Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GM: Nová řada tříválců a čtyřválců

David Bureš
Diskuze (6)
GM začne vyrábět novou řadu motorů v roce 2015.

Americký koncern General Motors vyvíjí novou globální řadu motorů. Cílem konstruktérů je vedle snížení spotřeby paliva a emisí CO2 také vyšší výkon a lepší kvalita. Do konce tohoto desetiletí chce GM ročně vyrábět dva miliony těchto jednotek.

Součástí chystané řady motorů, která se opět bude jmenovat Ecotec, budou tříválcové a čtyřválcové agregáty, jejichž objem se bude pohybovat od 1,0 do 1,5 litru. Motory budou vyvíjeny a stavěny v různých částech světa, jejich použití ale bude globální.

Motory využijí nejnovější generaci přímého vstřikování paliva a přeplňování turbodmychadlem. Agregáty budou vyrobeny z lehkých materiálů, těšit se máme i na snížení vibrací a hluku. Navíc budou připravené i na alternativní paliva.

Závislost na ropě pomůžou snížit koncernem vyvíjené elektromobily a hybridní vozy, vedení GM ale tvrdí, že okamžitý pokrok ve snižování spotřeby paliva je i nadále v dalším vylepšování spalovacích motorů.

Vývojem nové řady motorů chce General Motors zjednodušit výrobu a snížit výrobní náklady, současně má dojít k zefektivnění výroby, zlepšení kvality a zvýšení konkurenceschopnosti koncernu.

Novou řadu agregátů General Motors vyvíjí spolu se Shanghai Automotive Industry Corp. (SAIC), Shanghai General Motors (SGM) a Pan Asia Technical Automotive Center (PATAC).

Chystaná řada motorů se začne vyrábět v polovině tohoto desetiletí. Kde se jednotky budou vyrábět a kdy přesně bude zahájena jejich výroba, oznámí General Motors až později. V té době by americký koncern měl zveřejnit i jejich technické parametry.

David Bureš
Diskuze (6)
17. 10. 2011 18:14
Re: Palec hore
Za pár let by mohly být dobrou zbraní naopak jednoduché a nenáročné motory bez přeplňování a přímého vstřiku.
17. 10. 2011 16:02
Re: Palec hore
Jo, a já si dokonce myslím, že ta zpráva o přesouvání vývoje GM do Číny je mnohem důležitější, než jaké přeplňované malolitry a kdy nakonec vyvinou. Imho budeme i tady čím dál častěji řešit chování euroamerických automobilek ve vztahu k Číně, Indii, případně Rusku a Brazílii a zpětné důsledky. Myslím tě bude zajímat tenhle rozhovor s tajemníkem ACEA Hodačem, shodou okolností to zrovna zveřejnili: [odkaz]
Avatar - Nerez
17. 10. 2011 10:24
Re: Palec hore
Pozdě? Vždyť GM už má vyvinuty přeplnované motory a použuvá je v Opelech, viz. Astra, Insignia a Meriva. Chybí jim jen motory do menších aut. Uvidíme s čím příjdou, ale s těma tříválcema mi moc radosti neudělají >:D
17. 10. 2011 09:08
Re: Palec hore
Zbraň to bude možná dobrá, ale přijde trochu pozdě. U GM teprve začne jejich vývoj, u ostatní evropské konkurence jdou do výroby. Zajímavá je informace o tom, že do Číny se kromě výroby přesouvá i vývoj. Je to odpověď pro ty chytráky, kteří tvrdí, že nepotřebujeme montovny. Ukazuje se, že vývoj a služby se časem přesunou do lokalit, kde se i vyrábí.
17. 10. 2011 08:59
Palec hore
Motory jsou absolutni slabinou GM (kdyz vezmu nas trh) a je potreba na nich zamakat a rozsirit preplnovani na vice agregatu. Pokud to neni jen tak do vetru, mohla by to byt dobra zbran pro evropsky trh