Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dálniční známka 2006: máte nejvyšší čas

Ondřej Láník
Diskuze (8)
Posledním lednovým dnem končí platnost dálniční známky na rok 2005. Pokud ještě nemáte známku na rok 2006 je nejvyšší čas ji zakoupit. Od 1.února by vás mohla zaskočit několikatisícová pokuta za jízdu po zpoplatněných komunikacích...

Posledním lednovým dnem končí platnost dálniční známky na rok 2005. Pokud ještě nemáte známku na rok 2006 je nejvyšší čas ji zakoupit. Od 1.února by vás mohla zaskočit několikatisícová pokuta za jízdu po zpoplatněných komunikacích...

Jestliže jezdíte po dálnicích, každoročně vás nemine útrata v řádu stokorun za jejich používání. Česká roční dálniční známka na rok 2006 platí 14 měsíců, tedy od 1.prosince 2005 do 31.ledna 2007. Pokud jste dosud využívali tu loňskou, je nejvyšší čas na zakoupení viněty nové. Předtím než ji umístíte dle návodu na čelní sklo vašeho automobilu, měli byste odstranit původní neplatnou známku.

Letos by měly dálniční známky přinést do státního rozpočtu asi 3 miliardy korun, v minulém roce přišlo do státní pokladny z prodeje kuponů 2,681 miliardy korun. Od roku 2007 by se příjmy státu z používání dálnic měly zvýšit na více než 5 miliard korun zavedením mýtného pro kamiony.

U nás zaplatíte za roční používání dálnic s osobním vozem (do 3,5 t) 900,-Kč, v kategorii do 12 tun pak příjde známka na 7.000,-Kč a kamiony nad 12 tun zaplatí 14.000,- Kč. V prodeji jsou také známky patnáctidenní (200,-Kč) a dvouměsíční (300,-Kč).

Více o dálničních známkách naleznete zde.

Ondřej Láník
Diskuze (8)
29. 1. 2006 18:38
Re: ZMĚNY
Stěžovat si můžem... ale jen v lampárně :-) ;-)
29. 1. 2006 17:31
Re: ZMĚNY
:-)) Pěkně ses rozjel :yes: a moc hezky jsi to, Gotiku, napsal. Jen musím upřesnit, že proti Toyotě nemám vůbec nic, a vyjadřuji se v tebou předznačených souvislostech než k vlastníkům Toyoty. Tedy... až já budu bydlet v Tokiu, mít šikmý voči a vzadu cop, pak by mi nečinilo sebemenší problém naskočit na Corollu... Já jsem z Evropy, to znamená z kolébky automobilů... vyráběj tu v nižší střední to nejkrásnější, co ti tahle planeta nabídne... a navíc tu koupíš ikonu ikon, GOLF. Moc cením, žes zvažoval, a posuzoval, co vybrat. S tvými závěry souhlasím. Pouze bych vyzdvihl (kombi) Focus. Opustit Golfa (vím, chybí kombi) i Focuse... a upřednostnit Corollu... no, to vyžaduje dle mého mínění... velkou estetickou odvahu... Z hlediska nadčasovosi bych také asi volil jinou značku, koneckonců to, jak boduje Corolla stará 8 let teď, ti dává odpověď na to, jak budeš bodovat za osm let s tou svou ty. Z hlediska kvality a vybavení sis vybral určitě dobře... je to nepochybně dobrej vozejk. Důležité je, žes spokojený. Mrazy nezávidím, ale překonals je s Corollosní bravurou ;-) P.S. V nižší střední a kombi pozor na Astru... dost se jim to povedlo. Jakou máš barvu?
29. 1. 2006 10:50
ZMĚNY
Jo, jo, děkujem za upozornění... nakonec souhlasím s tou změnou, že od ledna musí mít dálniční známku i traktory. Koneckonců vždyť my, řidiči, už roky upozorňujeme, že zas tak velkej rozdíl mezi oraništěm a déjedna není. P.S. Jo, a bacha, motorkáři letos dálniční známku tetujou na pravou půlku pod záda... tak aspoň při kontrole bude jasný, co si o tom myslej. :yes: