Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ekonomika

Zpět na článek

Elektromobily v Česku v roce 2025: Rychlý růst, význam ale stále minimální

70 komentářů

Mr.Murphy
@makakaron tak samozřejmě se můžeme na všechno vykašlat, i na katalyzátory, ty taky zdražují výrobu. Mějme levné auta a benzín a řešme pak draze až ty následky na zdravotním stavu populace a zničeném klimatu.... Ale levnější to nebude, to mi věř 😉
Mikesus
@topten no proc ne. A jeste aby byly auta tak drahý jako za komunistu, aby na to plebs nemel. To je ideální řešení. 😊
Myslim, ze lepší je to EV tedy nez tohle.
Mr.Murphy
@ryccardo inteligentní příspěvek.... každý člověk s mozkem ví, že z Číny toho máme až moc a aktuálně tomu nelze uniknout. Ale to neznamená, že to máme dál podporovat....
Mr.Murphy
@Tycoon já chápu proč nemůžeš mít fleet plný EV. Ale věřím, že máme na víc než na těch 5% 😉
Mr.Murphy
@ACE. Škodovka ukazuje, že EV v Evropě umíme.... jasně že bateriový průmysl je koncentrovaný v Číně, tak s tím něco dělejme. Osobně nechci z Číny vůbec nic.
Mikesus
@Dzinus tma bude zádrhel to, ze živnostník nemá zastupitelnost. Košík jo, posle jiné auto. Má jich spousta. Ale jinak je to jen o plánování a i ten bez zastupitelnosti by to zvládnu, kdyby chtěl.
Mr.Murphy
@Banton zaměstnanec je tupec hledající vlastní komfort.... náklady ho nezajímají, servis ho nezajímá, ekologie ho nezajímá. Tyhle věci jako majitel firmy rozhoduju já. Jasně že mu nedám EV když vím, že by s tím nemohl fungovat, ale na druhou stranu jsem připraven ty zaměstnance vychovávat a tlačit do toho, aby mysleli trošku jinak, než jsou zvyklí.

Před 10 lety taky čuměli že jim cpu CNG a pak to fungovalo skvěle.
Dzinus
@ptr078

A Vy si myslíte, že Košíci a Rohlíci to dělají z dobroty srdce nebo, že je ovládlo zelené šílenství? Není to spíše tak, že umějí plánovat a počítat a vyšlo jim, že se to v jejich provozu vyplatí?
Dzinus
@Mr.Murphy
Zaujalo mě jak říkáte:" Chápu, že si EV nekoupí živnostník který denně nalítá x km po kšeftech a potřebuje být maximálně flexibilní."
Jak to dělají třeba Košíci a Rohlíci? nesnažím se prudit, jen by mě zajímalo, jak to logisticky zvládají, protože jejich EV dodávky vidím několikrát denně a tak mě nemůže nenapadnout, že když to nějak dávají oni, proč by to neměli zvládnout jiní.
Mr.Murphy
Ano EV nejsou pro každého. Chápu, že si EV nekoupí živnostník který denně nalítá x km po kšeftech a potřebuje být maximálně flexibilních. Chápu, že si EV nekoupí někdo v paneláku. Dokonce i chápu, že si ho nekoupí někdo s vlastním barákem, protože se prostě bojí, celý život jezdil na benzín a nechce nic měnit (viz moji rodiče, kteří mají dvě fosilní auta, nejedou vlastně nikdy nikam dál než 20km, můžou si kdykoliv půjčit fosilní auto ode mě a stejně nechtějí EV řešit).

Co ale nechápu je malé rozšíření ve firmách. Firemní nákupy jsou 75% trhu s novými auty a prostě do firemního fleetu EV patří. Pro všechny ty, kteří mají auto od firmy primárně na dojíždění do práce je to ideální volba. Jasně že i tihle jezdí na dovolené atd, ale pak není problém mít ve firmě třeba 30% EV a zbytek ICE a na dovolené to těm zaměstnancům nějak přeházet. Já to tak ve firmě dělám a funguje to výborně.

Tak snad jednou no 😉
Dzinus
@Mr.Murphy

Vážně nemůže?

Já nevím, nechci dávat žádná kategorická stanoviska, možná opravdu nemůže, ale z mé zkušenosti hodně lidí, kteří říkají, že dneska neobědvali, protože nestíhali, jen prostě neumějí říct, že přijdou o půl hodiny dýl.

