Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektromobilita

Zpět na článek

Srovnání elektromobilů v pořádné zimě: I ten nejlepší byl tragický

147 komentářů

Bonisek
U spalovacích motorů je nejslabším článkem v zimě baterie, proč se pak někdo diví těmto testům. A to jsou nová auta. Po 5 ti letech až pěkně baterie změkne to bude teprve výsledek
psel
@Bonisek tak to mám zatím štěstí, 3 roky za sebou a všechno zatím tvrdý 😁.
Baterie je furt tvrdá jak prkno, neprověšuje se a nic po zemi netahám 😁.
Ty mě teda dáváš po ránu 😁.
eLzyx
@Bonisek nevím, na základě čeho usuzuješ, že něco v zimě změkne, ale většina věcí v zimě ztvrdne. Každopádně v mojí TMS se baterie chová i po 10 letech pořád stejně.
ericn
@eLzyx No a kolik procent kapacity ti za 10let zmizelo?
Zetti
@ericn ani jedno 😀😀😀😀
ericn
@Zetti nepředbíhej, jsem zvědavý na odpověď 😉
Zetti
@ericn
Chtel sem mu usetrit praci.
Zrovna sem si rikal, ze dam na mamuta celorocky a s tim krapem uz v zime nikam nejedu. Baterka mi ukazuje 42% s dojezdem 116 km, to ale neplati pro dalnici. 3 roky, 30000 km
ericn
@Zetti tak to s tou baterkou je hustý... Jinak celoročky na Mamuta, to by mě zajímalo, jak to bude fungovat... Není lepší držet 2 sady? Letní a zimní? Alespoň by si mohl mít dva designy kol 😉
Zetti
@ericn ja se toho nebojim, na michelinech crossclimate mam spoustu kilometrů. Kdyby to nebylo povinny ani bych je nepotreboval, akorat nechci kdyby do me nekdo strcil, aby se po me vozil.
ericn
@Zetti OK, já zatím u všech tří aut držím obě sady, ale třeba u toho dalšího to vyzkouším. Zajímali by mě ty celoročky od Nokianu (reálné zkušenosti uživatelů). Zimáky měli vždy skvělé... Ty Micheliny mají dobré recenze...
Ja Prvni 123
@ericn Mam Nokiany Seasonproof, ale v mensich rozmerech, nevim jak moc plati pro "mamuty".
Seasonproof 1 jedou v zime jako zimaky. Tam rozdil prakticky neni.
V lete jsou trochu hlucnejsi, nez letni.
Ale zivotnost i spotreba ok.
Nejvic je ocenuju na Ducatu - maji aramidovou bocnici, takze jsou odolne defektu.
Jsem zvedavej na 2, pry poresili tu hlucnost.
Ted jsem dal dve nove na Tipo, 205/55 r16, ale hlucnost okomentovatmuzu az na jare, v lete.
Tak uvidim, jestli ho do te doby neprodam.
eLzyx
@ericn za 10 let 10%. Nicméně výkony podává pořád stejné.
ericn
@eLzyx což znamená, že máš s 85kWh, jen cca 76kWh, tj pokud nabíjíš na 90% (což si psal) , cca 68kWh, takže pokud TMS bere v průměru 21kWH (podle Spritmonitor, TMS 2013-2106, 90 recenzí), tak cca 300km dojezd 😉
eLzyx
@ericn to odpovídá. V létě se dá i za 19 (resp. i za 11, ale ... ), takže cirka 350km. Na 10-11 let starý EV dobrý, ne? No a když potřebuji, tak to narvu klidně na 100%, doma, přes noc, což hodí dalších 30-40km, cirka.
Mokrous
@Bonisek To víš, tady to je samej odborník. Akorát nikdy neslyšeli o tvrdém, nebo měkkém napětí baterii v souvislosti s vnitřním odporem. Zvykej si. Jen rytí, výsměch, urážky a primitivismus.
psel
@Mokrous 😁, bavíš se o čem?
Vnitřní odpor v závislosti na teplotě a stavu soc a stáří baterie? To je normální chování ale nikdy jsem v souvislosti s moderními NCM/LFP/NA bateriemi neslyšel, že by se o tom někdo bavil jako o měknutí.
K měknutí mozku tady dochází ale v diskuzích docela často.
Mokrous
@psel Zajdi si někam na střední odborné učiliště elektrotechnické, nebo za nějakým elektrikářem, nebo modelářem a zeptej se na to ať se tu nemusíš dál ztrapňovat, odborníku.

A nebo zkus třeba zde na konci třetího listu😒br />
www.sse-najizdarne.cz/…_chem_zdroje.pdf

A nebo dál plácej co chceš... Třeba o měknutí mozku.
Ti co jim nezměknul nemusí vědět všechno, ale umí se poučit. No a ti druzí si jedou dál svoji "pravdu".
psel
@Mokrous promiň ale kde se v tom tvém odkazu píše o měknutí? CTRL+F nenajde nic.
Odborníku 😁

Edit: Našel jedinou měkkost v textu ->

Měkký zdroj má velký vnitřní odpor a svorkové napětí klesá velmi rychle.

