Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

General Motors prodává divizi Allison Transmission

Dan Vořechovský
Diskuze (8)
Americká automobilka General Motors shání hotové peníze a tak se rozhodla prodat další část svých aktiv. Spekuluje se o tom, že firma peníze použije kromě investic na vyrovnání závazků ze zdravotního pojištění.

Americká skupina General Motors, která v letošním roce ztratila svou dlouhodobou pozici největší světové automobilky, pomalu rozprodává svá aktiva. Po prodeji své finanční divize GMAC se rozhodla prodat také ziskovou divizi Allison Transmission, která vyrábí automatické převodovky pro automobily, užitkové vozy a vojenská vozidla. Novým majitelem se stane konsorcium investičních firem Onex a Carlyle Group. Konsorcium získá za 5,6 miliard dolarů sedm výrobních továren a celosvětovou distribuční síť a prodejní prostory.

GM si před prodejem z Allison Transmission „vytáhla“ výrobu v Baltimore, kde se produkují konvenční převodovky a hybridní pohony. Baltimorská továrna tak nadále zůstane ve výrobním portfoliu automobilky. Akcie automobilky General Motors po uveřejnění zprávy posílily na dvouleté maximum.

Zřejmým cílem americké automobilky je získat dostatek finančních prostředků na další investice a připravit se rovněž na případnou ne zcela výhodnou dohodu o nové kolektivní smlouvě s odbory. Někteří analytici spekulují o tom, že se finance získané z prodeje zčásti použijí na vytvoření fondu, který by pokryl náklady na závazky ze zdravotního pojištění vůči bývalým zaměstnancům automobilky. Podle mluvčího automobilky Dana Florese je však ve hře více možností.

Dan Vořechovský
Diskuze (8)
29. 6. 2007 12:20
odbory
hmmm kdepak není nad americké odbory a systém jejich pojištění které tak krásně táhne americké automobilky ke dnu ... :no: