Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Plošné sledování dostalo u amerického soudu zelenou. V Česku vesele běží už roky

17 komentářů

johny555
A dílky tomu máme asi desetinovou kriminalitu proti USA a stále klesá. Dokud se k záznamům nedostane nějaká totalitní vláda, která by to použila proti mě, tak osobně s tím problém nemám. Mnoho lidí stále křičí, že je potřeba více policistů v ulicích, na silnicích atd. Není třeba, když máme moderní technologie.
ptr078
@johny555 Pocet kamier nema na kriminalitu ziaden vplyv
Man Ký
@ptr078 možná na objasněnost
ptr078
@Man Ký Polka londona od isteho casu chodi v balaklavach a mas po objasnenosti 🤣 a vo vyspelom svete plati priama umera medzi poctom kamier a kapucni
Man Ký
@ptr078 v Číně už dost pokročili, omlouvám se za výběr, nemám čas googlovat články, které už jsem o tom přečetl, takže od AI

Zde jsou klíčové aspekty těchto technologií😒br /> Identifikace s rouškou
Čínské firmy (např. Hanwang Technology) vyvinuly systémy schopné rozpoznat obličej i tehdy, když má osoba zakrytá ústa a nos. Technologie se zaměřuje na zbývající viditelné části obličeje, jako jsou oči a nadočnicové oblouky.
Analýza stylu chůze (Gait Recognition): Pokud je obličej zcela skryt, čínské systémy často využívají analýzu chůze. Kamery dokážou identifikovat člověka podle jeho jedinečného stylu chůze na vzdálenost až desítek metrů.
Vylepšení AI: Umělá inteligence je trénována na obrovském množství dat, aby si "domyslela" identitu osoby i při částečném zakrytí.
Vysoké rozlišení: Využívají se moderní kamery s vysokým rozlišením a špičkovými AI algoritmy, které analyzují i menší biometrické detaily.
ptr078
@Man Ký To je hudba buducnosti a nieco, co na sude asi tazko uspeje, zvlast ked neexistuje databaza z ktorej moze ai cerpat, a si tipnem, ze pri platnej legislative to je protiustavne
Man Ký
@ptr078 no, zrovna teď u nás schválili zákon umožňující zabavit majetek, u kterého je pravděpodobnost, že je z trestné činnosti, i když na to nejsou důkazy. například v případě, že cílová země, ve které byl trestný čin spáchán nespolupracuje (typicky Rusko). nemusí vůbec vědět, z jakého trestného činu ten majetek pochází, stačí podezření😊
u té identifikace nejde o to, že by to bylo třeba jako důkaz, spíš o to, že tím najdou pachatele a potom ho ztotožní třeba díky DNA, apod. tedy nebude to důkaz, ale stopa/indicie.
ptr078
@Man Ký Pri inzinierovi z afriky co nema pri sebe ani titul asi tazko vytiahnes dna ako dokaz
Man Ký
@ptr078 tak samozřejmě, v případě, že nebyl nikdy trestaný tato metoda selhává, inženýr z Afriky, který páchá trestnou činnost v UK určitě nepáchá poprvé...
a potom bude v databázi.
praděda7
@Man Ký Pozor! Jde pouze o návrh zákona...jestli bude schválen a v jaké podobě se ještě neví...
Man Ký
@praděda7 tlak z EU je. každopádně: ta zneužitelnost je děsivá. soudce řekne, že si myslí, nebo že "soud nabyl dojmu" a bude znárodněno.
gil54
Osobně nemám s kamerami ve veřejném prostoru žádný problém.

Pokud se pohybuji na veřejnosti jako osoba nebo v autě - s registrační značkou, která primárně slouží k identifikaci - musím jaksi počítat s tím, že se na mě může dívat jeden, dva nebo klidně sto lidí. Je to přrozené a normální. Podle toho se také chovám. Jestli se k těm lidem přidá policajt nebo nějaká kamera je asi celkem fuk.

Proto mi připadá někdy snaha o "zachování práva na soukromí" ve veřejném prostoru a horečné rozkostičkovávání obličejů a registračních značek automobilů jako až přehnaná. Stále hovořím o veřejném prostoru.

Komu to vadí, má možnost se ve veřejném prostoru nepohybovat. 😀
ptr078
@gil54 Ono by to bolo fajn keby to sluzilo na zvysenie bezpecnosti ako to bolo deklarovane pri zavadzani cctv, ale z vlastnej skusenosti viem, ze ani v uk ani v usa ked prislo na lamanie chleba a cctv malo sluzit ako dokazovi material, pachatel nebol usvedceny a odkracal veselo domov
gil54
@ptr078

Ok, ovšem jestli kamery jsou nebo nejsou k něčemu dobré, případně jak jsou záznamy z nich používány, je ale úplně jiná otázka.
ptr078
@gil54 Nesuhlasim, ked su instalovane koli bezpecnosti, mali by splnat funkciu
gil54
@ptr078

...?... s čím, co jsem napsal, konkrétně nesouhlasíš?

Napsal jsem, že je to jiná otázka, ne že jsou kamery k ničemu.
praděda7
@gil54 Ano, ale u totalitních režimů to má i jiný účel...