Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Japonska, Suzuka – druhá kvalifikace

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Pokud včerejší první kvalifikace na GP Japonska byla ovlivněna deštěm, tak dnešní druhá jím byla téměř zničena. Někteří jezdci do ní vůbec nenastoupili, jiní zase měli plno práce, aby se po včerejším neúspěchu alespoň kvalifikovali.

Pokud včerejší první kvalifikace na GP Japonska byla ovlivněna deštěm, tak dnešní druhá jím byla téměř zničena. Někteří jezdci do ní vůbec nenastoupili, jiní zase měli plno práce, aby se po včerejším neúspěchu alespoň kvalifikovali. Velkému množství jezdců třídy 250 se to však nepodařilo.

Startovní rošt zítřejší GP Japonska bude mít ve všech třídách naprosto stejnou podobu jako mělo včerejší provizorní pořadí, protože v silném dešti se téměř nikomu nepodařilo vylepšit svůj čas. Výjimky jsou pouze dvě. Ve 250 se podařilo kvalifikovat Manuelu Poggialimu (Aprilia), který dokázal na mokré trati vydřít 23. čas a do závodu se tak dostal. Neúspěch však zaznamenal jeden z favoritů Toni Elias (Aprilia), který při svém snažení ještě havaroval a do závodu se nekvalifikoval stejně jako ještě dalších pět, mezi nimiž je i jediná žena v poli, Němka Katja Poensgen. Druhým šťastlivcem, který se dokázal nakonec kvalifikovat je ve třídě MotoGP Jeremy McWilliams na Protonu KR, jediném dvoutaktu v poli. McWill byl dnes nejrychlejší a zatím to vypadá, že GP Japonska bude posledním vystoupením dvoudobých strojů, protože tým věří, že pro GP Afriky za tři týdny již bude připraven nový čtyřdobý pětiválec.

Ve třídě MotoGP došlo také ke změně v jezdeckém poli, když Norick Abe (Yamaha YZR-M1) nahradí v týmu Fortuna Yamaha zraněného Marca Melandriho. Abe však nepojede v barvách týmu, ale na své testovací motorce, která je příliš jiná od speciálu 2003, který má tovární tým k dispozici. Pro větší jistotu výsledku a bezpečnost samotného Abeho, dvojnásobného vítěze GP Japonska, bylo zvoleno toto řešení, aby si nemusel narychlo zvykat a složitě ladit odlišný stroj.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)