Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Studenti z ČVUT testovali formuli (+onboard video)

Aleš Jungmann
Diskuze (7)
Vyrazili jsme se podívat, jak vypadá příprava studentského týmu na mezinárodní závody formulí.

Na autodromu CzechRing u královéhradeckého letiště proběhlo testování závodní formule, kterou sestavili studenti Českého vysokého učení technického (ČVUT). Stroj označený jako FS.04 se v létě zúčastní několika soutěží studentských formulí SAE.

Na sestavení formule se podílelo zhruba 30 studentů strojírenské a elektrotechnické fakulty. „Intenzivně se chystáme na první soutěž, která se uskuteční za týden v Německu, na které se potká zhruba 110 týmů. Věříme si na slušné umístění, mohli bychom být do 10. místa," řekl Ing. Michal Vašíček, technický ředitel týmu CTU CarTech. Studenti s formulí letos pojedou ještě na další dva závody, do Maďarska a Španělska.

Formule, která váží zhruba 220 kilogramů, je schopna řítit se rychlostí až 140 kilometrů v hodině, z nuly na 100 kilometrů vystřelí za 3,9 sekundy. Materiál a díly na stavbu formule stály zhruba 1,2 milionu korun, studenti na stroji pracovali ve svém volnu. "Na stavbě formule strávili tisíce hodin. Se stavbou tohoto stroje se začalo vloni na podzim a nyní už přemýšlíme o zlepšeních pro formuli na příští rok," řekl Vašíček.

Soutěž nazvaná Formula SAE je konstrukční soutěž, která od roku 1981 funguje ve Spojených státech. V Evropě studenti soutěží od roku 1998. Tým z ČVUT skončil vloni s modelem FS.03 na celkovém 37. místě z 481 účastníků. "Celá soutěž není jen o rychlosti, hodnotí se také technické zpracování či náklady, navíc závodní tratě jsou poměrně technické, takže průměrná rychlost je zhruba 60 kilometrů v hodině," řekl Vašíček. Soutěží se ve čtyřech dynamických a třech statických disciplínách, mezi které patří hodnocení výše nákladů na vůz, sprint na 75 m nebo královská disciplína, vytrvalostní závod na 22 kilometrů s výměnou řidičů.

Autodrom CzechRing v areálu Festivalparku na hradeckém letišti funguje od loňského podzimu a kromě dalších možností motoristům nabízí i testování vozidel. "Okruh je charakteristický rychlými pasážemi a několika rovnými úseky. To umožňuje provádět průběžné dynamické testy a měření v jednotlivých úsecích," uvedl manažer autodromu Karel Pohner.

Technické detaily monopostu FS.04

Jak už bylo zmíněno výše, 220 kilogramů vážící formule FS.04 dokáže akcelerovat z klidu na 100 km/h za 3,9 sekundy a dosáhnout rychlosti až 140 km/h. To je dáno zpřevodováním, motor a šestistupňová převodovka je ze sportovního čtyřválcového motocyklu Yamaha YZF-R6, stálý převod je samozřejmě upraven pro potřeby studentského závodění. Sílu k zadním třináctipalcovým kolům přenáší řetěz, řazení je sekvenční elektropneumatické s pádly pod volantem.

Pravidla soutěže samozřejmě udávají řadu omezení, mezi nejdůležitější patří třeba nutnost použít čtyřtaktní zážehový motor o objemu válců do 610 centimetrů kubických s restriktorem sání o průměru 20 mm, je také stanoven průřez trubek rámu či spalované palivo (RON 95 či E85). V případě spalování etanolu má restriktor sání 19 mm. Výkon formule je 63 kW při 12.500 min-1, o tisíc otáček výše zasáhne omezovač. Spotřeba při závodním nasazení je zhruba 16 litrů na 100 km.

Prostorový rám z vysokopevnostní oceli 15CDV6 je svařován metodou TIG. V oblasti podlahy je vyztužen sendvičovými panely z uhlíkového kompozitu. Všechna kola jsou zavěšena nezávisle, nestejně dlouhými A-rameny (lichoběžníkové zavěšení) a odpružením Push-rod. Tlumiče jsou od společnosti Penske.

Na zakázku vyrobené vrtané kotouče (vpředu 238, vzadu 225 mm) mají na starosti čtyrpístkové třmeny vpředu (Wilwood) a dvoupístková Bremba vzadu. Menší karbonové díly si na fakultě jsou schopni vyrobit sami, s většími pak pomáhají firmy zvenčí. Rozložení hmotnosti mezi nápravy by mělo být 45/55 % ve prospěch zadní nápravy. Možná vás napadne, na kolik by přišla výroba formulky. Podle propočtů by se cena jednoho sériového kusu, při 1000 vyrobených exemplářích, měla pohybovat kolem 400 tisíc Kč.