Nemusí nikomu říkat, že si váží sami sebe a prostě se chtějí během dne normálně najíst. Takže i když vědí, že kdyby hned sedli do auta, tak tam v poledne budou, prostě řeknou, že nedokážou dorazit před půl jednou. To víte, Praha je ucpaná.
Mr.Murphy
@Dzinus rozvážkové služby mají nějaký předvídatelný systém. Navíc mají více aut. Instalatér taky jezdí třeba jen ve svém rajónu ale jak se něco podělá, musí skočit do auta a jet někam dál a nemůže řešit nabíjení.
Dzinus
@Zetti

Jsem rád, že je Vám jasné, proč Košíci a Rohlíci mají EV dodávky.

Já jsem se ale celkem nevinně ptal, proč si EV nekoupí živnostník který denně nalítá x km po kšeftech a potřebuje být maximálně flexibilní, když vidíme příklad Košících a Rohlících, kteří rozhodně jsou flexibilní a rozhodně jezdí celý den. Nechci prudit, opravdu se ptám.
psel
@Ham. By mě zajímalo kdo jezdí pro díl z Prahy do Ostravy.
Poslat vyjde laciněji než PHM a to se nebavím o ceně pracovní doby živnostníka řídícího auto. To je overkill.
Dzinus
@JirkaII

Zdá se mi, že větší problém je spíše mentalita vazala přežívající už 36 let od revoluce, která je vnitřně nesvobodná a po svržení jedněch pánů si do jejich role obsadila nové, ačkoli se jejich charakter i způsoby změnily. Nevím, zda je to po všech těch letech léčitelné.

Každopádně trh ojetin bude z pohledu dostupnosti EV jen lepší, takže krom těch, co se rozhodují sami za sebe určitě zbude i na vazaly.
Mr.Murphy
@kari.laz byla to nadsázka, nevadí, že jsi to nepochopil 😉
makakaron
Elektromobily rozhýbaly ceny všeho do naprosto absurdních výšin... Qoqktávka opravdu nemá hodnotu 1 000 000,- Kč v žádném vesmíru... Někdo ty vyhozené miliardy hrou na ekologii zaplatit musí...
Mr.Murphy
@topten on to nenajezdí denně, ale může se mu kdykoliv něco podělat a pak potřebuje sednout do auta a někam letět.... I v těchto mrazech 😉

Takhle - já si taky myslím že spousta z nich by EV mohla mít. Ale chápu, že nemají čas ani náladu to řešit, protože jsou zasekaní tím, co je živí a nechtějí u toho ještě řešit elektromobilitu.
eLzyx
@makakaron zapomínáš na několik věcí.
1. znehodnocení peněz. Když si to spočítáš, tak 700k Kč v roce 2019 mělo stejnou hodnotu jako dnes 1MKč.
2. lepší výbava - ony ty matrixy, větší displeje, radary atp. něco stojí. Ano, některá výbava jde na vrub předpisů EU. Ale za to EV nemohou.
3. pokud by tu nebyly EV, ale byla tu stejná emisní regulace, tak si ke každému autu připočti tak 150k Kč emisních odpustků (ano, měl bys majitelům EV líbat ruce, díky nim máš levnější spalováky)
4. určitá konkurence. Pokud by tu nebyla Tesla s kapesní raketou za mega, tak si troufám tvrdit, že je dneska Octavia RS na 1,3-1,5M Kč.
psel
@Zetti jezdil je čas minulý ne? Dneska už se to nevyplatí, dopravky jsou v tomhle lepší.
Navíc díky osvobození od dálníčních poplatků v Německu pro bateriové náklaďáky ti to brzy dovezou i elektrikou.
kajmik01
@Mr.Murphy Zase bych to tak nedramatizoval. Osobní automobilová doprava určitě není to, co by patřilo mezi největší ničitele této planety a našeho. Je to jen jeden střípek do mozaiky.
Elektromobily se prosadí, ale bez křivení trhu to prostě ještě nějakou dobu potrvá. Technologie se zlepší a zlevní a nabíječek nebo výměnných stanic přibude.
Podstatnější než rychlý zákaz nových ICE je řešit hromadu hodně starých aut a aut s vymontovanými katalyzátory, které vypouštějí podstatně víc škodlivin. Přitom právě kvůli rostoucím cenám automobilů, se všeobecně stále zvyšuje průměrné stáří aut, kdy dnes jde o cca 16,5 roku a se započtením nákladních dokonce o 19,5 roku.
Fernando Martínez
Evropa 2024–2025: nárůst BEV +26,2%
Všechna auta jen +1,9%
Fakta, která mluví sama za sebe.
eLzyx
@Tycoon proč by poolová auta nemohla být EV? Často stojí na svém místě a čekají na vyzvednutí někým. Takže není problém, aby byly přišpendleny na AC nabíječce na 80%.
Co se týče propadu ceny, tak ten byl kdysi kvůli Tesle, která skokově změnila ceny o 250k-450k Kč směrem dolů. A na to museli reagovat všichni. I prodejci ojetin.
Fernando Martínez
@del42sa
To je tvá vlastní zkušenost?
KANKUNEN
Já nechápu ty zarputilé odpůrce EV, jak mají radost z nízkého podílu EV. To jako někdo čeká, že se poměr otočí během jednoho roku? Já mám rád naftu, benzín i baterky.
Tycoon
@Mr.Murphy
Tupec? Vychovávat? U tebe bych nechtěl pracovat : - )
kari.laz
@Mr.Murphy
Teď jsi se jako tupec projevil ty tímto komentářem
Ham.
@Dzinus Košíci a Rohlíci využívají EV přesně na jejich parketě, tedy krátké poskakování po městě. Živnostník, který jede za klientem po městě a vzápětí maže třeba do Ostravy pro náhradní díly používá auto jak pro to poskakování po městě, tak pro dlouhé štreky přes republiku a nebude si kvůli tomu kupovat dvě auta. Mimochodem ten Košík a Rohlík má na dlouhé štreky ICE.
Tycoon
@Mr.Murphy

