Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektromobilita

Zpět na článek

Zimní test dojezdu elektromobilů: Čísla padají o desítky procent. Čína úplně neohromí

7 komentářů

topten
resenim je bufik na benzin, lih, plyn, drevo ...
ucinnost dejme tomu 80%
nechapu, ze to zadnej vyrobce nedela
pritom by se zimni dojezd priblizil letnimu
kesumb
@topten
měla to ta bowlingová citroen koule tuším, ale v reálu je to k ničemu, vozit s sebou další topení s palivem a doplňováním, abys v zimě nahnal jednotky procent. Zimní dojezd ev není jenom topení, ale jízdní odpory ve sněhu nebo vodě a hlavně pak chemie baterky, kde z ní (ani do ní) prostě nedostaneš to co když je nad nulou.
Tycoon
@topten

Mívají to elektrické autobusy. A je to velmi kritizováno. Oprávněně. Nezávislé topení nemívá žádný katalyzátor ani filtr pevných částic.

www.youtube.com/watch?…
kesumb
To je moje zkušenost, nejhorší zimní dojezd jízdou v kuse je 60% WLTP, pokud se zastavuje a hodněkrát předehřívá kabina, jízda ve sněhu a teploty k mínus 10 tak k 50%. Nikdy sem nenajel míň jak reálných 50% s tím, že zbylo na dojezd domů. Nejlepší dnešní ev tak daj 1000km s dvěma 20 min zastávkama.
ericn
@kesumb Můžu mít jeden zvídavý dotaz? Kolik s tím iX opravdu na jeden zátah ujedeš (s plně nabitou baterkou) v ideálních podmínkách bez přívěsu? Předpokládám, že máš tu větší 109kWh baterku...
gil54
Přijde mi divné neustále zmiňovat "dojezd". Jako kdyby se už nikdy nedala energie doplnit.

Dřív se tomu říkalo spotřeba.

Je asi všem jasné, že EV v zimě bude mít spotřebu vyšší, než když je teplo a každý, kdo se rozhodne pro používání EV o tom jistě předem ví, stejně jakou má celkovou kapacitu a zároveň okamžitou úroveň nabití baterie toho, v čem zrovna jede.

Takže lépe je řešit spotřebu v létě a v zimě, čas případného dobíjení a kapacitu baterie než nějaký dojezd. Práce s hledáním dobíjecího místa se asi dnes dá porovnat +/- s hledáním benzínové pumpy.

Takže "dojezd padá o desítky procent", co čekat od odborného webu o autech. Tím ani tak nekritizuji článek a informace z něj, jako spíše bulvární pojetí titulku.
Banton
Úplně normální, v zimě u elektro aut dělím udávaný dojezd dvěma a jsem na reálném dojezdu