Rozhovor s pilotem

Využili jsme příležitosti a krátce vyzpovídali Lukáše Krčka, jednoho ze čtyř pilotů formule. Záběry z jeho testovací jízdy si můžete prohlédnout na zajímavém videu níže.

Auto.cz: Jde o Vaši první zkušenost se závodními monoposty?

Lukáš Krček: „Ano, dříve jsem v ničem podobném nejel. Nedá se to srovnat ani se závodními auty, tohle je taková o hodně rychlejší motokára.“

Auto.cz: Takže to pro vás napoprvé byl asi docela šok.

Lukáš Krček: „Poprvé, když jsem si do formule sednul, tak jsem z ní byl úplně vyvalený a ze začátku se jí i docela bál. Teď o víkendu jsem s monopostem najezdil asi sto kilometrů, pak se posadil do svého auta, chtěl jsem zatočit, přidat, ale nic to nedělalo.“

Auto.cz: V jaké fázi je nyní příprava formule?

Lukáš Krček: „Teď jsme testovali čtyři dny v kuse na letišti, ale tam je beton, takže se auto díky vyšší adhezi chová jinak. Ladili jsme stabilizátory, tlumiče, auto jsme přitvrzovali a snižovali. Našli jsme nějaké optimální řešení a nyní jsme vůz přivezli poprvé na asfalt. Přední náprava se chová bezvadně i zde, zadek je však potřeba doladit. Další závod v Německu bude na asfaltu, následný maďarský závod zase na betonu a třetí španělský opět na asfaltu.“

Auto.cz: Co se stane s formulí po skončení závodů? Použijete ji jako základ pro další generaci?

Lukáš Krček:„To jsme udělali letos, tento monopost je vlastně jen evoluce předchozí FS.03. To auto fungovalo skvěle, byli jsme s ním moc spokojení, takže jsme nyní jen upravili podvozek, udělali nějaké úpravy na rámu, posunuli jsme motor (a tedy i těžiště) blíž k pilotovi nebo vylepšili přední nápravu. Příští rok však začneme znovu od nuly.“

Auto.cz: Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně úspěchů!

{videoplayer link="http://new.auto.cz/embed/1351382/" style="auto"}

Aleš Jungmann
Diskuze (7)
1. 8. 2012 07:49
Re: palec nahoru
Po ujisteni se, ze dnes neni prvniho aprila, ze nectu studentsky casopis ani IDNES a po zevrubnem prozkoumani prispevku vyse, kde se mluvi o vrcharskych soutezich a konkurenci vozum WRC a po opetovnem shlednuti videa, kdy si ten nestastnik vanockuje ruce bez sance preradit na uplne primitivni trati bez jedine uzavrene zatacky to necham bez dalsiho komentare.
"A věř, že tahle formulka naprosto s přehledem drží krok s WRC vozy při závodech do vrchu, několikrát jsem toho byl svědkem..."
Jako ze pojem "zavod do vrchu" je napriklad dost siroky pojem a muze se klidne jednat o Pikes Peak s prumernou rychlosti vyssi, nez ma tohle prditko maximalku.
Cimz nechci shazovat praci studentu, ale to, ze se to prezentuje na otevrenem webu o autech jako naprosto jedinecne auto v cene pres mega a pri pripadne kusove vyrobe mozna o trosku mene a zazrak tisicileti.
Pokud ti studenti nestoji obema nohama pevne na zemi, tak aspon lide kteri je pripravuji a stoji nad timto projektem a kteri pisou tyto clanky by mohli.

P.S.
Na odlehceni tohodle zabomysiho sporu.

Toto je vas vrchar, se kterym muzete "v ramci pravidel" vyrovnane zavodit ;-)
[odkaz]
30. 7. 2012 22:43
Re: palec nahoru
Ahoj npc,
pravidla FSAE/Formula Student najdes tu:
[odkaz]

Dodatky k nim mozes dalej najst napriklad na strankach www.formulastudent.de v sekcii Events.

V pripade akehokolvek problemu s anglictinou ti urcite pomoze toto:
translate.google.com

Daj dokopy partu vrcharov, postavte auto podla pravidiel, a urcite sa dohodneme na zavode na pravidlami vymedzenej trati.
Dovtedy si nemame co viac povedat.
30. 7. 2012 17:10
Re: palec nahoru
tak zrovna ta sekvencni prevodovka je "uplna bomba", hlavne na tom videu to fakt pomaha dosahovat enormnich vykonu.. kdyz tam ma vicemene porad jeden rychlostni stupen a nezvladlo to ani jednu poradnou zatacku a akceleraci na vyjezdu.