LOL
Copak mají moderní baterie v autech nějaký velký vnitřní odpor aby byly měkkým zdrojem? NE
Baví se tam o měknutí baterek? NE

Promiň ale moderních baterií se to fakt netýká, možná nějaké gelovky, ale rozhodně ne v autě. Kdybys měl vysoký vnitřní odpor, třeba jen 1 Ohm, tak bys jen na chlazení baterky při nabíjení 200kW na 400V stanici potřeboval uchladit 25kW tepelného výkonu. A při 500A by z toho rozhodně žádný měkký zdroj nebyl.
Mokrous
@psel Kde nic není, ani smrt nebere. Dál to nemá cenu rozebírat. Technik řeší fakta, fanatik ideologii a víru.
Man Ký
@Mokrous když se najde správná disciplína, i vyučený elektrikář může být za hvězdu. vůbec nevím, o čem mluvíš a možná si pustím Jirku, aby mi to vysvětlil. jedna věc je jistá, urážky a primitivismus ti jdou ještě líp, než elektřina. a taky vyhrožování. tak ze sebe pls nedělej morální maják, poslední záchranu auto.cz😒/a>)
Je dobré o výsledcích testu mluvit. Je ale špatné hned hlásit, že EV jsou v pr..li. Výsledek byl očekávaný, nyní bude následovat další výzkum a vývoj zaměřený na kompozici článků a fyzické podmínky jejich práce v nízkých a vysokých teplotách. Ano, ještě nenastal čas úředně zrušit ICE ani nařizovat, že mohou přežít jen ve formě HEV; ten čas nikdy nenastane. EV převáží, až jejich vlastnosti budou odpovídat potřebám uživatelů a přinesou prokazatelný celospolečenský ekonomický efekt. Ta doba není zas tak daleko, jak by se mohlo na první pohled zdát.
Evropa nesmí zaspat.
Ja Prvni 123
@Ringhofer Ano.
Tak jako poslednich asi 100 let.
Dobre, tak jen poslednich 20 intenzivneji.
topten
a ted podobnej test se spalovakem
v lete jezdim za 7.5, v zime za 9.5, tedy o cca 25% horsi dojezd
a to se pod -10 dostanu spis vyjimecne, -20 snad uz ani nepamatuju.
.
zajimavy, ze v norsku ev fungujou
ptr078
@topten Keby si v norsku bol, tak by si vedel, ze cim viac ides na sever, tym viac ludi, ktori potrebuju transport ma v zalohe ice auto na horsie poveternostne podmienky. Je rozdiel sa motkat ulicami oslo alebo byt hore na severe
topten
@ptr078
a na mesici nebo na marsu jezdi co?
tak vidis 🤣
ptr078
@topten 🤦
Ja Prvni 123
@ptr078 To uz prece nemuze myslet vazne.
😄

Blizi se Silvestr, beru to tak, ze vtipkuje.
hrtlik1
@ptr078 na severu Norska je nyní tepleji než v ČR v Krkonoších.
ptr078
@hrtlik1 To je v poriadku, fakt je ten, ze zatial je tam viac dizlov ako eveciek
traveldrive
@topten Tak to neviem ako jazdíš, rozdiel v zimnej spotrebe voči letu mi robí tak pol litra, možno liter pri krátkych jazdách s nedostatočne zahriatym motorom. Nie ICE na tom v zime nie sú zďaleka tak zle ako BEV.
topten
@traveldrive
denne kratky jizdy, snih prinejmensim nez se dostanu na silnici
navic podle papiru spotreba cca 6.5, takze v zime pokles dojezdu proti wltp o necelou pulku
kolik by to bylo podle nerealnu chinsky cltc ?
2/3 pokles dojezdu ??
kdyz je teplota pod nulou, tak nez se motor trochu ohreje, tak to asi kvuli likvidaci emisi zere vyrazne vic nez za tepla, u druhyho starsiho auta takovej rozdil neni
traveldrive
@topten Tak potom nevydávaj blbú charakteristiku tvojho auta za všeobecnú pravdu o spotrebe ICE. Je mi jasné, potreboval si čo najviac očierniť spaľovák a vyzdvihnúť elektrinu, lenže ľudia aj v diskusiách na ACZ uvažujú a takú kravinu ti nezožerú. Bez ohľadu na to, koľko palcov si naklikáš.
ericn
@traveldrive asi jezdí jako prase, já dneska cca 125km (včetně cca 50km dálnice a na Lipně bylo -6st) i s boxem na lyže na střeše za 7.5l. V létě bez boxu 6.5l-7l podle stylu jízdy. Tj. když sundám box, tak je rozdíl 0.5l. Tj ze 60l nádrže ja to nic 😄

Tj podle výpočtu je dojezd 800-850km, tj žádný dramaticky rozdíl a pořád je to docela dost. Abych nezapomněl, doplněná energie do 100% i se zaplacením je méně jak 5minut...
rohYpnol
@topten

Jestli máš takovýto rozdíl ve spotřebě, tak buď jezdíš 5 km trasu, nebo jsi totální řidičský diletant 😁 😁 😁
Man Ký
@rohYpnol o nárůstu spotřeby o 15-30% u spalovacího motoru, obzvláště benzínových v takových teplotách vědí všichni dospělí lidé. ale není problém udělat sraz auto.cz a tam nás můžeš něco naučit za volantem! zdá se, že jsi řidič naprosto nadprůměrný!
topten
@Man Ký
rohypnol je podobnej tocvolant jako hajlujici turek zavodnik
.
Patnáctiletý soupeř Filipa Turka promluvil. Z pohádky o závodníkovi nezbylo nic
medium.seznam.cz/…zbylo-nic-220650
rohYpnol
@topten

