Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

General Motors jmenovala prvního šéfa kybernetické bezpečnosti

redakce AUTO.CZ

Automobilka General Motors jmenovala svého prvního šéfa kybernetické bezpečnosti. Přiměl ji k tomu sílící tlak na lepší zabezpečení počítačových systémů ve vozech proti hackerským útokům. Největší americký výrobce automobilů dosadil na nový post inženýra Jeffa Massimillu.

"V rámci nových technologií do automobilů dáváme autonomní a poloautonomní systémy. Pro vůz jsou velmi důležité, a proto se musíme postarat o to, aby byly pro zákazníka bezchybné," řekl viceprezident firmy Mark Reuss.

Moderní vozidla spoléhají na malé počítače, které ovládají cokoli od motorů a brzd až po navigaci, klimatizaci a stírače. Odborníci na bezpečnost opakovaně varovali, že je jenom otázkou času, než hackeři objeví jejich softwarové nedostatky a pak se jejich prostřednictvím pokusí ublížit řidičům.

V minulých letech už bezpečnostní experti odhalili u těchto systémů zranitelná místa, kvůli nimž jsou podle nich auta náchylná k potenciálně nebezpečným útokům. Na loňské hackerské konferenci Def Con v Las Vegas například bezpečnostní oborníci Charlie Miller a Chris Valasek předvedli způsoby, jak napadnout vozy Toyota Prius a Ford Escape. Letos v srpnu pak zveřejnili seznam "nejsnáze hackersky napadnutelných" vozů.

redakce AUTO.CZ