Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektromobilita

Zpět na článek

Zimní test dojezdu elektromobilů: Čísla padají o desítky procent. Čína úplně neohromí

21 komentářů

Man Ký
@Zetti včera jsem jel z hospody Boltem - Teslou Y. s chlapíkem jsem pokecal, výstupy -
400 km najezdí teď v zimě každou šichtu. obvykle to vypadá tak, že jezdí 6 hodin, pak jde nabíjet, to mu trvá 35 minut, během kterých se nají, rád by si i pospal, ale nestihne to a jezdí dál až do rána, pak jde spát. v autě zima nebyla.
k dehtu by se už nevrátil, dle jeho slov. po směně je daleko míň unavený, než z nafty.
kesumb
@ericn
jezdí s tím převážně žena, já si nemůžu zvyknout na to soustavný pípání a vypínání všeho, to je prostě peklo

Minimum bylo 220km, maximum 360. Běžně to 300+ v normálních podmínkách dá. Jezdí to ale jako bežný auto, žádný plazení se někdě za kamionem. Máme tu malou 74kWh baterii, na velkou to bylo plus milion bez dph v době, co jsme to kupovali. Ono to víc jak 400-500km za den nejezdí a jedna zastávka je snesitelná s ohledem rozdílu té ceny. Dojezdem je ta velká plus 50% v té ne M verzi, s tou jsem nejel.
kesumb
@topten
měla to ta bowlingová citroen koule tuším, ale v reálu je to k ničemu, vozit s sebou další topení s palivem a doplňováním, abys v zimě nahnal jednotky procent. Zimní dojezd ev není jenom topení, ale jízdní odpory ve sněhu nebo vodě a hlavně pak chemie baterky, kde z ní (ani do ní) prostě nedostaneš to co když je nad nulou.
kesumb
To je moje zkušenost, nejhorší zimní dojezd jízdou v kuse je 60% WLTP, pokud se zastavuje a hodněkrát předehřívá kabina, jízda ve sněhu a teploty k mínus 10 tak k 50%. Nikdy sem nenajel míň jak reálných 50% s tím, že zbylo na dojezd domů. Nejlepší dnešní ev tak daj 1000km s dvěma 20 min zastávkama.
topten
resenim je bufik na benzin, lih, plyn, drevo ...
ucinnost dejme tomu 80%
nechapu, ze to zadnej vyrobce nedela
pritom by se zimni dojezd priblizil letnimu
gil54
Přijde mi divné neustále zmiňovat "dojezd". Jako kdyby se už nikdy nedala energie doplnit.

Dřív se tomu říkalo spotřeba.

Je asi všem jasné, že EV v zimě bude mít spotřebu vyšší, než když je teplo a každý, kdo se rozhodne pro používání EV o tom jistě předem ví, stejně jakou má celkovou kapacitu a zároveň okamžitou úroveň nabití baterie toho, v čem zrovna jede.

Takže lépe je řešit spotřebu v létě a v zimě, čas případného dobíjení a kapacitu baterie než nějaký dojezd. Práce s hledáním dobíjecího místa se asi dnes dá porovnat +/- s hledáním benzínové pumpy.

Takže "dojezd padá o desítky procent", co čekat od odborného webu o autech. Tím ani tak nekritizuji článek a informace z něj, jako spíše bulvární pojetí titulku.
Tomáš Klouda
@Zetti a které že předpotopní EV to je, že neukazuje na mapě nabíječky v okolí? 🧐
I můj korejský stařeček typově z roku 2017 toto umí.
Nabíječky se přece nehledají tak, že se rozhlížím kolem silnice🙄
V navigaci si vyberu nějakou po cestě, která je volná a k té dojedu. Nic složitého. Žádnou, která by byla někde zavřená v areálu firmy jsem ještě nepotkal (ač vím, že taky existují).

Souhlasím jen s tím, že tam nebývá střecha a osvětlení.
To přijde časem, až současní provozovatelé benzínek přijdou na to, že jim bez nabíjecích stojanů utíká klientela...
Tomáš Klouda
@topten nesmysl, to topení nemá zase tak velkou spotřebu, aby něco takového dávalo smysl. Rozhodně na delší cestě.
Při udržování teploty v autě pomocí TČ se spotřeba toho topení pohybuje kolem 1kWh. Na spotřebách v testu je jasně vidět, že ušetřit jednu kWh by nic nevyřešilo.
Tycoon
@topten

Mívají to elektrické autobusy. A je to velmi kritizováno. Oprávněně. Nezávislé topení nemívá žádný katalyzátor ani filtr pevných částic.

www.youtube.com/watch?…
Tomáš Klouda
@Banton a čím to dělíte v létě? 😉

Já tedy dělím množství energie v baterce předpokládanou spotřebou. Má to tu výhodu, že to funguje celý rok a člověk po pár měsících s autem už ví, kolik to na plánované trase cca vezme.
ericn
@kesumb Můžu mít jeden zvídavý dotaz? Kolik s tím iX opravdu na jeden zátah ujedeš (s plně nabitou baterkou) v ideálních podmínkách bez přívěsu? Předpokládám, že máš tu větší 109kWh baterku...
Banton
Úplně normální, v zimě u elektro aut dělím udávaný dojezd dvěma a jsem na reálném dojezdu
ericn
@kesumb Díky za odpověď. Takže bere kolem 24-25kWh? Za milion bez DPH je to pěkná cena...
topten
@Tomáš Klouda
pri jaky okolni teplote a pri jaky rychlosti?
Zetti
@Tomáš Klouda

kdyz jedu tak jedu, s displejem si nehraju

Az to co rikas prijde casem, tak to auto bude pouzitelnejsi, ale zatim to neni ani na ceste.

Kvuli me to ale delat nemusi, ja si pro pohodli muzu vzit normalni auto
topten
@kesumb
nevime podminky testu
jestli bylo sucho nebo mokro nebo 10cm snehu
tipuju sucho
nevime jak mrzlo, jestli vubec, nevime ani kdy test probeh abychom mohli teplotu zjistit
jediny co vime, ze to bylo na A9 mezi berlinem a mnichovem
nevime jestli to byla jizda s kloboukem na hlave nebo jejich tempo bylo vrazedne
neporovnaval se ani dojezd s obdobnym letnim testem ale jen se spotrebou podle WLTP
takze test tak trochu o nicem, prinejmensim z pohledu poklesu dojezdu v zime proti letu
.
u A6 pisou dojezd 441km pri spotrebe 23.2kWh, coz odpovida nominalni kapacite baterky.
to nevypada na velkej pokles kapacity
.
ja na dalnici s klasickym nizkym benzinakem mam spotrebu vetsi o 25% proti WLTP (-200km), cesta rano do prace +55% (-300km), cesta vecer z prace +35% (-250km) a to kdyz se krotim.
dnes rano do prace o 90% vetsi spotreba a pokles dojezdu z cca 900km WLTP na 470km, tedy pokles dojezdu o 47% a to nebyla zadna divoka jizda
.
s tim bufikem mozna to je fakt blbost, na druhou stranu, kazdejch 100km navic se muze hodit a pak by i ty alpy v zime byly prijemnejsi
samozrejme ne na smradlavou naftu jak nam tady ukazal tycoon
Novekpetr
Příspěvek podléhá schvalování.
Zetti
@Man Ký
Zapomnel jsi ještě na Chorvatsko. Taxik 400 km denně a po městě? Si myslis ze sem se narodil minuly tyden
Zetti
@gil54
"Jako kdyby se už nikdy nedala energie doplnit."

Ty jezdis na elektriku?

Jeste porad to není tak, ze jedes, vidis dobijecku jako benzinku z dalky, upozorni te na ni dopravní značka, vjedes pod strechu do osvetleneho uklizeneho prostoru a vybereš si menu vykonu nabíjení. Stojany jsou kolikrat na odlehlem místě, nerku li za vraty nejakeho arealu. Mé auto zere ted 25kwh na 100 misto letnich 17 a to jedu pomalu a uvnitr topim na 19.

Skoda mluvit achjo
Jiří Novotný
Příspěvek podléhá schvalování.
Prasivak P
@gil54
zeby sa pri EV riesil dojazd, lebo dobijanie trva chvilu dlhsie nez tankovanie?