Dalsi bomba je ta petrinska rozhledna nad hlavou jezdce, akorat to zvysuje teziste a zpusobje aerodynamicky odpor, proc neni sani vyvedene na boku a kolmo na smer jizdy, aby fungovalo jako naporove sani ?

Dalsi bomba.. velky predni previs a maly rozvor.. na co konstukteri mysleli ? Chteji snizit smerovou stabilitu a zvysit nedotacivost ? Asi ano, dle tech stop smerem do stromu.
Navic nechapu, proc chteji rozlozeni hmotnosti 50:50, motokary je maji cca 40:60, taktez F1 ma tezsi zadek. [odkaz]
Kdyby stali o radu do pristich let.. dejte ten motor vedle jezdce, posunte predni napravu dopredu a snizte teziste a razem mate mnohem lepsi ovladatelnost v zatackach..., taky je dobre mit zadni kola sirsi nez predni a celkove je mate zbytecne moc velke na ten vykon.
Podle me opet zbytecny aerodynamicky odpor a neodpruzena hmota navic.

Jedine s cim souhlasim je, ze takove penize co k tomu meli k dispozici se nic vyvinout neda, to je tak na koupi ojete formulky nejake stare specifikace na vyblbnuti se pri zavodech do vrchu, rozhodne ne na seriozni vyvoj neceho slusneho.

Mozna proto to tak maji v oblibe vyrobci a sponzori.. za par drobasku maji paradni reklamu jak pomahaji studenstvu a sem tam si odchytnou mozna i nejaky talent.

Ale technicky to vypada dost uboze.. zejmena ty vlastnosti v zatackach. O tom ze to netahne se jaksi nema cenu bavit, kdyz je tam silena 20mm restrikce a omezene otacky.
A ten zavod do vrchu bych si rad nechal predvest, treba proti necemu takovemu:

[odkaz]

[odkaz]

Ale takovou motokaru by asi studenti nenamodelovali, nepostavili a nevyladili, ze ?
Takze kdyz neudelaji ani slusnou zavodni motokaru, tak se rovnou vrhnou na formuli, kde je technika 10x slozitejsi....

30. 7. 2012 16:30
Re: palec nahoru
Jsi úplně mimo.. je vidět, že nemáš absolutní páru, co za vývojem takovýhle formulky stojí.

Pokud si myslíš, že se nakoupí součásti a jen se to složí, tak jsi na omylu. Na těch vozech je spousta vlastního vývoje.. Od kompletního návrhu rámu, včetně FEM výpočtů pevnosti a tuhosti, návrhu náprav včetně jejich geometrie pomocí profi softwaru, odlévání vlastních dílu (těhlice) z Mg slitin, vlastní výroba kompozitních panelů, atd.

Ani motor není sériovka, je to celé překopané, s vlastní řídící jednotkou, přepracovaným sáním a spousty dalších věcí.

Ti kluci se za tu dobu práce na formuli naučí takový věci, o kterých se ti ani nezdá. Myslím, že řada z nich by bez problémů mohla nastoupit do nějakýho závodního týmu. Zapojením se do téhle formule student získají znalosti a zkušenosti, který ti žádná přednáška na škole nedá.

Takže si nejdřív zjisti nějaký informace, než začneš plácat.
30. 7. 2012 16:24
Re: palec nahoru
A co je reálný motorsport? Zdá se ti málo, že vyvinuly vlastní systém pneumatického řazení? Studoval si někdy vysokou školu? Myslím, že tenhle projekt je snem mnoha vysokoškoláků. Něco vymyslet a nehodit to do šuplíku. Ale reálně to postavit, vyladit a poměřit se s konkurencí.

A proč sekundární pohon řetězem? Že by hmotnost? Formule naprosto respektuje pravidla a podobně vypadají vozy konkurečních týmu z německých univerzit.

Studenti podílející se na tomto projektu pak pracují ve vývoji Škody Auto, Motorsport či Charouz Racing. V Německých podmínkách pak třeba Porsche. Závody těchto formulí jsou totiž tak atraktivní, že se jich účástní HR různých automobilech a hledají si nové lidi do svých týmů...

A věř, že tahle formulka naprosto s přehledem drží krok s WRC vozy při závodech do vrchu, několikrát jsem toho byl svědkem...

A zabudovat do formule dle tebe "hotový" motor z R6 znamená nově navrhnout sání, výfuk, chlazení, ŘJ...z původního motoru zbyde jen blok a některé vnitřnosti...

Chtělo by si to zjistit více info o projektu, nebo videt auto v reálu na trati. Spadla by ti čelist, co studenti bez praxe dokáží ;-) !