@Pepa_007
to by ma zaujimalo, kam ti niekto to pohlavie natlacil, ze ti to tak ublizuje
traveldrive
@Barry Lyndon ...a potom si sa zobudil. 😉
Barry Lyndon
Bouře ve sklenici vody. Za pár let se beztak budeme všichni válet na zadních sedadlech (přední nebudou potřeba 😃) a řídit bude FSD. 😊
Pepa_007
@KANKUNEN
počet pohlaví nikomu neubližuje.....
Pokud ti násilně tlačí počet pohlaví, tak ubližuje.
Ja Prvni 123
Ne, vetsina vubec do auta nepatri.
Kdo je chce, at si je objedna... a zaplati.

Jedine uzitecne je ABS, pasy a dva pytle.
Vsechno ostatni za priplatek.
traveldrive
@Othello Alebo namiesto zmeny pravidiel homologácie nesprávne fungujúceho asistenta zrušiť.
traveldrive
@KANKUNEN O tej agresivite by sa dalo písať dlho. Keď niekomu podložíš nohu a ukážeš mu faka, a on ti dá pár faciek, tiež budeš kričať, že je agresívny? Celkovo to asi nevadí (je to tiež len názor). Ale vadí, keď to vyťahuješ pri každej, aj nesúvisiacej príležitosti. Zbytočne hrotíš, a robíš hlupáka sám zo seba. Skús písať radšej len o autách, vtedy je debata s tebou úplne v pohode.
Othello
Každý prvek v autě dnes podléhá homologaci a platí to bezpochyby i pro asistenty.
No a pokud asistent projde homologací a přesto nefunguje správně nebo spolehlivě, je potřeba změnit pravidla homologací.

Případně do přidělování hvězdiček zahrnout nejen přítomnost asistentů, ale i jejich bezchybnou funkci. Jinak lžeme sami sobě, ale to je v dnešní bruselské Evropě asi obvyklé
traveldrive
@milous Zatiaľ píšeš absolútne nezmysly ty.
traveldrive
@KANKUNEN Zase pletieš hrušky s kolečkami, jak sa ti to hodí. Pokoj a začni uvažovať.
miroslav med
Já mám starou herku (dvojkový Focus), která má pouze ABS, naprosto mi to vyhovuje a zatím nikdy se mi nestalo, že bych měl pocit, že k řízení potřebuji nějakého asistenta. Pokud už bych stál o nové auto, tak jenom o takové, u kterého lze asistenty trvale vypnout.
Michal Ježek
@Barry Lyndon To fakt ne. Vzhledem k tomu, jak blbě počítače řídí....
Trtkal
Euro NCAP je nestátní organizace a zda si u ní nechá auto otestovat je zcela dobrovolné rozhodnutí automobilky.
Pokud je součástí hodnocení i hodnocení asistentů, tak mi přijde logické, že trvale vypnutý asistent je hodnocen tak, jakoby tam nebyl.
traveldrive
@Barry Lyndon Áno, je tam podmienka dostatočnej bezpečnosti, a tiež podmienka jednoznačného riešenia zodpovednosti v situáciách, na ktoré bude bezpečnosť krátka. Čo si popravde zatiaľ neviem predstaviť.
Barry Lyndon
@traveldrive Pokud bude nakonec nehodovost FSD statisticky třeba desetinová oproti lidskému řidiči, tak by neměl být problém, aby se proti tomu firmy ala Tesla nebo Google mohly pojistit. Uznávám, že může být problém trestněprávní odpovědnost v případě fatálních nehod končících úrazy nebo smrtí. Druhý problém pak může být americký justiční systém, kde může kdokoliv žalovat kohokoliv za cokoliv o cokoliv (typu Tesla mi přejela nohu, chci miliardu dolarů 😊). To ale v Evropě nemáme, takže paradoxně o problém míň...
Barry Lyndon
@Michal Ježek No když vidím, jak aktuálně jezdí FSD od Tesly a to ne v Americe, ale tady v Česku (nějak to hackli, že jim to tu funguje), navíc v místech, kterými to auto nikdy nejelo a který jsou hodně jiný oproti těm, kde Tesla primárně trénuje (USA) ,tak si říkám, že do 10 let (možná do 5 let) je to v i v Evropě reálný... 😊
milous
Je to absolutní nesmysl.To by měli mít povinnost používat řidiči do 3 let od nabytí opravňeni