1) Fleetová firemní auta v ČR mají poměrně vysoké roční nájezdy.

2) Pokud jsou přidělena jednotlivci, tak se většinou očekává, že jej bude využívat nejen na cesty do práce, ale i pro soukromé účely a služební cesty, kde mohou být i delší jízdy. Elektromobil pak může být pro toho jednotlivce významná komplikace. Extrémem jsou třeba různí servisáci, kteří jsou doma na pohotovosti a na zavolání musí jet něco opravit do Chebu nebo do Prešova.

3) Další část firemních aut je "pool", což je v principu to samé co autopůjčovna, a tam je elektromobil asi nejhorší možný pohon, hned po CNG.

4) Zůstatkové ceny elektromobilů. Velké leasingovky po první várce pronajatých elektromobilů zjistily, že u nich jsou velké propady zůstatkových hodnot. Teď se většina z nich snaží riziko zůstatkové hodnoty přesunout na pronajímatele, takže zavádí variabilní složku na konci leasingu, která závisí na budoucí zůstatkové hodnotě. Jenže firmy chtějí operativní leasing s fixními, předem známými částkami (logicky, jelikož to předvídatelný fixní náklad je jeden z důvodů, proč se stal operativní leasing tak oblíbený).
KANKUNEN
@ptr078 Jsem předpřipraven. 😄
Tycoon
@Mr.Murphy

Těžko říct, na jaké číslo "máme".

Některé z překážek se odstranily nebo odstraňují (nabíjecí síť, rychlost nabíjení, dojezd, cena), avšak některé z těch překážek přetrvávají už ze samotného principu (poolová auta, servisní auta) a máme tu i úplně nově zavedenou překážku (převedení rizika zůstatkové ceny operativního leasingu na pronajímatele).

