Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Španělska, Jerez – Druhá kvalifikace. Ducati má double!

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Druhá kvalifikace na GP Španělska na okruhu v Jerezu přinesla historický úspěch značce Ducati, jejíž jezdci Loris Capirossi a Troy Bayliss dokázali již ve třetím závodě ve třídě MotoGP získat pole position a druhé místo.

Druhá kvalifikace na GP Španělska na okruhu v Jerezu přinesla historický úspěch značce Ducati, jejíž jezdci Loris Capirossi a Troy Bayliss dokázali již ve třetím závodě ve třídě MotoGP získat pole position a druhé místo.

Ve třídě do 125 ccm odstartuje z nejlepší startovní pozice včerejší vítěz kvalifikace domácí Pablo Nieto (Aprilia), kterému stačil včerejší čas 1:47,711. Nieto byl jedním z mnoha jezdců, kterým se nepodařilo páteční čas vylepšit a odstartuje z první pozice stejně jako loni. Na druhé místo se posunul Lucio Cecchinello (Aprilia) se ztrátou 0,348 sekundy. Ze třetího místa odstartuje Alex de Angelis (Aprilia) a posledním v první řadě je další domácí jezdec Dani Pedrosa (Honda). Ten 10 minut před koncem kvalifikace havaroval a na náhradním stroji již nedokázal zajet fantastický čas z ranního volného tréninku, kdy se dokázal dostat pod 1:47. Druhá řada bude mít složení Steve Jenkner, Youchi Ui, Hector Barbera (všichni Aprilia) a Andrea Dovizioso (Honda).

Ve třídě 250 je také stejný vítěz kvalifikace jako v pátek. Rozdíl je v tom, že Francouz Randy de Puniet (Aprilia) s časem 1:44,723 dokázal zrychlit o necelé 0,4 sekundy. Z druhého místa odstartuje Manuel Poggiali (Aprilia) se ztrátou 0,174 sekundy. Ten si prohodil místo s Francem Battainim (Aprilia), který klesl na třetí místo. Do první řady se dokázal protlačit i Roberto Rolfo (Honda) a překazit tak absolutní nadvládu Aprilie. Druhá řada má stejnou strojovou skladbu jako první. Pátý čas zajel domácí Fonsi Nieto před kolegou z týmu Toni Eliasem a Australanem Anthony Westem (všichni Aprilia). Osmý čas zajel Sebastian Porto (Honda).

Naši zástupci Kuba Smrž (Honda) a Jarda Huleš (Yamaha) si prohodili včerejší pozice. Jarda poskočil na 21. místo a Kuba nedokázal zlepšit páteční čas a klesl na 22. místo.

Kvalifikace třídy MotoGP zažila první šok sezóny. Stéle se lepšící stroje Ducati všem ukázaly, že ve zkušených rukou mistrů světa Lorise Capirossiho a Troye Baylisse postoupily ve třetím závodě již tak vysoko, že si to tato dvojice na závěr kvalifikace rozdávala o pole position. Více štěstí se nakonec přiklonilo k, v MotoGP mnohem zkušenějšímu, Lorisi Capirossimu, který zajel čas 1:41,983 a o téměř 0,2 sekundy zlepšil rekord okruhu. Jeho kolega Bayliss zaostal jen o 0,01 sekundy a tak se oba jezdci Ducati jako jediní dokázali dostat pod čas 1:43. Uvidíme jak se jim bude dařit v zítřejším závodě, ale vezmeme-li v úvahu dosavadní skvělé Baylissovy starty tak by měl do první zatáčky najíždět daleko před ostatními. Zbylé dvě pozice v první řadě obsadili jezdci na žlutých strojích Honda RC211V Max Biaggi a Tohru Ukawa.

Úřadující šampión a vedoucí muž průběžné klasifikace Valentino Rossi (Honda RC211V) se do první řady nevešel a musí se spokojit se startem z páté pozice. Tady je ale na pořadu otázka, jak na tom Rossi vlastně je, když v ranním tréninku zajel ještě lepší čas než jezdci Ducati. Páteční vítěz první kvalifikace, domácí Sete Gibernau (Honda RC211V), nedokázal vylepšit svůj čas a klesl na šestou příčku. V pátečních skvělých výkonech pokračuje John Hopkins (Suzuki GSV-R), který odstartuje ze sedmé příčky, což je při současném stavu techniky Suzuki výkon téměř nadlidský. Stejně je nutno hodnotit také výkon osmého Nobuatsu Aokiho (Proton KR), který svůj dvoudobý tříválec dohnal ke třetímu nejlepšímu času historie, dosaženém na dvoudobém stroji na tomto okruhu. Stále je nutno opakovat, že jeho stroj neprodělal proti konkurenci od loňska žádný vývoj!

Nejlepším jezdcem nefungující Yamahy se překvapivě stal Olivier Jacque (YZR-M1), který zajel devátý čas a po projetí cílem posledního měřeného kola havaroval. Vedle něj se postaví Carlos Checa (Yamaha YZR-M1) a na 11. příčku se polepšil Colin Edwards (Aprilia RS3). Nejlepší kvalifikaci doposud zajel 12. Makoto Tamada (Honda RC211V), který se nejen učí nové okruhy, ale také intenzivně vyvíjí pneumatiky Bridgestone, které mimo jiné obouvá také tým Proton. Zklamáním je až 15. čas Alexe Barrose (Yamaha YZR-M1) a po výborném pátku propad Kenny Robertse (Suzuki GSV-R) na 17. příčku, když se mu nepodařilo vylepšit páteční čas. Celkově byla kvalifikace opět poměrně vyrovnaná, neboť se prvních 20 jezdců (celkem 22) vešlo do 2 sekund.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)