Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aktéři nádherného souboje 250 byli spokojeni

Jiří Rozkošný
Diskuze (0)
Toni Elias a Marco Melandri se postarali o nejdramatičtější finiš víkendových závodů v Motegi. Tvrdý, ale férový boj zvedal diváky ze sedadel.

Toni Elias a Marco Melandri se postarali o nejdramatičtější finiš víkendových závodů v Motegi. Tvrdý, ale férový boj zvedal diváky ze sedadel. Nakonec v cíli slavil premiérové vítězství ve 250cc Elias, ale ani druhý Melandri nebyl nespokojen.

Elias měl pomalejší začátek závodu, pak však mohutně stíhal vedoucí jezdce a závěrečná kola přinesla jeho strhující souboj s Melandrim. Odvážný manévr v poslední šikaně mu pak přinesl první vítězství ve čtvrtlitrech. „Je to neuvěřitelné. Měl jsem špatný start a nemohl jsem jet hned moc ostře, protože jsem měl tvrdší pneumatiky. S přibývajícími koly se ale pneumatiky zlepšovaly a já se mohl přiblížit Melandrimu.V posledním kole se mi jej podařilo předstihnout,“ zmohl se Elias pouze na stručný komentář.

Melandri v posledních závodech jede s vědomím, že nejdůležitější je zisk titulu a proto byl nakonec spokojen i s druhým místem, protože porazil Fonsi Nieta, svého hlavního soka v boji o titul. Ten může definitivně získat již při příštím závodu v Malajsii, stačí mu k tomu dojet před Nietem. „Po dopoledním zahřívacím tréninku jsem si byl jistý, že udržím v celém závodu rychlé tempo. V úvodní fázi závodu jsem však zjistil, že jsem při jízdě s plnou nádrží hodně opotřeboval pneumatiky. Byl jsem nervózní a udělal jsem pár chyb, ale nehodlal jsem to vzdát. Snažil jsem se zůstat vepředu a dát do toho vše až do konce. Viděl jsem, že Elias je hodně odhodlaný dostat se dopředu, ale já se mu snažil zavírat všechna dvířka. V posledních dvou kolech jsem ovšem také přemýšlel o šampionátu a nechtěl jsem kvůli pár sekundám závodění riskovat úplně všechno. Po dvou útocích Eliase jsem jel svým tempem, ale v poslední zatáčce, kde se brzdí s nakloněnou motorkou, jsem byl opatrný. Očekával jsem Eliase na levé straně, ale on se objevil vpravo,“ řekl po závodu Melandri, který měl pro Eliase jen slova chvály: „Škoda, že jsem nevyhrál, jsem z toho trochu zklamán. Ale na druhé straně mám radost z Toniho. Je to velmi rychlý a slušný jezdec. Prohrál jsem, ale pořád to byla dobrá zábava. Nyní musím v Malajsii dojet před Nietem a titul bude můj. V Malajsii mám nevyřízené účty, v roce 1999 jsem tam ztratil titul (ve 125cc). Bylo by hezké, kdybych titul získal právě tam. Ale i když se mi to tam nepodaří, stále mi zbývají další dvě šance.“

Do konce šampionátu zbývají tři závody a Melandri má náskok 52 bodů.

Jiří Rozkošný
Diskuze (0)