Ale vlastně mě taky překvapuje, že je to zatím tak málo, když mnoho velkých fleetů má přechod na elektromobilitu jako hlavní deklarovanou prioritu (státní instituce, nadnárodní korporace atd).
ryccardo
@Mr.Murphy tak se svlíkni do naha a vyhoď PC a telefon z okna 😁
ptr078
@KANKUNEN Zatial tu nie je jediny taky prispevok a uz prudis 🤣.
Zetti
@Dzinus
Tak to snad da rozum, litaji v dosahu baterie, me staci baterie v zime na 200 km , to snad ani nejde treba po praze ujet. Kdybych ale jezdil Praha - Ostrava a zpet, tak bych se nejakeho elektrickeho e😜erta zeptal, jak na to.
Ja jezdil s dodavkou Wurzburk - Praha, nejakych 860 km na otocku. S elektrikou za den bych to nedal, naftakem jsem stacil dovezt zbozi a jeste neco vye😜edovat.
Ja vim, kafe, curani, obed.... to uz tu bylo
ACE.
@Mr.Murphy samožřejmě, nebo se můžeme vzdát toho co umíme a nakoupíme z Číny, je to levnější a ekologičtější. Když tu nebude žádnej průmysl, bude se krásně dýchat.
del42sa
@Fernando Martínez jj, prý od dna se líp odráží .-)
kari.laz
@Mr.Murphy i nadsázka musí být vhodně podána. V tvém příspěvku to tak rozhodně není.
ericn
@ryccardo tak nějak by to dopadlo, bez Číny/Asie bychom neměli z elektronicky a hadrů nic. Tak snad ještě to auto si budeme umět vyrobit...
JirkaII
Většina lidí potřebuje auto, aby se dostali do práce a z práce, občas pak na cesty k lékaři, na nákup a za příbuznými, či na výlety, když už to auto je doma. Většina lidí nemá průměrnou republikovou mzdu. Elektromobil by se jim třeba líbil, ale nedokážou jej zaplatit. Ponaučení z toho plyne, když někdo chce green deal, měl by se zamyslet, zda na to vazalové, kteří platí daně, mají. Pokud na to má jen menšina, nepovede se to. A se stoupajícími cenami ojetin stále méně lidí má na výměnu svého totálně odjetého DTi za vůz s mírnějším dopadem na životní prostředí. Snění nelze zakázat, ani v Bruselu.
topten
@Mr.Murphy
predstava, ze typickej zivnostnik najezdi denne x set km po xeftech a jeste vedle toho stihne neco udelat je stupidni
Banton
@Mr.Murphy Pokud má zaměstnanec možnost vybrat "klasické" auto, vybere si vždy klasické auto....
eLzyx
@JirkaVejrazka přeskakuji to, jsou k prdu.
psel
@Zetti tak to samozřejmě ano, ale představ si, že u každého zákazníka budeš mít nabíječku.
Mě se to stává, ale zatím jen v cizině a určitě ne všude. To je pak i delší diskuze 😄.
psel
@traveldrive promiň ale když pominu do půlnoci objednáš, tak jeden objednám a druhý mám už funguje celkem spolehlivě.
Když mi zákazník zaplatí cestu na mars, strávím tím klidně pár let za jeho peníze. Za svoje bych to nedělal.
JirkaVejrazka
@kajmik01 "Osobní automobilová doprava určitě není to, co by patřilo mezi největší ničitele této planety a našeho" - je to nejakych 10% - 20% podle toho, na jaka data se divas. To neni uplne malo, ne?
JirkaVejrazka
@Mr.Murphy Ja bych vratil olovo do benzinu. To taky snizovalo cenu motoru, pokud se moc nepletu.

Co na tom, ze to prokazatelne zhorsilo inteligenci nekolika generaci lidi...
JirkaVejrazka
Proc se mi proboha pri cteni clanku na toto webu automaticky spousteji (nekdy i hodinova) videa, ktera s obsahem clanku souvisi okrajove, nebo vubec?

Fakt je nekdo, kdo se v pulce cteni zakouka do videa ? Pokud ano, jak dlouho na nej vydrzite koukat?
Hendly
@JirkaII
"Vazalové" se asi nemají tak špatně, když tržní cena ojetin stoupá.
Stoupající cena znamená jediné, zákazník je ochoten jí akceptovat.
Proč se necháváte stáel ohlupovat populisty kteří spojují Greendeal se vším špatným?
Tycoon
@eLzyx

Ono bude záležet, jaký jich je počet a jak intenzivně se využívají a jestli jezdí jen kolem komína, nebo i dál. Když nebudeme uvažovat státní správu, státní firmy a velké korporace, je samozřejmě snaha jich mít co nejméně, tzn. aby nestály, ale jezdily.

Tesla ve fleetech moc zastoupená není. Pokles zustatkových cen fleetových elektromobilů je v principu dán tím, že se uměle (politicky) tlačí na co největší prodej nových elektromobilů. Na sekundárním trhu , který je opravdovým ryzím trhem (žádné dotace, žádné kvóty a pokuty, žádní zákazníci ze státu nebo korporací), se to pak projeví převisem nabídky oproti poptávce a ceny výrazně klesnou.
Man Ký
@speedfred jaký mají ty současně prodávané dojezd?
Max Headroom
@Pepa_007

Dobrou noc.
Tycoon
@šofér

Reporting bude povinný nad 1000 firem, nad 5000 je Due Dilligence.

