Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Američané druhým nejvýznamnějším vlastníkem VW

Petr Bambas
Diskuze (0)
Americká investiční společnost Brandes Investment Partners zvýšila svůj vliv v německé automobilové skupině Volkswagen. Firma známá tlakem na snižování nákladů se s podílem 10,65 procenta akcií stala druhým největším akcionářem ve Volkswagenu.

Americká investiční společnost Brandes Investment Partners zvýšila svůj vliv v německé automobilové skupině Volkswagen. Firma známá tlakem na snižování nákladů a růst zisků se s podílem 10,65 procenta akcií stala druhým největším akcionářem ve Volkswagenu a to po spolkové zemi Dolní Sasko (18,8 procenta). Letos v lednu měl přitom Brandes podíl ve VW jen 6,15 procenta. Američtí investoři se specializují na nákup akcií, u kterých se předpokládá, že jejich tržní cena je pod skutečnou hodnotou.

Ani přes aktuální posilování vlivu Američanů automobilka VW neplánuje ustoupit od svého záměru prodat významný podíl investiční společnost arabského emirátu Abú Zabí. Podle vedení německé automobilky by měla být dohoda uzavřena letos na podzim. Abú Zabí má z podnikových rezerv VW získat akcie zaručující 13,6 procenta hlasovacích práv. To má z emirátu udělat druhého nejmocnějšího akcionáře právě na úkor amerických investorů.

Pololetní zisk Volkswagenu prudce klesl, a skupina, do které patří i Škoda Auto, kvůli tomu snížila odhad na letošní rok. Aktuálně VW počítá s provozním ziskem 1,9 miliardy eur, což je proti původnímu odhadu o 600 milionů eur méně.

Petr Bambas
Diskuze (0)