Nejlepší je Petr Míča, který se z ničeho snaží udělat senzaci a máme další článek jak někdo o někom něco napsal a někdo nám vnucuje své názory, co tím kdo chtěl a měl říct... Aneb lidově řečeno, z lejna se tu opět snaží uplést bič 😁 😄 😄
Man Ký
@rohYpnol musím souhlasit. Petr Míča kope do mrtvého koně😊
Rosta Jež
@Man Ký Toto už je čistá demagogie. S benzinovým 2.0tsi 140kW jezdím v létě za 8,2 a v zimě (prosinec-unor) za 8,6. Ani ne půl litru rozdíl převážně na trasách 40-50km, jednou až dvakrát do měsíce 200-300km. Box na střeše na dálnici +1l N95. Ten jsem na Tesle pro jistotu snad ještě ani jednou neviděl. Majitelé EV buď nelyžují, nebo si lyže musí půjčovat v půjčovně.
Man Ký
@Rosta Jež vidíš to Rostíku, a článek píše o provozu v mrazech minus 30. máš nějakou podobnou zkušenost? tak to vidíš. blábolíš.
Mokrous
@topten To jezdíš asi jen po parkovišti, ne?

Teď jsem se vrátil z Alp a světe div se, zase 5,3/100
Průměr za celý výlet tam i zpět i místní výlety na nejvyšší parkoviště v lokalitě. A občasný stání na volnoběh při mém venčení mimo civilizaci. Asi to mám rozbitý. Protože v létě mi to žere podobně. No, jednou jsem to na letních gumách dal za 5,1/100, ale bez venčení na volnoběh.
Man Ký
@Mokrous spotřeba se udává v městském, mimoměstském a kombinovaném provozu. ty využíváš, jak už víme z tvých barvitých vyprávění, bez výjimky mimoměstský provoz a proto dosahuješ tyto čísla. vyplývá z toho, že Passat jezdí za 5,3 litru? ale ne, samozřejmě, že ne. v kombinaci to bude určitě víc.
ale dost možná máš ještě tu edici, která čistí vzduch a naftu na delších trasách vyrábí😊
Arese
A přitom je to tak jednoduché - elektroplečky nebrat! 🙂
Jon Bon Novy
Z toho dojazdu odratajme este -40% pre denne jazdenie v rezime baterky 20-80 a este pripadne jazdu po dialnici a zistime, ze to nevyda ani po najblizsi vyjazd z dialnice ...
Aj ked -20 °C u nas momentalne nehrozi, technologia stale nie je na takej urovni, aby bolo EV u nas vhodne pre aspon 50% obyvatelov.
Nie, EV je stale vo vseobecnosti len elektrokolobezka, do ktorej neprsi. Vhodne pouzitie okolo komina. Nic viac a nic menej.
Najde sa mozno 0,01% ludi, ktorym staci nejaky konkretny model s velkou bateriou aj na denne dochadzanie na dlhsie trasy, ale to je skor vynimka, ktora nestoji 20.000 eur. To nie je bezne EV a bezny uzivatel.
traveldrive
@Jon Bon Nov Pletieš nezmysly.
Zetti
@traveldrive
Ma pravdu s tema 40%. Na DC nabíječkách se dobiji na 80%. K tomu ta spotreba o 30 pct vic nez v lete. V lete 18, ted k 25i. A to pocitame u noveho auta. Jestli vyrobce ruci za baterku soh 70%, ty cisla budou s casem jeste tragičtější.
Chce to argument, ne bezduchý prohlášení
eLzyx
@Zetti aha, a proč tedy nabíjím 3-93%?
Zetti
@eLzyx všude se píše ze ideální je udržovat nabití na přibližně 80 % a nedopustit, aby kleslo pod 20 %. Tak posloucham. Pred cestou davam doma 90, na dlouhou i 100. Ale DC max 80. Na 3 nemam koule a pri 10 je auto otravny.

Proc to delas ty netusim, ale ja chci aby auto vydrzelo pouzitelne co nejdyl. Podruhé bych to uz nekoupil
ericn
@Zetti spíš by mě zajímalo těch jeho 93%, jakou ta baterka má asi degradaci po 10ti letech? Ještě na to neodpověděl... Já jen, že jsem viděl test z Kanady, kde si koupil člověk v aukci TMS 2013 za necelých 6000USD a baterka měla dojezd 60mil 😄 Tj baterie KO...
Zetti
@ericn ale jo, porad je to 93% z celkoveho aktualniho soh, i kdyby baterka mela kapacitu polovic.
ericn
@Zetti jj přesně tak... tipuju, že má tak 75-80% původní kapacity....
Zetti
@ericn
To auto ti to nerekne, myslim ani tesla ne. Nicmene tema je zima a elektroauto. Mam baterku s teoretickou vyuzitelnou kapacitou kolem 65kwh. Auto v lete vezme necelých 18, ted suverene s topenim bez dalnice 25, dal jsou to kupecke počty. Zeptej se lidi jakou maji spotrebu elektriky doma a vetsina ti rekne ze doplaci nebo jim vraci. Kolik je to mwh z nich nedostanes. U tech elektromobilistu je to podobne
ericn
@Zetti hele změřit se to dá, přes OBD tuším. Někteří prodejci, co prodávají ojetá EV, to tak dělají. Tj jde to zjistit... Jen by mě to docela zajímalo.
Zetti
@ericn osobne vubec nechapu proc to neni jednoduse soucasti infotainmentu. Me uz to je uplne jedno, necham si to dokud to nekam dojede, treba jenom do Lidlu. Ma to i sva pozitiva.

