Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Nová Kia K4 Sportswagon vs. oblíbené kombíky: Jak v Česku obstojí proti octavii, astře a i30?

21 komentářů

praptak
Už zase, zařazení auta do určitého segmentu se neodvíjí od velikosti zavazadlového prostoru.
KANKUNEN
@praptak Coooo, jako auta se dělí podle kufru?
Pepa_007
@praptak 482 litrů az 602 litrů. Podle volby pohonu. Ostatně člověk co nechce litr v základu už nemá možnost volit bezúdržbovou manuální převodovku. Škoda.
Výroba v Mexiku překvapila - jsem zvědav na kvalitu.
KANKUNEN
@Pepa_007 Ale menis dvouhmotu
Pepa_007
@KANKUNEN za jak dlouho u benzínu? Za 200 tisic km? Vs 60 tisic km na olej v automatu a další věci?
Zumion
@Pepa_007
Tak elektro a je po starostech. 😉 A taky se nemusíte hádat.
steny007
@praptak Tak tak, to vždy určoval primárně rozvor.
ericn
@steny007 to sice ano, ale 5cm rozvoru v interiéru ztratíš jak nic... Přijde ti K4 jako střední třída? Mě ani omylem. Jinak ostatní rozměry jsou si dost podobné, tj srovnání je na místě...
Jiří Kalabza
Tak ta sháde má jedinou výhodu v tom, že startuje s 1.5 litrem a manuálem, jinak je cena základu cca 699 900Kč v konfigurátoru.
Rozměrově je K4 větší, ale je to SW, takže kufrem je to asi spíše Scala - stejný segment. Srovnání mi nepřijde zcela OK, ale je fakt, že byť oceňuji ten „pákový automat“ je to dvouhmota jakož i ta hrozná DSG, nedohledal jsem, od jakého výrobce je ten automat v K4.
Pepa_007
@Jiří Kalabza Hyundai Transys vyrábí automat?
Jiří Kalabza
@Pepa_007
OK takže vlastní, nejspíše ta samá co v Ceedu.
Katikakus
@Jiří Kalabza co to meleš?
Jiří Kalabza
@Katikakus
to to mi řekne anonym Katikakus, neb mám stejnou otázku?"?
johny555
@Jiří Kalabza Auto s délkou 4,7 metrů a rozvorem 2,72 srovnávat se Scalou mi přijde trošku úlet. K4 je rozměrově plně srovnatelná s Oktávkou. KIA DCT bude plus mínus podobná jako DSG. Při slušném chování a výměně oleje vydrží, při prasení nevydrží. Kdo volí základní motor, tak nebude moc náročný a možná mu reálně nakonec bude jedno jestli tam má tříválec nebo čtyřválec stejného výkonu.
Co rozhodně pozná je rozdíl v ceně 200 tisíc. Ten je extrémní a za něj nic dramaticky lepšího nezíská. Mimochodem, K4 má mít víceprvek ve všech verzích, na rozdíl od Schade, ale to taky nepovažuji za až tak zásadní věc.
Jiří Kalabza
@johny555
Ano, ale srovnával jsem kufr nikoliv auto, hlavně tedy tím sklonem.
K4 rozvorem překonává hravě Ovci, ale ta Scala je pořád stejný segment = nižší střední třída. Stran nápravy, no víceprvek je lepší na jízdní vlastnosti, na údržbu poněkud náročnější. Pokud bych kupoval auto v této kategorii tak mi ta trošku dražší K4 s tou 1.6tkou tedy nevadí a má pro mne sympatickou "řadičku" 😄
Ale je to jen nižší střední no, ale na důchod...
Flai
v testu nebo tomto srovnání mi chybí Dacia Jogger s kufrem 700 litru a cenou od 460 tisic. Obzvláště česká spodina ocení protože my češi jsme žebraci
ljube
stávající kombík ceed považuju za velmi povedený auto z hlediska designu. tahle K4, ač nepochybuji o jejích kvalitách, mi přijde ve srovnání s ceedem jako šílená škatule. obří délka a převisy, nesourodé proporce a divné patvary. taková zrůdička absolutně postrádající jakoukoli eleganci (na mysli mi vytanul pontiac aztec). co si o tom myslíte..?
Jiří Kalabza
@ljube
No, že si to nemyslím, i když ty zadní dveře co jsou z hatchbacku tam nějak nesedí...
johny555
@ljube KIA dizajn je hodně o zvyku a individuálním vkusu. Kdo chce standardní nijak nevyčnívající auto, volí koncern. Kdo chce něco trošku originálnějšího, tak volí cokoliv jiného. Chce to zajít do autosalonu, sednout si do toho a projet se. Výhodou/nevýhodou novějších aut KIA, je že na parkovišti budí pozornost kolemjdoucích. Někomu se hodně líbí, prohlížejí si to a dokonce osloví člověka a ptají se, chtějí se kouknout dovnitř. Někomu se nelíbí, otočí se a už ho to nezajímá. To už je na každém, jak se v tom cítí.
Arese
Samozřejmě, že s takto ošklivým designem a nevyhovující nabídkou motorizací proti supersilnému koncernovému triu Octavia Combi, Golf Variant a Leon ST nemá nejmenší šanci. Co tam máte dál?
Doupik
Některé fakta o i30 už neplatí, MY2026 přinesl upgrade výkonů i výbavy.
dmassets.hyundai.com/…L2_kombi+MY26pdf