Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Francie – Pešek opět na výborném druhém místě

Miroslav Kudělka
Diskuze (4)
Další skvělý výsledek si dnes připsal náš Lukáš Pešek, když svou Derbi dovedl do cíle na vynikajícím druhém místě a upevnil si vedení v celkovém hodnocení. Ve 250 zvítězil Jorge Lorenzo a v MotoGP Chris Vermuelen.

Další skvělý výsledek si dnes připsal náš Lukáš Pešek, když svou Derbi dovedl do cíle na vynikajícím druhém místě a upevnil si vedení v celkovém hodnocení. Ve 250 zvítězil Jorge Lorenzo a v MotoGP Chris Vermuelen.

125 – Pešek opět skvěle na druhém místě

Závod nejmenších motocyklů v MS odstartoval pátou velkou cenu letošní sezóny. Nejlépe do něj odstartoval Mattia Pasini (Aprilia), když se z pole position dostal ihned do vedení. Za něj se na druhé místo zařadil Sergio Gadea (Aprilia). Náš Lukáš Pešek (Derbi) na startu poněkud ztratil, protože neudržel páté startovní místo a klesl na šesté. Nebylo to ovšem nic výrazného a během prvních čtyřech kol se dostal na stabilní čtvrté místo. Ve vedení se po 18 kol držel Pasini i když je několikrát na krátkou chvíli předstihl Gadea, ale to byly jen krátké okamžiky. Ve zmíněném 18. kole Pasiniho opět postihla technická závada a ani v pátém závodě nedokázal dokončit skvěle rozjetý závod. V té době již ve vedení závodu jela čtyřčlenná skupina čítající mimo Pasiniho i Gadeu, Bradleyho Smithe (Honda) a našejho Peška. Zbytek pole ztrácel přes 8 sekund. Po odstoupení Pasiniho se do vedení posunul Gadea a Pešek se rychle posunul na druhé místo před Smithe. Hned začal výrazně zrychlovat, což vyústilo v rekordní kolo závodu v předposledním 23. okruhu. Na Gadeu to sice již nestačilo,ale i druhé místo mu zajistilo zvětšení náskoku v celkovém hodnocení. Jeho největší soupeř Gábor Talmacsi (Aprilia) dojel čtvrtý. Pátý skončil Joan Olive (Aprilia).

V celkovém hodnocení si vedení upevnil Pešek s 91 body. Druhý Talmacsi s 82 body ztrácí 9 bodů. Třetí pozici drží Hector Faubel (Aprilia) a na kontě má 77 bodů. Čtvrtý Sinone Corsi (Aprilia) má 55 bodů a na páté místo se vyhoupl Gadea se 46 body.

250 – Lorenzo letos počtvrté triumfoval

Závod střední třídy opět předvedl vynikající bitvu mezi Jorge Lorenzem (Aprilia) a Andreou Doviziosem (Honda). Tito dva se dnes museli ještě vypořádat s Alexem de Angelisem (Aprilia), který dlouho vodil jezdecké pole. Oba se snažili de Angelise předstihnout a jejich snaha vedla dokonce až do velmi nepříjemné kolize. Lorenzo byl příliš dlouhý v jedné ze zatáček a když jej Dovizioso podjížděl, velmi tvrdě se srazili. Naštěstí oba zůstali v sedlech a pokračovali ve stíháni de Angelise. Jakmile se před něj po chybě v poslední čtvrtině závodu dostali, již mu nedali žádnou šanci. Lorenzo ve vedení dokonale využíval vysokého výkonu své Aprilie a na rovinkách Doviziosovi ujížděl. Dovizioso musel dohánět malou sílu motoru vynikajícími průjezdy v technických pasážích. Jeho snaha však i přes zajetí nejrychlejších kol závodu v posledních dvou kolech, nepřinesla kýžený výsledek, protože Lorenzo v klíčových rovných úsecích Doviziosovi nedovolil přiblížit se na dostatečně krátkou vzdálenost. Lorenzo si dojel pro čtvrté letošní vítězství s těsným náskokem 0,156 sekundy před bojujícím Doviziosem. Třetí de Angelis zaostal 2,7 sekundy. S šestisekundovou ztrátou dojela docíle dvojice Hector Barbera (Aprilia) a Julian Simon (Honda).

Náš Karel Abrahám (Aprilia) do závodu vstoupil na výborném 12. místě, ale nebylo mu dopřáno příliš dlouho. Ve čtvrtém kole pro něj závod skončil, když jej při pádu srazil domácí Jules Cluzel (Aprilia).

Celkově vede Lorenzo se 120 body. Druhý Dovizioso s 88 body již hodně ztrácí. Třetí je de Angelis se 75 body. Na čtvrtém místě se drží Alvaro Bautista (Aprilia) s 64 body. Pátý Barbera jich zatím nasbíral 47. Abrahám je s 5 body na 21. místě.