Ja mam v nemecku krásného kombika w124 e320 z japonska se 109 kkm ve stavu jahreswagen, jakou ja mam na něj chuť, kdyby na tu elektriku spadl nekde panel .....
ericn
@Zetti no W124 bych si rád někdy sjel a navíc kombi je super, tj i6 32O musí být lahoda - 162kW 😉
Zetti
@ericn jj 162kw budu se modlit, aby si ho nekdo do konce brezna koupil. Pak se na nej asi sjedu kouknout. Malo jete pekne kombi je vzácnější nez kabrio. Vetsina z nich drela jako kone.
ericn
@Zetti jj tomu věřím, hele běž do ní 😉 Tohle má smysl, podle mě větší jak mamut... Upřímně to je "das auto"...
del42sa
@ericn btw to přelomové Polo nakonece dorazí za vyšší cenu

kolem 30 000 eur (v přepočtu cca 728 000 Kč)

www.novinky.cz/…enovkou-40555306
ericn
@del42sa jj už jsem to četl, ve Vlkohradu se asi úplně zbláznili, jejich EV jsou dost těžký průměr a navíc. se bavíme o autě velikosti Pola s třetinovou "nádrží"... Nekoupitelné 😉
traveldrive
@Zetti
"Nie, EV je stale vo vseobecnosti len elektrokolobezka, do ktorej neprsi. Vhodne pouzitie okolo komina. Nic viac a nic menej."
"... a este pripadne jazdu po dialnici a zistime, ze to nevyda ani po najblizsi vyjazd z dialnice ..."

Pletie nezmysly.
Tých -40% je tvoja voľba, nie limit auta. Nie som zástancom BEV, súhlasím s mnohými názormi a pohľadmi odporcov elektromobility, ale krútim hlavou nad nezmyslami, ktoré niektorí produkujú.
Man Ký
mínus deset je v Česku výlučně v noci. před měsícem, když ze soboty na neděli tady na jihu Moravy nasněžilo, nebyly ani minus dva, ale stačilo to na to, aby všichni jezdili padesát a ve škarpě skončilo asi dvacet aut😊
děkuji za tyto extrémní testy. příště poprosím otestovat spalovací sedany v saharském písku. to jsou podobně běžné podmínky jako v Česku.
ryccardo
@Man Ký ony se EV ale neprodavaji jen v Cesku, takze je zcela relevantni je testovat i v minus 10. Jen tebe jako zakaznika ten test nemusi az tak zajimat. To je cely.
Man Ký
@ryccardo samozřejmě, že mě nezajímá. jen mě fascinuje když někdo tleská a křičí "já to říkal, já to říkal!!! je to k ničemu😊"
ptr078
@Man Ký Kedze sam vlastnim lacne ev renault a jazdim na dalsich 4roch, uz pri dlhodobych teplotach pod 10, sa dojazd vyrazne znizuje, takze netreba to zlahcovat a ma druhu stranu ani robit z toho tragediu, proste treba to brat ako vlastnost
Man Ký
@ptr078 ano, i benzínové auto žere v létě o litr víc kvůli klimatizaci a o dva kvůli mrazu v zimě... ale letos ještě nebylo tady v Česku snad ani mínus pět.
klimatická změna není, ale v Alpách krachují nízko položená střediska. ať si každý udělá závěry jaký chce.
faktem je, že kdyby se nám podařilo směr zvrátit a takové zimy tu byly znovu, elektromobily budou mít problém. stejný jako spalovací vozy😊
ptr078
@Man Ký Takze v podstate je globalne oteplovanie ziaduce, ev ma lepsi dojazd, ice spali menej paliva a rakusaci si na svahy mozu posadit vinic alebo repku olejnu
Hendly
@ptr078
Hmm.
Jen jestli si treba uvedomujes, že aktualne cesky vlekar sedi a kouka na zelenou louku a přemýšlí kde veme penize na zivot. To same ubytovani v okoli atd.
ptr078
@Hendly Riziko podnikania, niekto prosperuje, niekto krachuje. Cez kovid na zelenou louku pozerali majitelia z gastra o rok to mozu byt majitalia automobiliek. Stale mozes zruzit zivnost a zamestnat sa v skolstve alebo zalozit firmu s inym predmetom podnikania, alebo zomries od hladu. Taky je zivot
psel
@ptr078 no a stejně tak to bude s benzínkama brzy. Kdo by to pálil v autě...
ptr078
@psel Raz to tak urcite bude
rohYpnol
@Hendly

Opět lhář huzjeeříček hendlíček.

Loni touto dobou byly sjezdovky beze stop sněhu a provozovatelé skiareálů mluvili o zmaru. Mnozí končili v průběhu února a měli ekonomické problémy. Letos se naopak ve většině středisek lyžovalo do poloviny března a někde ještě pokračují.

„Je to sto a jedna. Vůbec se to nedá porovnat,“ ulevilo se Jakubu Juračkovi, který provozuje skiareál na Trojáku v Hostýnských vrších.

