Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hledání zahraničních pachatelů dopravních přestupků se neusnadní

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Vláda přerušila jednání o novele zákona o provozu na pozemních komunikacích, která měla usnadnit hledání zahraničních pachatelů dopravních přestupků.

Navržená novela zavádí na základě směrnice EU povinnou přeshraniční výměnu informací o pachatelích závažných dopravních přestupků. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval ministr financí Andrej Babiš.

Nové nařízení mají povinnost promítnout všechny členské země EU do domácí legislativy. Závaznou informační povinností novela výrazně usnadní práci obcím s rozšířenou působností, na jejichž území se dopravní přestupek stal.

Českým úřadům naopak novela zavádí povinnost zahraničnímu majiteli vozu a pravděpodobnému pachateli přestupku zasílat spolu s oznámením o zahájení správního řízení také informační formulář v jazyce daného státu. Ten bude obsahovat údaje o tom, jakého přestupku se kdy a kde podezřelý dopustil, včetně možného postihu. Podrobnější informace pak budou v samotném oznámení o zahájení řízení.

Povinnost podávat informace o majiteli vozidla by se měla týkat pouze taxativně vymezených, zejména nejzávažnějších protiprávních deliktů. Jde například o překročení povolené rychlosti, telefonování za jízdy, nezastavení auta na patřičný signál nebo jízdy pod vlivem alkoholu či drog.

Novelou zákona se kabinet zabýval už před rokem. Kvůli pádu vlády následovaném předčasnými volbami se ale nestihl legislativní proces dotáhnout do konce, uvedl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Celý proces je tak nutné znovu zopakovat.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
2. 4. 2014 21:12
SMV na 110km/h
Takže zavední silnic pro motorová vozidla se 110 km/h (jako je běžné v civilizované evropě) se opět odkládá, jsem zvědav kdy to nakonec projde.
2. 4. 2014 15:00
prestupky
jak to je s postihem prestupku na zaklade znacek které neodpovidaji legislative?
napr. omezeni rychlosti na jinem formatu nez podle norem CSN EN?
jedna se vůbec o prestupek když po takovem "omezeni" jedes rychleji?

a další: cas od casu narazim na znacku zakaz predjzdeni s plnou carou, po case je znacka konec zakazu predjizdeni, ale plna cara tam je dal. muze se predjizdet nebo ne?
svisle znacky maji prednost před vodorovnými, tak by se predjizdet mělo dat, aniz by se jednalo o prestupek
opacne to plati - - když je zakaz predjizdeni na prerusovane care, tak se predjizdet nesmí...