Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Brazílie, Rio de Janeiro – První kvalifikace

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Tři týdny utekly jako voda a již je tady 12. GP a první ze série zámořských závodů, GP Brazílie na okruhu Nelsona Piqueta u Rio de Janeira. Začíná nejrušnější část roku, kdy jezdci a týmy absolvují čtyři závody během pěti týdnů.

Tři týdny utekly jako voda a již je tady 12. GP a první ze série zámořských závodů, GP Brazílie na okruhu Nelsona Piqueta u Rio de Janeira. Začíná nejrušnější část roku, kdy jezdci a týmy absolvují čtyři závody během pěti týdnů.

Ve třídě 125 pokračuje ve skvělých kvalifikačních výkonech Alex de Angelis (Aprilia), který startoval z pole position v posledních dvou závodech. Jeho čas 1:58,443 je o zhruba 0,6 sekundy než nejlepší čas Manuela Poggialiho z loňského roku. Svůj potenciál na této trati potvrdil druhým časem Maďar Gábor Talmacsi (Aprilia) když zaostal o pouhých 0,066 sekundy. Loni zde Talmacsi dojel čtvrtý a byl to jeho nejlepší výsledek sezóny. Třetí čas zajel Jorge Lorenzo (Derbi), který letos již několikrát zajel kvalitní kvalifikace. První řadu doplňuje zkušený Gino Borsoi (Aprilia). Nejlepší Honda je ve druhé řadě na pátém místě a za jejími řídítky Andrea Dovizioso před vedoucím mužem průběžného hodnocení Dani Pedrosou na stejném stroji. Sedmý čas zajel Hector Barbera (Aprilia) před osmým Mirko Giansantim (Aprilia). Zajímavý je pohled na výsledky dvojice Arnaud Vincent (Aprilia) a Miky Kallia (KTM), která si za dost divokých okolností vyměnila místa u KTM. Zatímco Vincent zajel 11. čas, Kallio je až 32.

Třídě 250 vládl jen jeden muž, Toni Elias (Aprilia), který hned první den vytvořil nový nejrychlejší čas okruhu. Jeho jeden okruh za 1:53,460 je o 0,004 sekundy rychlejší než dosavadní nejlepší čas Marca Melandriho z roku 2000. Druhý Roberto Rolfo (Honda) na něj ztrácí 0,367 sekundy. Třetí čas zajel Eliasův týmový kolega Fonsi Nieto (Aprilia) před Francouzem Randy de Punietem (Aprilia). Vedoucí muž celkového pořadí Manuel Poggiali (Aprilia) se musel spokojit s prvním místem ve druhé řadě a patří mu tedy pátý čas. Jen o desetinku pomalejší byl téměř domácí Argentinec Sebastian Porto (Honda) na šestém místě. Na sedmém a osmém místě je dvojice týmu Campatella Racing Franco Battaini a Sylvain Guintoli, kteří jsou již stejně jako ostatní jezdci v prvních dvou řadách téměř jejich inventář.

Také v Brazílii má naše republika dvojí zastoupení, ale v poněkud pozměněné sestavě. Vrátil se Jarda Huleš, který na Hondě týmu Elit Grand Prix nahradil Kubu Smrže. Na Yamaze týmu Kurz jede Lukáš Pešek. Huleš byl při první kvalifikaci na Hondě 19. a Pešek 22.

Tradičně velká bitva se strhla ve třídě MotoGP. Všichni dávali do první kvalifikace vše, neboť předpověď počasí hrozí deštěm a druhá kvalifikace vůbec nemusí umožnit zlepšení času. Nejlépe zvládl závěr hodinových jízd Max Biaggi (Honda), který vytvořil nový nejlepší čas okruhu. Jako jediný se dostal pod čas 1:50, když zajel kolo za 1:49,876, čímž zlepšil vlastní loňský rekord o téměř 0,7 sekundy. V samotném závěru tak předstihl Lorise Capirossiho (Ducati), kterému nadělil 0,336 sekundy. Opět kvalitní výkon předvedl také třetí Sete Gibernau (Honda) jenž zaostal za druhým jen o 0,022 s. „Až“ čtvrtý čas zajel Valentino Rossi (Honda), u kterého to však neukazuje nic o výkonnosti, jak již mnohokrát předvedl.

Nejlepší Yamahou v poli je pátý Shinya Nakano před šestým Alexem Barrosem na stejném stroji. Příjemně překvapil sedmá Makoto Tamada (Honda), který při prvním vystoupení na tomto okruhu předčil mnohé zkušené matadory. Osmý čas zbyl na Tohru Ukawu (Honda), který však v průběhu kvalifikace havaroval. Malým zázrakem je 11. místo Garry McCoye na Kawasaki, což je dosavadní nejlepší umístění zeleného stroje v kvalifikaci. Naopak nepříjemným překvapením je umístění jezdců továrního týmu Yamahy Marca Melandriho a Carlose Checy, kteří se seřadili na 15. a 16. místě. Na startu opět nechybí oba nezávislé týmy Proton a WCM se svými příliš novými čtyřtakty, které uzavírají pole jezdců.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)