Zimní sezona začala slibně, návštěvnost podporují kurzy i večerní lyžování
Sezonu tam skončili o minulém víkendu. A to spíše proto, že čekají nástup jara a změnu preferencí lidí, kteří mění lyže za kola a brusle. „Jinak vrstvu sněhu jsme měli takovou, že jsme ji mohli rozhrnovat ještě měsíc,“

www.idnes.cz/…_zlin-zpravy_hoo
Hendly
@rohYpnol
“ Zjednodušeně řečeno jde o to, že zdejší areály se nemohou spolehnout na přírodní sníh”
rohYpnol
@Hendly
Zjednodušeně řečeno jde o to, že lžeš jako vždy. Jsou zimy lepší, jsou zimy horší. Tak to zkrátka chodí. A když někdo staví lyžařský areál ve výšce 300 m n.m. a diví se, že nemá sníh, tak je to jeho podnikatelský plán.
Hendly
@rohYpnol
Bohužel jsou bez prirodniho snehu i areály v nejvyšší polohách.
rohYpnol
@Hendly
Evropu zasype sníh, pokrývka může být nejrozsáhlejší za minimálně 7 let
www.in-pocasi.cz/…yvka-27-12-2025/

Tak, co tam máš ddál za nesmysl??? 😁

A stále jsi nedokázal odpovědět, hujer. Proč poučuješ ostatní aby nepsali o Norsku když jsi tam sám nebyl ani prstem na mapě a píšeš o tom, jak tam BEV funguje??? Co?
Man Ký
@rohYpnol takže budoucí čas představuje jistotu? opravdu se to stane? a i kdyby, tak po tolika zimách bez sněhu to teď bude každý rok? klimatická změna se neděje? tohle učivo se, jestli jsem to správně pochopil, bere na vzdělávacích ústavech končících praktickou zkouškou a probírá se souběžně se špatným pravopisem. to jsem vypozorovat na sociálních sítích😊
kyklop
@rohYpnol si robíš prd€l, lyžovanie sa presúva do stále vyšších polôh, buď to nevidíš, alebo to vidieť nechceš 😁 . Ad mrazy, aj dole v nížinách si mával historicky kopu mrazivých dní, tento rok sme dotiahli do stavu, kedy som vodu na záhrade vypínal až teraz cez sviatky. Sneh v stredných polohách býval od nevidím do nevidím, teraz tam máš len snežné delá a umelý sneh
Man Ký
@ptr078 ano, i na tom, že jsi HIV pozitivní se dá najít něco pozitivního😊
Jenik3
Takové výsledky lze očekávat. Navíc baterka vybitá do nuly (přijela odtahovka), teploty hodně pod nulou. Jsou to extrémy.
Norský test bude evropskému využití bližší.
Dini
V zimě je u EV strašně důležitá teplota baterky. Protože za poklesem dojezdu při ustálení jízdě 350km/70km/h nestojí ani tak moc topení, jako vnitřní odpory baterie, které rostou s klesající teplotou. Takže pokud Polestar ujel jen o 5% míň při -5°C než při WLTP teplotě musel mít předehřátou baterku.

Normální smrtelník nepojede do 0% a nenabíjí na 100% při běžném denním používání, takže ten dojezd bude spíš tak o 15% nižší = ~300km. Po dálnici dalších 20% dolů. To chceš.
Lubo
@Dini dajú sa dohľadať detaily testu. Autá boli vo vyhrievanej garáži, interiérová teplota nastavená na 23 stupňov.

Moja skúsenosť, pri aktuálnych teplotách okolo 0 pokles z dojazdu do 500 km na 370 km s prevahou diaľnic.

globalchinaev.com/…esults-for-tesla
Hugo Antal
Naprosto nic neříkající test. Opět je tabulka nesmysl. Jak někdo může porovnávat Mercedes G s nějakým malým autíčkem do města. Různé velikosti kapacity baterií taktéž není možné společně takto porovnávat. Jízda na okruhu je nesmysl, nikdy pak není možné používat rekuperaci, která na udělá klidně i 25% navíc na dojezdu. Ve městě i více. Obrovský vliv na spotřebu má efektivní využití všech možností vozů. Takže tento blábol, kde je spousta věcí tendenční a vytržení z kontextu, je v podstatě zcela irelevantní.
traveldrive
Čínske elektromobily v ťažkých severských podmienkach, to je fakt zaujímavý a hlavne vysoko relevantný materiál...
psel
@traveldrive ona má totiž čína taky sever ne? 😁
traveldrive
@psel Ale u nás nejazdí väčšina tých testovaných čínskych šmejdov a tie čo jazdia, spočítaš na prstoch...
Hendly
Vysledek?
Ev v zime normalne funguji.
Rozhodně neni problem v CR kde je celou zimu max kolem 0 a snih uz neznaji ani na horach.
rohYpnol
@Hendly
Ne, nefungují normálně. Fungují blbě. 50% dojezdu není NORMÁLNĚ, hujere... 😁 😁 😁
Hendly
@rohYpnol
Ne. Funguji naprosto normalne.
Ty snad udrzujes u spalovaku stale plnou nadrz?
Tohle je totiz jasna ukazka toho jak o EV jen teoretizujes.
Resis snad u spalovaku situaci kdy mas pul nadrze a jsi z toho nervózní?
rohYpnol
@Hendly
Hendlíčku, tvoje demagige je trapná. Až srdcervoucí 😁