Tak jako tak pod to spadají prakticky všechny banky a leasigovky. A málokterá soukromá firma si auta kupuje do svého vlastnictví a nemá žádné bankovní úvěry. Takže i fleet, který v plánu přechod nemá, je do toho více či méně tlačen nepřímo bankou a/nebo leasingovkou.

Včera tady byl rozhovor s šéfem české Drivalie. Tak jako po několikáté se skoro celý rozhovor týká elektromobility. Drivalia má na rok 2026 vlastní závazek, že 35 % nově poskytnutých leasingů bude BEV+PHEV. U nás je to výrazně méně a šéf české Driválie má evidentně starost o své bonusy za plnění cílů :- )
ptr078
@Dzinus Mozno sa chce len niekto venovat svojej praci co ho zivy a nie minat energiu na logistiku pouzivania ev
traveldrive
@psel Poslať pre diel auto znamená mať ten diel ešte v ten istý deň. Nechať to na kuriéra, deň až dva stratíš. Je to o prioritách.
ACE.
@Mr.Murphy co umíme? Montovat?
Pepa_007
Pro masové zavedení BEV tu chybí statisíce nabíječek. Nízké ceny elektřiny. A dostavba dalších bloků jaderných elektráren.
Plus slušné ceny BEV.
Spk_tv
Příspěvek podléhá schvalování.
Spk_tv
Příspěvek podléhá schvalování.
speedfred
@KANKUNEN
EV dodávka čo by sa mi hodila do kšeftu tak stojí raz tak ako dízlová. Potom bábo raď.
šofér
@Mr.Murphy takže vlastně přiznáváte, že ICE jezdí bez omezení a pohodlněji, než EV. To stačí 👍
Zetti
@psel
Nejsem ridic točvolant. Soucasti zavozu bylo i kaficko s partnery, jednani o akcich a obchodnich planech. To ti zadna komercni doprava nenahradi. Samozřejmě se to prokládalo operativně i paletovou prepravou.

Jezdil je minuly cas, praci nechavam produktivnejsi generaci. Ta ted dela vsecko nejlip. Uz stacila i muj bývaly úspěšný eshop zlikvidovat.
topten
@Mikesus
to byla yronyje
jsem priznivcem EV i EU
šofér
@Tycoon ale úpravou Fit For 55 se ta povinnost nově vztahuje pouze na firmy nad 5000 zaměstnanců. takových u nás už moc nebude.
šofér
@Dzinus - ale oni je všude nemají, v Ostravě, kde zavážejí i Olomoucký a Zlínský kraj mají jen ICE.
šofér
@Dzinus - No, tářka denodenně jezdím kolem jejich skladu v O-Porubě. 99% aut, co vidím jsou Fiat Doblo či VW Caddy, občas Š-Citigo.Aale co je hlavní- těch aut tam stojí bezmála přes 60, takže pokud je nahradí EV, tak to bude část bude stát na nabíječce a druhá část bude jezdit. Myslím si ovšem, že k tomu nedojde, když jejich "revírem" jsou okresy BR, OP,SU, NJ, PV, PR, OL, KA ....
ptr078
@KANKUNEN 👍🏻
topten
@KANKUNEN
a elektrifikace bude tlacit na pokles cen ropy, protoze ti co ji maj se ji budou snazit co nejvic vytezit, dokud ji jeste nekdo vubec chce, takze fosilove by za EV meli bejt radi
topten
@Dzinus
k nam jezdej s plynem, ale je fakt, ze to je na hranici toho, kam jezdej
moc nechapu, ze jim to vubec vyplati
topten
@Mr.Murphy
na druhou stranu prumernej vek doziti by klesnul o 10 roku na uroven jako za komousu a duchodcu by nebylo 2M5 jako dnes ale 1M7 jako v 1989.
a jeste by se to mohlo vysperkovat tim, ze pro plebs by nakladny lecebny postupy byly nedostupny tak jak bylo za komousu, cimz by vedle nakladu na duchody byly vyreseny i naklady na zdravotnictvi
KANKUNEN
@Mr.Murphy Mi by úplně sedly dvě naftové a dvě baterkové dodávky. Ale ta cena. Vlastně nejlíp by pro mě bylo PHEV s dieselem. Startoval bych 1x za týden.