Bezpečnost
čekal jsem, že bude v článku uvedeno, které léky za volant nesmí vůbec, ibalgin asi problém nebude😊
@Man Ký
"Antidepresiva, anxiolytika, hypnotika, některá antipsychotika, opioidy proti bolesti nebo starší typy antihistaminik"
Za mna dostatocne adresne, myslis ze daju tabulku so stovkami lieciv pre istotu ?
"Antidepresiva, anxiolytika, hypnotika, některá antipsychotika, opioidy proti bolesti nebo starší typy antihistaminik"
Za mna dostatocne adresne, myslis ze daju tabulku so stovkami lieciv pre istotu ?
@lamal protože tomu nerozumíš, ale já ti to vysvětlím. jsou léky, které mají v příbalovém letáku uvedeno, že mohou ovlivňovat pozornost. a na ty tě nikdo testovat nebude. nicméně článek uvádí léky, po kterých se vůbec nesmí řídit a čekal bych jejich seznam, zjevně jich tolik není.
ty jsi vyjmenoval ty, které se nedoporučují a mě můžou způsobovat problémy a druhej o tom nebude ani vědět.
já třeba léky na alergii na pyly užívám po letní sezónu na noc, protože se po nich krásně vyspím. přes den by s nimi ze mě byla Olga Hepnarová, nebo islámský terorista😊
ty jsi vyjmenoval ty, které se nedoporučují a mě můžou způsobovat problémy a druhej o tom nebude ani vědět.
já třeba léky na alergii na pyly užívám po letní sezónu na noc, protože se po nich krásně vyspím. přes den by s nimi ze mě byla Olga Hepnarová, nebo islámský terorista😊
@Man Ký
Clanok polemizuje aj nad situaciami, ktore vznikaju u latok kt "len" mozu ovplyvnovat pozornost
"Účinek však závisí na konkrétní látce, dávce, délce užívání i na tom, zda je člověk na lék zvyklý. Právě tato nejednoznačnost dělá z léků noční můru pro policii i zákonodárce."
K tomu patri aj naduzivanie, to sa tyka vacsiny ludi co poznam ze ficia na xanaxe, davky od lekara ignoruju a striedaju lekarov, ktory im daju predpisy.
"Podle BESIPu antidepresiva až pětinásobně zvyšují riziko nehody. " - sem patria aj bezne antidepresiva
"U silnějších léků proti depresím je řízení dokonce zcela zakázáno." - tu je to jasne
Zoznam liekov o ktorych pises tam nemas, no nemyslim si ze je to ucel clanku na ACZ, to by si mali prizvat farmaceuta ktory by to odborne garantoval.
Clanok polemizuje aj nad situaciami, ktore vznikaju u latok kt "len" mozu ovplyvnovat pozornost
"Účinek však závisí na konkrétní látce, dávce, délce užívání i na tom, zda je člověk na lék zvyklý. Právě tato nejednoznačnost dělá z léků noční můru pro policii i zákonodárce."
K tomu patri aj naduzivanie, to sa tyka vacsiny ludi co poznam ze ficia na xanaxe, davky od lekara ignoruju a striedaju lekarov, ktory im daju predpisy.
"Podle BESIPu antidepresiva až pětinásobně zvyšují riziko nehody. " - sem patria aj bezne antidepresiva
"U silnějších léků proti depresím je řízení dokonce zcela zakázáno." - tu je to jasne
Zoznam liekov o ktorych pises tam nemas, no nemyslim si ze je to ucel clanku na ACZ, to by si mali prizvat farmaceuta ktory by to odborne garantoval.
@lamal co je jasné??? dpč. když někdo napíše článek a tučným písmem zvýrazní
U silnějších léků proti depresím je řízení dokonce zcela zakázáno.
tak bych čekal, že se to dozvím, co jsou silnější léky proti depresím. jestli to náhodou nejsou léky na schizofrenii apod.
U silnějších léků proti depresím je řízení dokonce zcela zakázáno.
tak bych čekal, že se to dozvím, co jsou silnější léky proti depresím. jestli to náhodou nejsou léky na schizofrenii apod.
Nezbývá, než to testovat taky. A postihovat úplně stejně jako alkohol. Vlastnit řidičské oprávnění není obecné právo, ale privilegium. Podobně jako zbrojní oprávnění.
Jsem asi jeden z mála, kdo, někdy i přes neskutečná muka, nepolyká tišící, či tlumící léky. A když už, tak ne před jízdou. Á propo, jaký je v tom rozdíl, jezdit ovlivněn bolestí, ať už fyzickou, či psychickou, a nebo jezdit pod vlivem léků?
@JirkaII bolest ti nezpomaluje reakce. ale o to asi nejde, největší problém je s benzodiazepiny, na kterých je závislých mraky lidí, všechny lexáče a xanáče a další...
nicméně, v případě nehody se bere krev a tohle se zjistí, takže myslím, že to nezůstane nepotrestováno...
nicméně, v případě nehody se bere krev a tohle se zjistí, takže myslím, že to nezůstane nepotrestováno...
@Man Ký
Napr lexace a xanace maju vplyv aj na pocit viny a zodpovednosti za porusenie ci prasacku jazdu, nie je to len o spomaleni reakcii. Detto to moze byt nejaka vendeta za volantom ako vybrzdovanie, clovek vykrmeny xanaxom asi nebude mat take vycitky, ze mu hrablo a je to cez ciaru.
Napr lexace a xanace maju vplyv aj na pocit viny a zodpovednosti za porusenie ci prasacku jazdu, nie je to len o spomaleni reakcii. Detto to moze byt nejaka vendeta za volantom ako vybrzdovanie, clovek vykrmeny xanaxom asi nebude mat take vycitky, ze mu hrablo a je to cez ciaru.
@lamal většina lidí po xanaxu usne. ale osobní zkušenost mi chybí😊 naopak démonizovaný pervitin nebo kokain z většiny lidí udělá lepšího řidiče, pokud to tedy není týden v kuse😊 ale v USA se zcela běžně prodával na benzínkách efedrin pro řidiče.
@Man Ký
Nemusis ani nechces mat na vse vlastnu skusenost, staci vediet ako to funguje a skusenost okolia tiez pomoze.
Vysokonavykove latky ako pervitin su prave o tom, ze konzumenti spadnu do naduzivania a vo vysledku su fresh len po uziti resp po kratku dobu.
Nemusis ani nechces mat na vse vlastnu skusenost, staci vediet ako to funguje a skusenost okolia tiez pomoze.
Vysokonavykove latky ako pervitin su prave o tom, ze konzumenti spadnu do naduzivania a vo vysledku su fresh len po uziti resp po kratku dobu.
@lamal může být, co jsem slyšel tak v F-1 jsou stimulanty poměrně obvyklé... a potom, individuální odlišnosti jsou vždycky /xnx.
@Man Ký
Vrcholovy sport zamerany na rychlost, pozornost a reakcie je trochu ine kafe ako bezny zavisly uzivatel pika na cestach. Prepokladam, ze v F1 maju latky a uzivanie regulovane a nejedna sa o pervoš 😁 ... to by bolo zufale.
Vrcholovy sport zamerany na rychlost, pozornost a reakcie je trochu ine kafe ako bezny zavisly uzivatel pika na cestach. Prepokladam, ze v F1 maju latky a uzivanie regulovane a nejedna sa o pervoš 😁 ... to by bolo zufale.
@Man Ký no, jednou jsem musel vyjet se silnou bolestí zad, která vystřelovala do nohy a většinu cesty jsem myslel na bolest a jak se posunout na sedadle, aby to chvíli bolelo míň. Za mě pozornost byla v tu chvíli úplně na minimu oproti běžné jízdě. Nešlo o zpomalené reakce, ale o nepozornost a nesoustředění. Od té doby se snažím nejezdit, pokud se cítím podobně. A na tohle nikoho neotestujete...
Zase "kvalitní" článek s nulovou úrovní odbornosti, bez uvedení konkrétních údajů, rizikových lékových skupin a s naprosto clickbait titulkem.
Většina moderních antidepresiv jako SSRI, SNRI samozrejmě nemá na řízení vliv, možná s výjimkou navykacího období. Jinak určitě lepší, než milion nezaléčených pacientů s depresí. Starší tricyklická antidepresiva ano, ale to asi milion Čechů nebere.
No nic, stává se nám z tohoto serveru celkem odpad.