Ano, kdyby v zimě někdo vyměnil 55l nádrž za 20l nádrž, tak to každý inteligentní člověk pozná, nebude se mu to líbit a nebude říkat, že to je NORMÁLNÍ 😄 😄 😄
Hendly
@rohYpnol
No a pak je situace kdy realne s EV jezdis a nad nazory teoretikum z netu kroutíš hlavou.
rohYpnol
@Hendly
A reálně dojet jen polovinu km, to pozná každý trouba 😁 😁 😁
Hendly
@rohYpnol
Poznas, ale je ti to absolutně jedno.
Úplně stejne jako je ti jedno, ze mas pred barakem auto kde je pul nadrze.
rohYpnol
@Hendly
Jo, když ti to auto stojí před barákem tak ti to fakt je jedno. Jenže pak do toho auta majitel obvykle sedne a jede a pak už mu to jedno není. Tohle ty už ale asi neznáš, viď , hujer... 😁 😁 😁
Mokrous
@Hendly 🤦‍♂️
rohYpnol
@Mokrous

To je hlava, ten hendlíček, co? 😁 jeden z nejvíc duchem slabých zde v diskusi. Ale aspoň je slušný projevem když už niic... 😄
Mokrous
@rohYpnol Já jsem slušnost zahodil před čtvrt stoletím. Už nemám nervy na žádnýho cocota a na falešnou slušnost dnešní pokrytecké doby zvysoka 💩

Každopádně můj "favorit" pro případ, že zakážou ICE a bude tento k dispozici, skončil v dojezdu na 3. místě. Takže aspoň těch 250km reálně dá v rozsahu 80-10% i v brutálních podmínkách. Je to sice na 💩, ale přežít by se to dalo.
V teple by dal i 400km a kdybych ho nabil na 100%, tak bych snad dojel v klidu i do těch Alp. (cca 500km) bez nabíjení a v zimě holt 1 pauza někde u stojanu na 15 minut... Člověk má stejně nohy i řiť dřevěný a pár minut se potřebuje protáhnout. Opruz, ale jak říkám, už relativně snesitelnej. Nicméně cenově by nabíjení vyšlo mnohem dráž než nafta. Ale i to se v TCO ztratí...
Man Ký
@Mokrous možná proto se ti občas někdo odvděčí a ty seš pak vzteky bez sebe, když to někdo připomene. ale možná jsou to vylhaný silácký cancy stejně jako o tom, jak jsi členem Mensy, jak jsi měl v deseti letech problémy se socialistickým režimem a podobný skvosty😊
traveldrive
@Hendly Zase valíš blbosti. Spaľovák má v zime polovičný dojazd ako elektromobil, t.j. má dvojnásobnú spotrebu?
rohYpnol
Ale tohle přeci ví každý inteligentní člověk 😁

Proto je opravdu "úsměvné", když Norsko diktuje elektromobilitu, přičemž na severu nejsou schopni s tímto vůbec fungovat... 😁

A to nepsali o tom podstatném - době nabíjení. Tohle měli otestovat!!! 😁
Diesel natankuji plnou za 2 minuty v +30 i -30 st.C. Baterku v zimě nabiju za jak dlouho? 2x takovou dobu jako v létě, takže za 1h z 20 na 80% ??? 😄 😄 😄
Hendly
@rohYpnol
Byl si nekdy na tom severu?😂
topten
@Hendly
pro nej je sever vyloucena lokalita v usti
tam je doma
rohYpnol
@Hendly

Opět zbaběle utíkáš z debaty k nepodstatným věcem, viď. Tohle je podstatné - Baterku v zimě nabiju za jak dlouho?

Jestli jsem byl na severu, jihu, východě, nebo západě, je absolutně nepodstatné. A to je to, co se tu opět snažíš řešit, viď, hujere?

Takže zpět k podstatě - co ta baterka a doba nabíjení v -30 st.C??? Co??? 😁 😁 😁
Man Ký
Hendly
@rohYpnol
Úsměvné je, ze z tepla CR radis severanum jak to delaji blbe.
rohYpnol
@Hendly

Takže odpověď hendlíčka opět nikde, viď? Klasika, hujer... 😁
Man Ký
@rohYpnol dort už je nachystaný? šampíčko vychlazený? přízeň svolána?
Hendly
@rohYpnol
Odpoved mas.
Kdyz neznas realie severu tak o tom nemel.
rohYpnol
@Hendly
Kdy a kde jsi byl v Norsku a na jak dlouho?
Hendly
@rohYpnol
Tak to napis ty, kdyz tu severanum radis😂
rohYpnol
@Hendly
Aha, takže ty jsi v Norsku nebyl ale budeš mě poučovat o tom, jak abych se k uvedenému mohl vyjádřit tak je podmínkou pobyt v Norsku???

