Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Buick se stal první domácí značkou v desítce nejlepších v USA

redakce AUTO.CZ

Mezi desítku nejlépe hodnocených automobilových značek na americkém trhu letos poprvé pronikl domácí výrobce. Značka Buick ze skupiny General Motors skončila v dnešním výročním hodnocení časopisu Consumer Reports na sedmém místě, až za japonskými a německými vozy.

První příčky obsadily podobně jako v minulých letech japonské značky Lexus, Mazda, Toyota a Subaru, mezi něž se na čtvrté místo vklínila německá Audi z koncernu Volkswagen, Šesté bylo Porsche a za Buickem se umístily značky Honda, Kia a BMW. Z první desítky vypadly Mercedes a Acura, jejichž nové modely časopis posoudil jako méně spolehlivé nebo méně dobré v testech.

Consumer Reports vydává svá hodnocení už 19 let. Pro každou značku a každý model vypočítává celkové skóre, sestavené z výkonu v testech na silnicích a z hodnocení spolehlivosti, uvedla agentura AP.

Mezi jednotlivými modely zvítězil jako celkově nejlepší vůz druhý rok za sebou americký luxusní elektromobil Tesla Model S. Jako nejlepší sportovní sedan byl vyhodnocen Buick Regal a nejlepším velkým automobilem se stal rovněž domácí Chevrolet Impala. Nejlépe hodnoceným kompaktem je podle časopisu vůz Subaru Impreza, nelepším luxusním vozem pak Audi A6. Ve třech kategoriích vozů SUV a minivanů zvítězily modely Subaru Forester, Toyota Highlander a Honda Odyssey.

Pracovníci Consumer Reports vybírali letos nejlepší vozy z celkem 270 modelů. Žebříček časopisu se v automobilovém průmyslu pozorně sleduje, zejména proto, že zákazníci jej citují jako jeden z hlavních zdrojů, na něž se obracejí pro radu.

Japonské modely letos zvítězily v šesti z deseti kategorií, to ale bylo dosud nejméně v historii žebříčku. "Domácí automobilky po léta vyráběly levnější a méně kvalitní alternativy vůči dovozům, ty dny jsou už ale za námi," řekl šéf testování Consumer Reports Jake Fisher.

redakce AUTO.CZ