Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Videa

Zpět na článek

Martin Vaculík zpovídá experta na nabíječky: Jak s nimi zacházet, aby fungovaly?

4 komentáře

trapid
Týpek mluví v sekci o cenách, jakoby byl klasickým zákazníkem z ulice. Nevím, proč si tak lže do kapsy. Rozumím tomu, že musí mít regulované ceny, a že mají oddělený PRE distribučku a PRE prodej, stejně jako to má ČEZ. V reálu to však jen znamená, že firma přelévá prachy z levé kapsy do pravé a to tak, aby bylo jen vidět jací to jsou chudáci a zákazníku zaplať nám tu mini-almužnu, ať nechcípnem hlady. Ó, jací my jsme chudáci, z vlastní kapsy vám dotujeme to nejlevnější nabíjení a těch 12,14,20 apod. Kč za kWh je jen malé nic za tu možnost nabíjet u nás.
A to patří PRE mezi ty levnější. Hnus.
Zetti
@trapid
Ty v tom mas slusny guláš. Pre proozuje nabijecky i v distribuci cez a eon a naopak
trapid
@Zetti To samé platí i pro ČEZ a EGD. A nějak mi tam chyběly dotace, které na to tihle sosají ve velkém. Zajímavé je, že Tesla, která to platí ze svého má jednu z nejnižších cen. Jak je to asi možné - nemají žádnou vlastní distribuční síť, žádnou vlastní elektrárnu - zamysli se... .
Standa Voženílek
Nejraději nabíjím na Tesla SC, nízké ceny, vysoká spolehlivost, autorizaci si stojan udělá sám s autem automaticky. Např. Čestlice mimo špičku za 5,8Kč za kilowattu rychlého nabíjení. Odhaduju utilizaci okolo 30-40% jak to tak pozoruju. Jinak k těm dotacím, je sice fajn, že se staví nabíječky, ale kvůli dotacím, které my daňoví plátci platíme z naší práce, tak tyto firmy co čerpají, nemají žádnou motivaci to dělat efektivně (to by je donutil pouze volný trh), naopak mají motivaci to dělat draze na výstavbě, pořízení, servisu i službách (klidně i 2-3x dráž) a marži přesouvat k subdodavatelům, kde si tuto zvýšenou marži umí přerozdělit mezi vybrané osoby. A to je všude kde jsou jakékoliv dotace. Aneb jak praví klasik, ukaž mi incentivy a já ti ukážu jak to dopadne. Já osobně bych všechny dotace na všechno zrušil, snížil radikálně daně, propustil polovinu úředníků a všechny procesy zautomatizoval a zjednodušil. A pak by se ukázalo, že jdou dělat nabíječky za třetinové náklady. Viz. např. státní aerolinky vs. Ryanair.