Demagog, lhář a hujer hendlíček, klasika.
Hendly
@rohYpnol
Zajimavy způsob trávení volného času 😂
Ty radis severanum jak to delaji spatne a nevisjak tam zijou.😁
rohYpnol
@Hendly
Hendlíček opět v koncích, co? Poučuje ostatní, jak se nemají vyjadřovat k Norsku když v něm nebyli a sám Hendlíček hujeříček v Norsku nebyl ani prstem po mapě 😁 😁 😁

Hujeříček hendlíček, lhář a demagog co káže vodu a pije víno... Vybarvil se jako vždycky, a odpovědi z jeho strany opět nikde 😄 😄 😄
Hendly
@rohYpnol
Blabla bla😂
Tys tam proste nebyl a jen jak brouk Pytlík radis severanum.
rohYpnol
@Hendly
Hujeříček hendlíček, lhář a demagog co káže vodu a pije víno... Vybarvil se jako vždycky, a odpovědi z jeho strany opět nikde. Gameover hujere!😄 😄 😄
Hendly
@rohYpnol
To je vzteku😂
V 9😁6 se pod tvým příspěvkem zeptam jestli si byl nekdy na severu a troll jede na plne pecky.
Vyborne redakce…
rohYpnol
Hendly
@rohYpnol
Ty si na tom severu fakt nebyl. Co?
Ono ani na ceskych horach, elektromobilem taký nejezdis atd.
Ale vse vis nejlepe😂
rohYpnol
skejpa
Xpeng P7 druhe generace opet vybornej. Tohle at vozej do Evropy.
Pekne se tam ukazalo, jak jsou Tesly nadhodnoceny a proc se v Cine uz tolik aut ze sveta neproda. Jejich vlastni auta jsou uz technologicky dal, nez zbytek sveta. Ted jeste aby ty dobre modely nesyslili u nich a zacali je vozit k nam. Zatim k nam vozi spis to, co tam nikdo nechce. 1000V BYD, nove Xpengy, Xiaomi YU7 apod si zatim nechavaji jen pro Cinu 😐
traveldrive
@skejpa Daj pokoj. Nech si to všetko nechajú.
eLzyx
docela by mě zajímaly detailní podmínky testu, protože když se podívám na rozdílné výsledky dvou téměř shodných aut Tesla model 3 a YL, tak mi to prostě nějak nedává smysl. Leda, že by součástí testu byla podmínka "vytopit kabinu na 22°C v každém místě, včetně prostoru nohou". Pak chápu, že to u prodlouženého SUV sežralo ten rozdíl.
vecernicek2
To je ale blbej test. Bylo by fajn to neporovnávat s nesmyslnou normovanou spotřebou, ale s dojezdem na podobné trati za jiných teplotních podmínek. To by ale dalo víc práce, ale za to by to pořadí mělo nějakou výpovědní hodnotu. No, takhle aspoň víme hodnoty spotřeby.
rohYpnol
@vecernicek2
Ne tak docela. Protože v laboratoirních podmínkách máš podmínky jasně dané a stejné. V provozu ne.

Za mě je ale mnohem podstatnější doba nabíjení než dojezd jako takový. Jestliže z 10 na 80% je to obvykle cca 30 minut u těch lepších, tak kolik to bude při -10 st.C? Při -15 st.C? Bude stačit hodina? 😁 😁 😁
Sevca1
Když jsem včera toto zdůrazňoval u elrogu s malou baterii že v zimě je dojezd tristní ještě když jedu po dálnici, tak mi tu nějaký Mikesus se snažil vysvětlit ze neumím jezdit.
Barry Lyndon
@Sevca1 a přitom chyba není v jízdě, ale v topení 😊
Barry Lyndon
Tohle byl spíš test účinnosti tepelného čerpadla tepelné izolace vozidla... Přece při kroužení po okruhu rychlostí 70 km/h nemohou ta auta dosahovat tak šílených spotřeb na pohon vozidla, na to by mělo stačit nějakých 10 kW... 😊
... teda pokud se přitom auta navíc nebrodila sněhem, což je zase trochu jiný sport
rohYpnol
@Barry Lyndon
Nesmysl. Pointa je v tom, že baterka se při jiné teplotě chová jinak a má jiné parametry, takže celý systém má jinou účinnost. Zatímco u spalováku je to relativně jedno, protože odpadní teplo je velké a vždy se tak zahřeje na provozní teplotu, tak u BEV je to problém.
Pan Glosátor
@Barry Lyndon
Oni nejezdili po suchém asfaltu, ale po sněhu. To klidně může spotřebou taky zamávat. Ale jasně, čím větší zima, tím více odebere elektřiny systém topení.
jersey.se
Neuvěřitelné! Jak se baterie raketovým tempem zlepšují, tak už podle rychlého propočtu stačí jen dalších 250 let vývoje a vyrovnají se spalovacím motorům!
Hugo Antal
@jersey.se - bohužel - spalovací motory zaostávají ve všech ohledech již nyní. Ale někteří to prostě jen nechtějí vidět.
Hugo Antal
Naprosto zbytečný test neporovnatelných automobilů, bez jakékoli relevance. Jak někdo může porovnávat velké SUV s Teslou3, nebo malým příměstským vozem. Nejhorší je použití okruhu, kdy EV nemá možnost zapojit efektivní výbavu, rekuperaci a další proměnné. Ke všemi so redakce vybrala jen některé výsledky tak, aby tendenčně článek vyjadřoval nekvalitu a neefektivitu EV. Ovšem to nic nemění na tom, že EV je v zimním provozu opravdu méně efektivní a dojezd opravdu zásadně klesá. Ovšem ruku na srdce, kolik dní je v zimně zaková zima, aby EV ztratilo tolik dojezdu, aby Vás to zásadně ovlivnilo? Mám Ev již čtvrtou sezonu a zimní provoz mne nijak neomezuje. Naopak ve spolehlivosti je EV daleko lepší, nežli jakékoli spalovací auto. Tím ovšem netvrdím, že je EV vhodné pro každého a že je to všespásná technologie. Ovšem pro mé potřeby běžného použití, je EV ve všech ohledech lepší, nežli auto spalovací nebo nedej bože hybridní.
drozdm1000
Je to extremny test na nase podmienky. Mal som spalovaky a aj mam este jeden .. musim podotknut ze aj pri nich vytobca udava spotrebu ktora v reali byva o pol až o liter vyssia .. dokonca sa chvalia ze na nadrž prejde nejaku vzdialenost. Realne teda spotrebuje o liter viqc .. navyše k tomu priratajme tiez minus dvadsat stupnov a teda vyssiu spotrebu plus zi skusenosti viem ze uvadzane objemy nadrže sa nedaju uplnr naplnit .. mne do 50 l nadrze vojde max 42 a to ozaj aj po tom.co mi na ceste dosiel benzin. ..ciže aj taky spalovak bude velmi vzdialeny od toho co udava vyrobca. Tu by som skor tlacil na vyrobcov aby boli tieto spotreby a dojazdy u vsetkych pohonov uvadzane realnejsie.
Johnn
Nechápu redakci, než test z Číny, je pro nás spíše test z Evropy v zimních podmínkách a hlavně zde všechny modely prodávané.
800ev.com/…ltp-winter-test/
rohYpnol
@Johnn
Díky.

...a to je přesně to o čem jsem psal. Blbý, co, hendlíčku, hujeříčku... Ani hodina vesměs nestačí... 😁 😁 😁
xxc
@rohYpnol Ako hodina nestaci? Ved do hodiny nabijali najrychlejsie auta, co je na 1000 km celkom v pohode. Ked to clovek jazdi par krat za rok.
Michal Opluštil
CLTC je kravina sama o sobě. A ano, v zimě se EV dojezd snižuje asi o třetinu. To je něco nového? Však už jezdí několik let. V minusovych teplotách mě taky Enyaq 2022 dojede místo cca 400-450km v létě jen asi 300-350km. Což mě ale pořád bohatě stačí. Zboží se kupuje podle potřeb. Taky si nekoupím herní PC, když budu jen číst emaily. Kdo potřebuje křižovat v zimě Evropu, koupi slušný diesel 👍🏼
traveldrive
@Michal Opluštil
Pekný príspevok. Stručne, slušne, pravdivo. Smutné je, že podaktorí nevezmú ani to a budú stále opakovať len tie svoje bájky.
Man Ký
@Michal Opluštil a že tady takových borců je, co v zimě jezdí po zasněžených pláních tisíce km😊
Pavel Hruška
Kolik je takových dnů -10 až -25,a nebude mít spalovací motor v takové zimě také vyšší spotřebu klidně o10 i 20% ?, BMW i8 vivinuto 2012/13, odkazy na čínské dojezdy........auTo.cz
Man Ký
@Pavel Hruška AI uvedla 15-30% navíc klidně v mrazech minus 30.
zkoušet to nebudu, nemám kde😊 ale Rosťa Jež to zkoušel při nule a skočilo mu to o nějakých deset procent, takže bych tomu klidně věřil.
Tomas Linhart
Ja zas otestoval tm3 highland v ceske zime. Te co je 80-90% kalendarni zimy a az me vyrazilo dech ze rozdil byl marginalni, skoro bych i rekl ze ho lze svest na zimaky. Nejvic zmate vysoka spotreba na zacatku cesty ale to se s delkou cesty srovna skoro do nuly. Navic s3xy button uz by mely ze site i predehrat poradne baterku konecne 😀 ale moc jsem nezkousel.
Spk_tv
Jakmile
Spk_tv
Jakmile se spalovaci motor zahreje (takze beru v potaz delsi trasy ne kolem komina), tak ma v zime stejnou spotrebu jak v lete. Topi totiz z odpadniho tepla. Teplota nasavaneho vzduchu u turbomotoru ma byt co nejnizsi, takze paradoxne by pak auto melo v zime vetsi vykon (vice kysliku). Vliv na spotrebu maji pneumatiky (jezdili jsme ted zimni i v lete a spotreba je ted stejna) a samozrejme hlavne brodeni snehem (u nas ale prevazne snich na silnicich nexistuje celou zimu).
laco tralala
Keď čítam tieto diskusie tak nechápem aké podradné batérie dávajú do mobilov. Mne ani jeden neprežil 10 rokov a nenechávam ho na parkovisku v lete aj v zime. Elektromobilisti predstihli rybárov a dokonca aj politikov v žvástoch.
Michal Snv
Je to des. To ani netestovali pri aspoň pri 100 km/h a v použitelnom rámci baterky od 15% do 85%. To by bol des a hrôza.
Ondřej
Jen škoda, že zároveň s těmi EV neposlali i spalováky. To by se pak někteří strašně divili že na tom nejsou o moc lépe. 😆
Ondřej
Bylo by zajímavé poslat na stejnou extrémní trať společně s EV i spalováky. Pak by se někteří hodně divili, že nedosáhly udávané spotřeby a dojezdu.