Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP České republiky – Pešek skvěle třetí

Miroslav Kudělka
Diskuze (10)
Nedělní den na brněnském okruhu téměř nemohl začít lépe. Lukáš Pešek se ve třídě 125 po taktickém výkonu dokázal prosadit na stupně vítězů. Vítězství vybojovali Faubel ve 125, Lorenzo ve 250 a Stoner v MotoGP.

Nedělní den na brněnském okruhu téměř nemohl začít lépe. Lukáš Pešek se ve třídě 125 po taktickém výkonu dokázal prosadit na stupně vítězů. Vítězství vybojovali Faubel ve 125, Lorenzo ve 250 a Stoner v MotoGP.

125 – skvělá bitva, Pešek se vyhoupl na třetí místo

Fanoušky netrpělivě očekávaný závod v Brně začal pro Lukáše Peška (Derbi) katastrofálním startem. První kolo končil na osmém místě a v následujících třech okruzích měl co dělat, aby se dotáhl na špičku startovního pole. Tu tvořili, vítěz kvalifikace, Gábor Talmacsi, Mattia Pasini, Sergio Gadea a Hector Faubel (všichni Aprilia). Od 4. kola se Pešek držel mezi třetí až pátou příčkou. Při své stíhací jízdě zajel také nejrychlejší kolo závodu. Ve druhé polovině závodu se podařilo trojici Gadea, Pešek, Faubel sjet drobný náskok vedoucí dvojice Pasini, Talmacsi a schylovalo se k dramatickému závěru závodu. Pešek se stále držel v pozadí skupiny a pouze v jednom okamžiku závodu, čtyři kola před cílem se probil na druhou příčku, protože vedoucí Pasini se začal nebezpečně vzdalovat. Tento impuls vedl ke zrychlení celé skupinky a dotažení Pasiniho. Dvě kola před cílem na výjezdu z první zatáčky havaroval Gadea, čímž se poněkud odlehčilo ve vedoucí skupině. Pešek se stále držel na konci skupinky a sledoval své soupeře. Jeho chvíle přišla v posledním kole, kdy zaútočil na výjezdu z Farinovy zatáčky a dostal se na třetí místo před Talmacsiho. V poslední zatáčce se ještě pokusil předjet Pasiniho, ale ten mu nenechal žádný prostor a tak si poprvé za posledních 30 let dojel český jezdec pro stupně vítězů v domácí GP. Z vítězství se radoval Faubel o 0,07 sekundy před Pasinim. Třetí Pešek měl ztrátu 0,222 sekundy a čtvrtý Talmacsi 0,272. Pátý Tomoyoshi Koyama (KTM) dojel do cíle se ztrátou 7,6 sekundy. Jako poslední dojel do cíle na divokou kartu jedoucí Karel Pešek.

Celkově se do vedení posunul dnešní vítěz Faubel se 179 body. Na druhé klesl Talmacsi se 169. Na třetí se opět posunul Pešek, který má stejných 129 bodů jako čtvrtý Koyama,ale více druhých míst. Pátý je Simone Corsi (Aprilia) se 119 body.

250 – Lorenzo bez konkurence vítězí

Obvyklý obrázek byl k vidění po startu závodu střední třídy. Vedení se ujal z pole position startující Jorge Lorenzo (Aprilia), za jehož záda se tradičně zařadil Andrea Dovizioso (Honda). Tato dvojice nějakou dobu jezdila společně, ale od druhé poloviny závodu již Doviziosova Honda na Aprilii nestačila. Třetí místo od startu zaujal Alex de Angelis (Aprilia) jemuž na záda dýchal Mika Kallio (KTM). Tato dvojice spolu sváděla tvrdý souboj až do chvíle, kdy čtyři kola před cílem závodu, na stadionu havaroval de Angelis. Svůj stroj zvedl a pokračoval v závodě, ale na lepší než 11. místo to už nestačilo. O čtvrté místo se nakonec ještě bojovalo, protože ke konci závodu se sjela skupinka tří silných jezdců – Hector Barbera, Alvaro Bautista (oba Aprilia) a Hiroshi Aoyama (KTM). Cílem nakonec projeli v uvedeném pořadí. Své sedmé letošní vítězství si dnes připsal Lorenzo a upevnil si celkové vedení. Náš Karel Abrahám (Aprilia) dojel na bodovaném 14. místě a připsal si další 2 bodíky.

Celkově vede Lorenzo s 216 body. Na druhé místo se vrátil Dovizioso se 186 body. Předstihl de Angelise, který se 176 klesl na třetí příčku. Čtvrtý Bautista má na kontě 127 bodů a pátý Barbera jich nasbíral 103. Abrahám je s 16 body na 19. místě.

MotoGP – Stoner opět školil

Na 141 tisíc diváků se přišlo podívat na souboje elity MotoGP a mimo krásného počasí byli svědky i zajímavých soubojů. Bohužel více v hloubi pole, než na čele. Vedení se hned od startu ujal Casey Stoner (Ducati) startující z pole position. Za něj se zařadili Dani Pedrosa (Honda), John Hopkins (Suzuki), Nicky Hayden (Honda), Loris Capirossi (Ducati) a Randy de Puniet (Kawasaki). Stoner ihned nasadil vysoké tempo a hned se nepatrně utrhl. Hned v úvodní pasáži prvního kola se na druhé místo posunul Hopkins, který byl jediný schopen udržet Stonerovo ďábelské tempo. Ve druhém kole se na třetí místo posunul Hayden a také si začal pomaličku vytvářet náskok.

Vedoucí dvojice jela jako jediná dlouhodobě časy pod 1:59 a teprve v 11. kole z 22 poprvé tuto hranici překročili. To již měli na třetího Haydena náskok přes 4 sekundy. Ve druhé polovině závodu už Hopkins Stonerovi nestačil, ale pořád byl výrazně rychlejší než třetí Hayden. Tím byl v podstatě boj o stupně vítězů vyřízen. Mnohem zajímavější byla situace kolem 5. místa. Tam se nejdříve prosazoval Capirossi, který však v osmém kole klesl až na 8. místo, protože jej předjel Valentino Rossi (Yamaha) a také de Puniet. Rossi se snažil co mohl a když byl na pátém místě zdálo se, že by mohl skupině uniknout, ale po dvou kolech se jeho drobný náskok rozplynul. Na konci skupiny jezdil dlouho Chris Vermuelen (Suzuki), jehož čas přišel v polovině závodu. Ve 12. kole dokázal předjet Capirossiho a posunout se na 6. místo a po dalších dvou kolech se mu podařilo předjet i trápícího se Rossiho. Definitivní ránu z milosti dostal Rossi v 16. kole, kdy jej zpět předjel také Capirossi a odsunul jej na nelichotivou sedmou příčku.

Druhá polovina závodu na čele startovního pole přinášela jen zážitek ze strojově přesné jízdy vedoucího Stonera. Druhý Hopkins, i při vší snaze, na jeho tempo nestačil, ale předváděl vyrovnanou jízdu na vysoké úrovni. Třetí Hayden konečně dokázal zúročit výbornou kvalifikaci a potřetí v posledních čtyřech závodech dojel na třetím místě. Katastrofální úvod sezóny se tak zdá definitivně zapomenut. Čtvrtý Pedrosa zajel sice kvalitní, nicméně celkem nevýrazný závod a opět nepotvrdil očekávání do něj kladené. Pátý Vermuelen v úvodu příliš neoslnil, ale závěr závodu zvládl výborně a potvrdil stále stoupající úroveň strojů Suzuki. Šestý Capirossi měl závod jak na houpačce, ale po chudých výsledcích v posledních pěti závodech konečně zase nějaké body. Sedmý dojel do cíle Rossi, což pro hvězdu jeho formátu není právě lichotivé. Když k tomu uvážíme ztrátu přes 22 sekund na vítěze, mají u Yamahy opravdu hodně nad čím přemýšlet. Top 10 doplnili de Puniet, Alex Barros (Ducati) a Carlos Checa (Honda).

Celkově si vedení s 246 body upevnil Stoner. Druhý je stále ještě Rossi se 186 body, ale jeho náskok na třetího Pedrosu se 168 body se povážlivě ztenčuje. Čtvrté a páté místo se 124 body drží Vermuelen a Hopkins.

Miroslav Kudělka
Diskuze (10)
20. 8. 2007 14:28
Kde je...
...na novém okruhu Farinova zatáčka? :o))