Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Testy

Zpět na článek

TEST Kia EV4 Fastback GT-Line – Kliďas teď jako kontroverzní sedan

28 komentářů

topten
zase ty "velky" devatenactky na malym aute a tak se ptam mistnich chytraku z nedavny diskuse o epiqu
za kolik bude tohle auto jezdit na devatenactkach 215/50/R19, na sedmnactkach 215/60/R17 nebo na sestnactkach 215/65/R16, kdyz se ty kola lisej jen jinym pomerem hliniku a gumy a tedy jinou hmotnosti v radu jednotek kilogramu, ale jinak jsou +- stejny ??
KANKUNEN
Toptene, ty si auto nepřezouváš sám, že. Já MZD6 225/45/19 originál a 225/55/17 Dotz. Obrovský rozdíl ve váze a je to poznat u zrychlení. Navíc profilové číslo udává poměr mezi šířkou a výškou, takže 215/50 je širší než 215/65. Za mě absolutně nechápu hliníková plná kola, plecháče jsou lehčí, pokud si nevybereš nějakou dobrou značku after. Moje OZ ultralegera jsou jak z papíru, kolo ale stojí 10t v 18ce.
topten
@KANKUNEN
215 je sirka pneumatiky bez ohledu na profilovy cislo
.
tak o kolik kilo jsou ty tvoje devatenactky tezsi nez sedmnactky, abychom vychazeli z nejakejch konkretnich udaju
jestli o 5 kilo na kole, tak vysledek bude jako bys mel/nemel v kufru 5x4x2 = 40 kilo, nebo plna/prazdna nadrz
to u normalniho auta mimo okruh nepoznas
.
ja jsem plny hlinikace snad jeste nevidel
miromen
@KANKUNEN
Rozdil v hmotnosti kol byl jasně znat při rozdilu cca 2,7 kg origo obyčejne ALU vs flow forming tedy ALU tvořene pod vysokym tlakem. Předevšim u adaptivniho podvozku v krajnich polohach tedy komfort+ a sport+ kdy auto vyznamně lepe fungovalo a to same na rozbitějšich cestach. A samozřejmě samotny podvozek poděkuje tim, že meně trpi a tutiž bude mit delši životnost. Přesněji 18" komplet kolo to odlehčene važilo 18,9 kg.
Jinak zde je rozdil u komplet ALU kola 19" vyrobene flow forming technologii vs kovane. Takže odhadem komplet obyčejne ALU s pneu bude kolem 24 kg...
www.youtube.com/watch?…
vencelín
@miromen
Neříkejte mi, že jste poznal rozdíl 4x2,7 kg na chování auta....To je celkem cca 11 kg. To je jako když flusne do stromovky. Při běžné jízdě není poznat ani plná vs prázdná nádrž, což je rozdíl řekněmež 50 kg a u některých aut klidně i více.
Jedině kde to bude malino poznat, pokud by jste jel za stejných podmínek stejnou trasu a průjezd měřil velmi ale velmi přesnýma stopkama a ně nějakým strašným tankodromu.
miromen
@vencelín
přesně tak ten rozdil byl jasně patrny. Nejedna se o hmotnost někde na autě, ale o neodpruženou hmotnost a to je sakra rozdil.
vencelín
@miromen
Jak jsem psal na tankodromu či polnačce při vyšší rychlosti bych se nachal přesvědčit že to je znát.
Na běžné silnici při běžných rychlostech už mám o tom silné pochybnosti že se to výrazně projeví. I když je pravda že leckdy české silnice se těm tankodromům podobají 😁. A čím kvalitnější cesta, tím ten rozdíl bude více konvergovat k nule a čím nížší rychlost tak to stejné.
miromen
@vencelín
hele mohl bych se rozepsat podrobněji, ale pokladam to za zbytečně a to hlavně z duvodu, že každe auto je konstrukčně jinak řešene. Takže u jednoho muže byt sniženi tehle hmotnosti vice patrne u jineho meně.
Ale, když budu v jedne věci konkretnějši tak je to pravě v te adaptivitě. S origo koly byly ty krajni polohy velmi omezeně použitelne, kdy v modu sport+, už bylo nejen pro mě auto až moc tuhe a naopak v modu komfort+ šly kola poměrně brzy na dorazy. Po změně kol za lehči byl rozdil na stejnych tratich okamžitě patrny a adaptivita byla razem použitelna v celem rozsahu.
vencelín
@miromen
Samozřejmě, záleží na konstrukci náprav a tlumení, velikosti těch neodpružených hmot co jsou stejné a tom rozdílu atd.
Je možné že ty krajní polohy adaptivních tlumičů už prostě byly na hmotnost těch originál kol už přespříliš a výrobce to s trochu přetápl co se nastavení jejich tuhosti týká když chtěl udělat široké spektrum nastavení.
miromen
@vencelín
jasně a proto pišu, že u každeho auta to muže byt jinak. Někdy bude ten rozdil sotva patrny, ale stale tam nějaky bude. Ale řekl bych, že jedno je jiste a to, že ty menši neodpružene hmotnosti budou mit jasně pozitivni vliv na trvanlivost celeho auta a to předevšim podvozkovych časti.
Takže tahle investice neni uplně marna.
vencelín
@miromen V jadru s Vami souhlasim.Hlavne vluv hmotnosti na trvanlivost podvozkivy
ch casti zejmena tlumicu je neoddiskutovatelny.
Rosta Jež
@vencelín Rozdíl je poznat - s těžšími koly klidně o 3kg/ks to zkrátka drncá víc. Každá silnice má spoustu nerovností a nemusí to být zrovna tankodrom. Lidi si myslí, že nízkoprofil drncá jenom kvůli menšímu množství vzduchu v pneu, ale obvykle je to kombinace obojího: menší tlumicí schopnost pneu + vyšší (neodpružená) hmotnost disku. SUV od VW koncernu na 20" a víc by mohla vyprávět a je jedno jestli s DCC či DCC+..
vencelín
@Rosta Jež
Na běžných cestách je otázkou jaké část jde na vrub zvýšenému drncání více, zda je to tou hmotností nebo profilem. To asi nikdo z nás tady přesně neurčí. Já si myslím že na běžné silnici to drncání půjde více na vrub nižšímu profilu a tím pádem vyššímu tlaku v pneu než její vyšší hmotnosti. Ale je to můj subjektivní názor.
vencelín
@topten
Největší spotřebu bude mít s těmi nejtěžšími koly vlivem odporu setrvačnosti (pokud budou všechna kola mít stejnou šířku a stejný odpor valení). V praxi ten rozdíl bude ale v podstatě nulový (myslím si) neb jednak ten rozdíl hmotnosti jednotlivých variant kol je vcelku malý (v poměru k celkové hmotnosti vozu) a druhák by jste musel velmi často výrazně akcelerovat aby se ten odpor setrvačných hmot více projevil.
Frfla
Drahé, nepraktické a ohavné. Být soutěž o největší kýč na kolech, tak dávám 10 bodů. Ty fotky s otvorem nebo spíše štěrbinou do kufru fakt pobavily 😉
PavelK_
@Frfla to je podobná dírka, jak v Meganu Coupé první generace 😊
Mr.Murphy
Železo je cajk ale vypadá to fakt bizarně.... KIA mi nevadí a krátká EV4 je pro mě OK, ale tohle je fakt šílené.

A o ceně bych hóóóódně vyjednával.... za ceníkovku fakt ne.
KANKUNEN
@Mr.Murphy Žhavým drátem do oka by si zasloužil designer. Je to tak hnusné, že to půjde s cenou hodně dolů.
kajmik01
@KANKUNEN souhlas, minimálně na fotkách to vypadá ohyzdně a to jsem ani nějak nejásal nad vzhledem klasické EV4, která se mi exteriérem zdála horší než Ceed.
adamzprahy
@Mr.Murphy po prvním pohledu na foto auta z boku jsem se díval jestli se mi stránka správně načetla a fotka není nějak zdeformovaná. Pak mi teda padla brada že to je skutečné, vypadá to opravdu ohavně. Nejhorší záď pro mě měl poslední Prius (nevím kolikátá to je generace), ale ve srovnání s EV4 to bylo ještě v pohodě. Interiér vypadá tak technokraticky zajímavě, jen podle fotek některé detaily budou laciné, ale tam to celkem beru jako originál. No ten zadek jak co vypadá jak přivařený z auta po bouračce je fakt hnus.
Mr.Murphy
@adamzprahy hele já mám to Niro EV a fakt ergonomicky, funkčně, zpracováním, ovládáním všechno super funguje. Takže jsem celkem KIA positive a EV4 na mě působí že bude ještě lepší.... ale tahle zrůdnost, to fakt leda v brutálním diskontu.... a asi ani tak ne 😄
miromen
Tohle je opravdu ohavny design, ale to komplet tato modelva řada.
Jinak ona je zde chvalena ergonomie, kdy je ovladani řešeno dotykově...to musi byt uplacene.
Jan Faltýsek
@miromen na první pohled to možná není vidět, ale tlačítek je spousta. Některá jsou sice dotyková, ale umístěná mimo infotainment, což je pořád mnohem lepší, než lovit v menu. Mrkněte třeba na fotky číslo: 16 (sloupec dotykových tlačítek vlevo od displeje), 20, 21, 27, další tlačítka jsou i na volantu a vlevo od něj (např. omezení esp).
miromen
@Jan Faltýsek
No pravě to je snad ještě horši řešeni než přimo na displeji proto mě ta chvala udivuje. Vlastně jde o dotyk mimo displej tedy někde pod nim. Navic ten displej je značně překryt volantem v mistě, kde je ovladani ventilace a někde jsem i na to pravě viděl kritiku. A to, že nejen, že na to misto nejde vidět, ale huře se pravě ovlada.
Jan Faltýsek
@miromen ano, to je pravda, ten sloupec vlevo od displeje je při jízdě skutečně z části překryt volantem. Naštěstí zrovna klimatizaci není nutné ovládat často, automatika funguje skvěle, vyklonit hlavu doprava jsem musel jen kvůli ofuku/vyhřívání oken. Celkově mi ovládání všeho brzy sedlo a nic jsem nehledal.
miromen
@Jan Faltýsek jasně jde o zvyk. Hele za mě je dotykove ovladani naprosto v pohodě a často lepši variantou než zmršena klasika. Vlastně dokonalou ergonomii jsem nezažil v žadnem autě co jsem, kdy vlastnil či řidil.
Igor Albert
Víťaz sútaže "OHAVA NA CESTÁCH"
Man Ký
Plastelíne kolik jsi toho dneska zase vyhulil? řádíš jak černá ruka😊