Většina moderních antidepresiv jako SSRI, SNRI samozrejmě nemá na řízení vliv, možná s výjimkou navykacího období. Jinak určitě lepší, než milion nezaléčených pacientů s depresí. Starší tricyklická antidepresiva ano, ale to asi milion Čechů nebere.
No nic, stává se nám z tohoto serveru celkem odpad.
...a zítra - nesedejte za volant přejedení. Pozítří - nevyspaní. Popozítří - nepouštějte si extrémně hlasitě hudbu. Popopozítří - když jste obézní.
Všechno snižuje schopnost řádně řídit auto, nedá se to objektivně změřit, nejsou na to limity, nejsou na to ani předpisy, policie to ani nemůže nijak řešit, ale je to nebezpečné.
Rada? Je to jen na vás. Tak buďte, sakra, zodpovědní a jezděte opatrně.
A hned máte námět na 4 jalové, nic neříkající články. A hlavně na 4 nadmíru důležité ankety.
Všechno snižuje schopnost řádně řídit auto, nedá se to objektivně změřit, nejsou na to limity, nejsou na to ani předpisy, policie to ani nemůže nijak řešit, ale je to nebezpečné.
Rada? Je to jen na vás. Tak buďte, sakra, zodpovědní a jezděte opatrně.
A hned máte námět na 4 jalové, nic neříkající články. A hlavně na 4 nadmíru důležité ankety.
Přitom by neměl být problém zavést systém "Hodného Bratra", který bude přesně vědět, kdo aktuálně užívá jaké léky a kdo aktuálně řídí 😊. Nicméně je to na druhou stranu trochu zbytečné jen pro těch pár let, než bude FSD a řídit už se prakticky nebude... 😃
Potíž je, že v zájmu velkých firem musí růst počet uživatelů léků (růst zisku a HDP je základní mantra "naší" společnosti). Ale má to řešení. Stát může investovat do vývoje autonomních vozidel a zařídit příspěvky pro jejich nákup (například přes zdravotní pojišťovnu). Obojí zvyšuje zisky firem a dá se tvrdit, že je to pro "dobro běžného voliče".
Jiří Pravda
Příspěvek podléhá schvalování.
to, že lidi jezdí ovlivnění léčivy jsem tak nějak předpokládal, ale vůbec jsem netušil, že tolik lidí zobe pilule. Neznám ze svého příbuzenstva jediného. Ani u svých přátel jsem si ničeho nevšiml. Je tedy pravdou, že jsem po svém předchůdci v práci našel v šuplíku hromadu vyžraných platíček nějakých antidepresiv. V nejvíc pohodové práci, kde nebyla žádná velká zodpovědnost, malá rodinná firma, tempo velmi pomalé ...
@eLzyx
co vim od ucitelu na gymplu, tak tretina studentiku chodi v psychologoj, tretina nechodi ale mela by a tretina je normalni.
vetsina nema zadnej sport nebo aspon telesnej pohyb, nechodej do hospod a jen cumej do mobilu a na internet a pisou nesmyslne prispevky.
.
kde je dnes vubec rohypnol?
nevidim ho zapsanyho v tridni knize
ma omluvenku od psychiatra ??
co vim od ucitelu na gymplu, tak tretina studentiku chodi v psychologoj, tretina nechodi ale mela by a tretina je normalni.
vetsina nema zadnej sport nebo aspon telesnej pohyb, nechodej do hospod a jen cumej do mobilu a na internet a pisou nesmyslne prispevky.
.
kde je dnes vubec rohypnol?
nevidim ho zapsanyho v tridni knize
ma omluvenku od psychiatra ??
Takže abych mohl do práce, makat 8,5 hodiny, musím použít prášky proti bolesti. Do důchodu nemohu, je tam krácení.
I Karel Gott před vystoupením používal injekce proti bolesti.
Antidepresiva, anxiolytika, hypnotika, některá antipsychotika, opioidy proti bolesti nebo starší typy antihistaminik patří mezi léky, u nichž je vliv na řízení dobře zdokumentovaný. Podle BESIPu antidepresiva až pětinásobně zvyšují riziko nehody. U silnějších léků proti depresím je řízení dokonce zcela zakázáno.
mimoň seš ty