Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Clive radí: Dětem je nejlépe v sedačce

Ondřej Šuch
Diskuze (2)
Clive je figurína, kterou Volvo používá k crash-testům svých aut. Je to muž v nejlepších letech a šrámy na jeho těle vypovídají o jeho práci. Desítky let sbíral zkušenosti. A tak může radit.

Na našich silnicích bohužel často vidím, že stále příliš mnoho dětí jezdí v autech "jen tak". Protože vím, že své děti máte velmi rádi, docela mě to překvapuje a hodně mi to vadí. Malé i větší děti jsou totiž křehcí pasažéři. Jejich lebka není tak silná jako u dospělých, nevyvinutý je i krk a pánev. Zasluhují si proto co nejlepší ochranu – a tou jsou jednoznačně dětské sedačky. Používejte je vždy – i na krátké vzdálenosti!

Způsob ochrany je důležitý

Pokud si myslíte, že dítě udržíte v náručí, mýlíte se. Při nárazu v rychlosti 50 km/h do pevné překážky zvýší dítě svoji váhu až na šedesátinásobek své hmotnosti. Dítě o hmotnosti 10 kg tak bude ve chvíli nárazu vážit 600 kg!

Mizivou šanci přežít má i dítě o hmotnosti 25 kg, stojící mezi sedadly. Při nárazu se změní v neřízený projektil vážící až jeden a půl tuny, který ublíží sobě i Vám!

Velký význam má druh ochrany, kterou děti při nehodě mají. Pokud dítě používá standardní bezpečnostní pás – samozřejmě s příslušným sedákem, získá o 60 procent lepší ochranu, než kdyby nebylo vůbec připoutáno. Při použití sedačky, na které dítě sedí čelem ke směru jízdy, získává dítě o 80 procent lepší ochranu a v sedačce obrácené zády ke směru jízdy je ochrana lepší o 90 procent. Je-li sedačka umístěna proti směru jízdy na předním sedadle, je nezbytně nutné deaktivovat předtím airbag spolujezdce.

Zády ke směru jízdy bezpečněji

Otcem myšlenky přepravovat miminka a malé děti zády ke směru jízdy je profesor Bertil Aldman z Chalmers University v Gothenburgu.

Inspiroval se sedadly, která při startu a při přistávání používali astronauti při misi Gemini. V případě čelního nárazu jsou působící síly u dítěte v sedačce proti směru jízdy rozloženy na celá záda dítěte. Jestliže se začne hlavička dítěte dotýkat horní hrany sedačky, je na čase sedačku vyměnit – avšak i nová sedačka by měla být obrácena zády ke směru jízdy.

Používejte sedák s opěrou

Dříve nebo později nadejde okamžik, kdy dítě ze své sedačky obrácené zády ke směru jízdy vyroste. Tato doba obvykle nastává mezi třetím a čtvrtým rokem věku. Od nynějška bude dítě cestovat otočené ke směru jízdy, na sedáku se speciální opěrou zad nebo bez ní.

Použití sedáků s opěrou má několik výhod. Opěra zad poskytuje dodatečnou ochranu v případě boční kolize. Pokud dítě usne, opěra ho lépe udrží v napřímené poloze, zejména pokud je vybavena bočními opěrkami. Opěra zad navíc pomáhá udržet bezpečnostní pás ve správné poloze na rameni v blízkosti krku.

O tom, jak správně připoutat v automobilu vaše nejmenší, si můžete více přečíst na mých stránkách www.clive-detem.cz v sekci Clive radí.



komerční sdělení:

Zimní pneumatiky – LEVNĚ a na splátky BEZ navýšení

Pokud chcete ušetřit své peníze a čas, využijte nákupu zimního obutí v některém z internetových obchodů. Ceny zde dosahují velkých rozdílů oproti cenám v kamenných pneuservisech a nyní lze on-line nakoupit i na splátky bez navýšení na Pneuexpert.cz!

Ondřej Šuch
Diskuze (2)