MotoGP – Vermuelen a déšť hráli prim

Zatímco oba závody menších kubatur se jely na suchu, závod MotoGP byl od počátku deklarován jako mokrý. Přesto všichni jezdci nastoupili s pneumatikami na sucho, neboť z počátku byl déšť jen velmi mírný. Do závodu na 28 okruhů nejlépe odstartoval Casey Stoner (Ducati) následován Valentinem Rossim (Yamaha), Johnem Hopkinsem (Suzuki), Carlosem Checkou, Toni Eliasem a Marcem Melandrim (všichni Honda). Stonerova jistota na nejednoznačném povrchu nebyla valná a tak ještě v prvním kole klesl za Rossiho. Ze zadu se k němu hnali veteráni Checa a Alex Barros (Ducati). Hlavně Barros se ukazoval v nejlepším světle, protože ve druhém kole předjel třetího Checu a ve třetím také druhého Stonera. To již začínalo pršet stále více. Stoner se v dalším kole propadl na páté místo a do boxů zajel jako první měnit stroj Colin Edwards (Yamaha). Ještě čtyři další kola se celá špička snažila bojovat na suchých pneumatikách. V těch okamžicích se do vedení dostávali naprosto nečekaní jezdci. V 6. kole se vedení ujal Randy de Puniet (Kawasaki), aby jej o kolo později předjel Sylvain Guintoli (Yamaha). Tito dva si ještě prohodili pozice, zatímco ostatní jeli hodně obezřetně, nicméně nikoli bez chyb. V sedmém kole ji vyrobil Rossi a klesl až k osmému místu, ale o zatáčku dál havarující Checa, mu zase jedno místo přenechal. Zrychloval také Hopkins,kterému se dařilo získávat zpět ztracené pozice. V 8. kole jel již druhý a za jeho zády havarovali Guintoli a o chvilku později také Elias. Další kolo, tedy 9., znamenalo první hromadné přesedání na motorky s nastavením a obutím do deště. Toto absolvovali ti od pátého místa dále. Čelo stále pokračovalo na slickách, což se stalo osudným vedoucímu de Punietovi, jenž skončil v kotrmelcích.

Vedoucí jezdce tak vedl do boxů v 10. kole Hopkins a na první příčce z nich také vyjel zpět na trať. Déšť stále sílil s novými stroji se také začalo měnit rozložení sil. Ze zadních pozic se dopředu dral Chris Vermuelen (Suzuki). Jeho pověst na mokrém povrchu je excelentní a dnes opět předvedl, že rozhodně nelže. Nasadil vražedné tempo, kterému zprvu nedokázal odolávat nikdo, což jej vyneslo během dvou kol do vedení v závodě. Za jeho záda se prodíral Melandri. Tem se však nejdříve musel vyrovnat s bojujícím Hopkinsem na druhé Suzuki. Trvalo mu to celý okruh, ale pak už se vydal stíhat Vermuelena. Dokázal jej dostihnout, nicméně na více již nestačil. Za tuto dvojici se rychle propracoval z pátého místa Rossi. Na třetím místě vydržel celých dalších pět kol, ale stále se zvětšující vrstva vody na trati jeho pneumatikám přestala svědčit a Vale musel zpomalit. To již měl za svými zády největšího soka – Stonera. Ten nelenil a využil jeho potíží a po předjetí se mu rychle vzdaloval. Na vedoucí dvojici sice ztrácel sekundu na kolo, ale na všechny ostatní byl rychlý dost.

Na vodě jeli výborně i jezdci továrního týmu Repsol Honda Dani Pedrosa a Nicky Hayden. Především úřadující šampión Hayden byl k nepoznání jak se hnal polem kupředu. Šest kol před cílem svou snahu dotáhl až na výborné čtvrté místo a nikdo je výrazněji neohrožoval, protože Pedrosa za jeho zády držel odstup neumožňující útok. Haydenova radost trvala až do předposledního kola, kdy mu podklouzlo přední kolo a poroučel se k zemi. Svým pádem umožnil Pedrosovi postup na čtvrté místo a na skvělou pátou příčku tím postoupil Alex Hofmann (Ducati).

Z premiérového vítězství se dnes radoval Vermuelen a po mnohaletém trápení dovezl týmu zasloužený triumf. Druhý dojel se ztrátou 12,6 sekundy Melandri. Třetí Stoner ztratil na vítěze přes 27 sekund, ale upevnil si vedení v šampionátu. Čtvrtý Pedrosa o dalších 10 sekund později dovezl do cíle nejlepší stroj na pneumatikách Michelin. Pátý Hofmann zajel nejlepší výsledek sezóny a až za ním se ztrátou 53 sekund dojel do cíle šestý Rossi. Nešťastník Edwards coby vítěz kvalifikace dojel poslední 12. se ztrátou 3 kol.

Celkove se ve vedení pevně usadil Stoner se 102 body. Druhý Rossi s 81 již hodně ztrácí a bude to mít hodně těžké. Třetí se stále ještě drží Pedrosa s 62 body, ale čtvrtý Melandri je mu s 61 nebezpečně blízko. Na páté místo s 55 body se dnešním vítězstvím vyhoupl Vermuelen.

Miroslav Kudělka
Diskuze (4)
21. 5. 2007 17:26
Re: Bravo...
Avatar - R32
21. 5. 2007 08:31
Bravo...
:yes: Pešek dospel a podáva stabilné výkony, bravo, a keďže Pasini čeprá smolu jednu za druhou môže byť aj majster sveta... bravo. :yes: