Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Japonska, Suzuka – první kvalifikace

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Na japonském okruhu v Suzuce začala první GP letošního 16tidílného kalendáře MS silničních motocyklů. První kvalifikační den se nesl ve znamení proměnlivého počasí, které bylo poznamenáno krátkými dešťovými přeháňkami...

Na japonském okruhu v Suzuce začala první GP letošního 16tidílného kalendáře MS silničních motocyklů. První kvalifikační den se nesl ve znamení proměnlivého počasí, které bylo poznamenáno krátkými dešťovými přeháňkami.

Kvalifikace třídy 125 byla velice krátkou záležitostí. Nejlepší čas 2:15.417 zajel Alex de Angelis (Aprilia), když mu na to muselo stačit pouze pět odjetých kol. Ve druhé polovině půlhodinové kvalifikace se spustil déšť a již nikdo neměl šanci se zlepšit. Druhý čas zajel Dani Pedrosa (Honda), ale na de Angelise ztratil téměř 0,5 sekundy. Za tuto dvojici se seřadila čtveřice Italů na Apriliích v pořadí Lucio Cecchinello, Mirko Giansanti, kteří doplnili první řadu. Ve druhé řadě jsou Stefano Perugini, Max Sabbatani, Australan Casey Stoner (Aprilia) a další Ital Andrea Dovizioso (Honda). Ten jede se zlomeninou pravé klíční kosti, kterou si způsobil v ranním volném tréninku. Nejlepší Japonec je Shuhei Aoyama (Honda) na dvanáctém místě. Loňský šampión Arnaud Vincent na nové KTM zajel 16. čas a ztrácí 3,293 sekundy na prvního.

Třídě do 250 kubíků kralovali na vlhké trati stejně jako loni domácí jezdci na divokou kartu. Také zde se nejezdilo celý vymezený čas, neboť v dešti se na trať nikomu moc nechtělo. Nejrychlejší byl Hiroshi Aoyama (Honda) s časem 2:17.930 s náskokem 0,175 sekundy před Katsuyuki Nakasugou (Yamaha). Nejlepším ze stálých účastníků MS byl třetí Alex Debon (Honda). Posledním v první řadě je Roberto Rolfo (Honda), který však zaostal za prvním o hrozivé 2,06 sekundy! Druhou řadu vede Naoki Matsudo (Yamaha) následován Sebastianem Portem (Honda), dalším japonským jezdcem na divokou kartu Yuki Takahashim (Honda) a první Aprilie je až na osmém místě zásluhou Sylviana Giuntoliho. Ve skupině sedmi jezdců, kteří se nestihli kvalifikovat je i dvojice favoritů na Apriliích, Manuel Poggiali a Toni Elias.

Naši zástupci Kuba Smrž (Honda) a Jarda Huleš (Yamaha) se kvalifikovat zvládli a to docela slušně. Výborné 10. místo si vyjel Smrž a 15. čas Huleše je také povzbudivý uvážíme-li, že celou zimu se nesvezl na motorce.

Kvalifikace řídy MotoGP byla velmi očekávaná, ale i zde mělo hlavní slovo počasí. Jelikož trať byla po dešti ve 125 ještě mokrá, začalo se pozvolna. První se pod 2:10 dostal Alex Barros (Yamaha YZR-M1), ale záhy jej začali překonávat další jezdci a po 20 minutách se na čelo dostal obhájce titulu Valentino Rossi (Honda RC211V) a již tam zůstal protože za dalších 10 minut zase začalo pršet. Zajel čas 2:06.838 a zaostal o více než 2 sekundy za časem Lorise Capirossiho (Ducati Desmosedici) z ranního volného tréninku na suchu. Za Rossim se seřadili jezdci týmu Camel Pramac Pons Max Biaggi a Tohru Ukawa (oba Honda RC211V), když Biaggi zaostal za Rossim o 0,254 sekundy. První řadu doplňuje Carlos Checa (Yamaha YZR-M1), který odjel jen pět kol (Rossi 11).

Druhou řadu vede druhý domácí jezdec Makoto Tamada (Honda RC211V), který využívá při svém debutu výhodu znalosti domácí trati. Vedle něj jsou dva bývalí kolegové z týmu Sete Gibernau (Honda RC211V) a Kenny Roberts (Suzuki GSV-R). Druhou řadu uzavírá Alex Barros.

V příjemně překvapujících výkonech pokračuje Colin Edwards (Aprilia RS3), který se z původně přisuzované role outsidera přes zimu se svou novou Aprilií velice dobře sžil a zajel 9. čas. Naopak déšť zaskočil jezdce týmu Ducati, kdy Troy Bayliss je 13. a Capirossi až 15. Zajímavé je na pěkném 16. místě vidět Tamaki Serizawu (Moriwaki MD211VF), který nastoupil po velice krátkém seznámení se strojem jenž je navíc v poměrně brzkém stádiu vývoje. Nejlepším jezdcem Kawasaki se stal Akira Yanagwa, který zajel 18. čas. Smutek v očích asi mají v týmu Proton, kde se nepodařilo do startu sezóny připravit nové čtyřdobé pětiválce a Nobu Aoki a Jeremy McWilliams museli nastoupit jako jediní na loňských dvoutaktech. Přesto všechno je Aoki těsně za Yanagawou na 19. místě. Naopak McWilliams se potýkal s technickými problémy a zatím se jako jediný nekvalifikoval.

Kvůli naštípnuté stehenní kosti, dvojité zlomenině kotníku a přeraženému nosu, které si způsobil v ranním volném tréninku nenastoupí do dalších bojů v Japonsku Marco Melandri (Yamaha YZR-M1). Při rychlosti těsně pod 200 km/h dostal vysoký smyk zadního kola a havaroval. Jak dlouho bude potřeba k návratu na závodní dráhu zatím není jasné.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)