Technika
Proč mají některá auta velká a jiná malá zrcátka? Překvapilo nás, jaká je to vlastně věda
27 komentářů
Stejsn
2
@vencelín Není to pravda. Měli je jen na blatnících.
Přejít do diskuze
Zajímalo by mě k tomu několik věcí: 1) od kdy ten citovaný předpis platí. Mám auto z roku 1983 a to má jen levé zrcátko, kde ovšem přesně ve výhledu řidiče ještě zakrývá plochu sloupek okénka. Je to originál a nechápu, jak to mohl někdo schválit. 2) jak moc je to závazný předpis a jestli má celosvětovou platnost, nebo jsou nějaké lokální výjimky. Např. japonská auta se zrcátky na předních blatnících určitě nebudou splňovat zmíněné požadavky na zobrazení.
@vencelín U nas je napr. zakazane branenie v jazde rychlejsie jazdiacim autam. To nema ine riesenie, ako vojst medzi kamiony. Lebo maximalna povolena rychlost je tiez limitovana pre bezneho cloveka 😄
@vencelín Ještě jsem neviděl takovou kolonu jedoucích kamionů aby nešlo během 10 min. jízdy uhnout autu za mnou.
@traveldrive Nevidím důvod. Pri snížené viditelnosti nebo v tunelu je povinnost svítit potkávacími světly, takže i vzadu a při běžné viditelnosti nevidím rozdíl v tom, jestli auto vzadu svítí nebo ne a to beru ze své zkušenosti co vídávám na cestě.
@vencelín Však ani ja som to nenapísal 😉 Ale zaujímalo by ma, či by to ten uponáhľaný pán vodič ocenil... 😄
@traveldrive
nikde jsem nepsal ze z toho mam nervy, predjedu ten vlacek a az je dostatecne misto vpravo tak tam vjedu.jestli se blikac behem te doby ublika k smrti ci nikoliv pro mne neni rozhodujici 😊.
nikde jsem nepsal ze z toho mam nervy, predjedu ten vlacek a az je dostatecne misto vpravo tak tam vjedu.jestli se blikac behem te doby ublika k smrti ci nikoliv pro mne neni rozhodujici 😊.
@vencelín Netreba mať z toho nervy. Noha dole z plynu, jemne ubrať, spomaliť, zaradiť sa za posledný kamión vpravo, a s úsmevom pokynúť pánovi vodičovi, ktorý sa ponáhľa, nech ráči ísť, že má pruh voľný. 😁
@xxc Objavil si Ameriku. A keď nemajú tie rozostupy, tak čo budeš robiť? Vtlačíš sa tam nasilu? Bože...🤦♂️
@Barry Lyndon Denné svietenie vzadu rovnako dôležité ako to vpredu,byť lepšie viditeľný aj zozadu môže predísť mnohým nebezpečným situáciám, alebo aj kolíziám. Na začiatku svietili len diódy vpredu, asi u všetkých áut. Ignoroval som ich a naďalej som používal klasické tlmené svetlá, aby svietili aj červené koncové vzadu.
@3_diamanty Vzhľadom na mizerný výhľad z mnohých súčasných áut to asi veda bude a celkom určite je. 😉
@Othello Az taky nadseny nie som, mal som auto, kde sice spatne zrkadla boli v pohode, len nesmelo prsat. Pri jazde v dazdi boli zakryte vodnym virom. A na Citigu su take spatne zrkadla, ze v nich nevidno nic. Nepamatam si na ziadnom inom aute, aby zvniklo tolko nebezpecnych situacii, kym som si zvykol, ze mrtvy uhol musim kontrolovat aj priamym pohladom 😄
@Pepa_007
A pravý byl prázdný nebo v něm bylo 10 km kamčáků?
Je k smíchu když člověk předjíždí takovýhle dlouhý vláček kamčáků a není kam zajet, když se zezadu přihrne jouda a ted začně problikávat. Docela by mne zajímalo co by mi odpověděl na otázku, kama jako by si představoval že mám uhnout, zda přes svodidla do protisměru čí se schovat za tahač pod návěs?
A pravý byl prázdný nebo v něm bylo 10 km kamčáků?
Je k smíchu když člověk předjíždí takovýhle dlouhý vláček kamčáků a není kam zajet, když se zezadu přihrne jouda a ted začně problikávat. Docela by mne zajímalo co by mi odpověděl na otázku, kama jako by si představoval že mám uhnout, zda přes svodidla do protisměru čí se schovat za tahač pod návěs?
Stejně do nich nikdo nekouká. Dnes jsem strávil 10min za Oktávkou v levém pruhu a stále mně za sebou neviděl. 😖😖😖
@Barry Lyndon Denní svícení, co svítí jen vpředu a při vjezdu do tunelu se samo vzadu nerozsvítí, je to o čem mluvím. Podle mě pěkně nebezpečná věc.
@Stejsn
nechci se hadat do morku kosti.
zil jsem v domneni ze trebas pajero to melo jak jsem psal, dal jsem tedy do netu "mitsubishi pajero japanese version" a net moji domnenku potvrdil.
tim nerikam ze nebyly modely ktere mely zrcatka ciste na kapote.
ps ted jsem koukal a trebas toyota century to ma jak pisete. takze bych se navrhoval o pravdu rozdelit fifty fifty 😊
r3spektive to starsi provedeni to melo jak pisete, nove dle obrazku na netu je uz ma taky na dverich.
nechci se hadat do morku kosti.
zil jsem v domneni ze trebas pajero to melo jak jsem psal, dal jsem tedy do netu "mitsubishi pajero japanese version" a net moji domnenku potvrdil.
tim nerikam ze nebyly modely ktere mely zrcatka ciste na kapote.
ps ted jsem koukal a trebas toyota century to ma jak pisete. takze bych se navrhoval o pravdu rozdelit fifty fifty 😊
r3spektive to starsi provedeni to melo jak pisete, nove dle obrazku na netu je uz ma taky na dverich.
@Stejsn Denní svícení vzadu? Proč? Co všechno by ještě mělo mít denní svícení? Chodci? Cyklisti? Koně? Dopravní značky? Patníky? Prostě ať svítí radši všechno, protože co nesvítí, to neexistuje... 😊
Stejně je fajn že homologace je tak přísná na zrcátka. Aspoň někde si umí udělat pořádek když jinak klidně pouští na trh propadáky pneumatiky a polofunkční jízdní asistenty.
V dnesnej podivnej dobe si clovek spravi vedu uz zo vsetkeho .. aj so snurovania topanok... divime sa dnes uz z kazdej blbosti ( v dobrom ) ... a to chceme ovladnut Mars... ani o 1000 rokov nehrozi... 😉
@Stejsn
japoncici vetsinou meli na kapote jen doplnkova zrcatka v rozich, ty hlavni byly na dverich ci karoserii
japoncici vetsinou meli na kapote jen doplnkova zrcatka v rozich, ty hlavni byly na dverich ci karoserii