Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Drayson Racing stanovil nový rekord pro elektromobily (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Britská firma Drayson Racing Technologies je od letošního léta držitelem rychlostního rekordu pro elektromobily s hmotností do 1000 kg a svůj výkon chce ještě letos překonat.

Za Drayson Racing Technologies stojí lord Paul Drayson, který se po letech strávených ve vrcholné britské politice opět na plno věnuje podnikání a také závodění. Jeho společnost má mimo jiné dozor nad projektem vývoje elektřinou poháněného monopostu pro šampionát Formula E.

Vedle toho se Drayson Racing Technologies na plno věnuje společně s Lolou vývoji elektrického závodního vozu Lola-Drayson B12/69 EV, jehož základem je speciál pro třídu LMP1.

V karbonovém šasi původně vytrvalostní Loly jsou namísto 5,5litrového desetiválcového motoru Judd umístěny čtyři elektromotory. Maximální výkon rekordního elektromobilu je 640 kW (850 k). Potřebnou energii poskytují 30 kWh akumulátory, které pro rekordní jízdy nahrazují lehčí 20 kWh akumulátory.

Rekordní jízdy se odehrály koncem letošního června na letišti Elvington v britském Yorkshire. Za volant při nich usedl sám lord Paul Drayson a rychlostí 204,185 mph ( km/h) stanovil nový rekord pro elektromobily s hmotností do 1000 kg. Tímto výkonem překonal doposud platný rekord z roku 1974, který měl hodnotu 281,6 km/h. Podle pravidel FIA byla rychlost vypočítána z průměru dosaženého během jedné měřené míle (1,6 km).

Vedle tohoto oficiálního a mezinárodně uznaného rekordu stanovil letos lord Paul Drayson ještě jeden rekord, když ve druhém měřeném čase v neděli 1. července projel trať závodu do vrchu během festivalu rychlosti v Goodwoodu v čase 53,91 vteřiny. V celkovém pořadí byl sice jedenáctý, ale mezi elektromobily byl suverénně nejrychlejší.

Drayson Racing Technologies hodlá se svým vozem Lola-Drayson B12/69 EV pokračovat v dosahování rychlostních rekordů a během akce Bonneville Speed Shootout pořádané v těchto dnech chce překonat svůj červnový rekord pro elektromobily s hmotností do 1000 kg.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
18. 9. 2013 11:06
Re: amatéři hrající si na novináře
Spatne to formulujes. Ma byt: blbci hrající si na novináře :no:
17. 9. 2013 21:40
amatéři hrající si na novináře
Zas něco opsaného amatérem bez kontroly? Jak dobrou věc popsat ve stylu bulváru s "fakty" radia jerevan: 1.7. nebyla neděle, FOS byl jindy...