Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Holden Hurricane: První koncept Holdenu se vrací (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Australský Holden se vrátil zpět do budoucnosti a kompletně zrenovoval svůj úplně první koncept z roku 1969.

Holden Hurricane s interním označením RD 001 je dvoumístné kupé s motorem před zadní poháněnou nápravou, které mělo světovou premiéru v roce 1969 na Melbourne Motor Show.

Koncept svým designem plně odpovídá době svého vzniku a Hurricane stejně jako řada evropských a severoamerických studií z přelomu šedesátých a sedmdesátých let sází na nízkou siluetu připomínající vozy z Le Mans nebo Can-Am.

Na hladké přídí zaujme provedení světlometů. Ty nejsou výklopné, ale jsou pevně umístěny v blatnících a sklápí se pouze kryty před nimi. K nejzajímavějším prvkům exteriéru vozu vysokého jen 990 mm je zasklení kabiny jedním kusem organického skla. Pojem A-sloupky u tohoto vozu prostě neexistuje.

Přístup do interiéru umožňuje hydraulicky otevíraný kryt kabiny, kdy se směrem nahoru a dopředu odklopí střecha včetně zasklení a části boků. Spolu s tímto krytem se dopředu odklopí i sloupek řízení a nastupování zjednoduší sedadla, která se lehce posunou směrem nahoru.

Interiér ukrytý pod futuristickou karoserií, jejíž tvary byly důkladně testovány v aerodynamickém tunely, nabízí několik prvků, které byly na konci šedesátých let skutečnou hudbou budoucnosti. K nejzajímavějším tehdy patřila parkovací kamera umístěná v zádi, jejíž obraz se promítal na malou černobílou obrazovku na vrcholu středové konzole.

Pod označením Pathfinder se ukrýval předchůdce dnešních navigačních systémů, který měl spoléhat na systém magnetů umístěných na křižovatkách a podél silniční sítě. Panel umístěný na středové konzole pak měl řidiče vést správným směrem prostřednictvím rozsvěcení šipek a pro případ, že by vůz sjel ze zadané trasy byl připraven varovný bzučák.

Interiér Holdenu Hurricane nabízí kromě výše zmíněných prvků i automatickou klimatizaci a samonavíjecí bezpečnostní pásy, což v době jeho vzniku rovněž nebyla právě běžná výbava. K prvkům zvyšujícím bezpečnost patřil protipožární výstražný systém, integrovaný ochranný rám za sedadly a pěnové obložení palivové nádrže.

K pohonu konceptu sloužil experimentální vidlicový osmiválec o objemu 4,2 litru s výkonem okolo 193 kW (262 k), který byl předchůdcem řady vidlicových osmiválců australské automobilky Holden, která jejich produkci zahájila koncem roku 1969.

Práce na renovaci Holdenu Hurricane byly zahájeny v roce 2006 a ve svém volném čase se jim věnovali designéři a inženýři automobilky. Celý tým strávil na znovuoživení konceptu několik tisícovek pracovních hodin. Výsledek jejich snažení se veřejnosti poprvé představí výstavě Motorclassica probíhající v Melbourne od 21. do 23. října.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Pekelná Micinka
20. 10. 2011 15:23
Hurricane
Krása vidět, že tahle auta stále někde existují. Kéž by podobný osud potkal i tohle auto, pokud se dochovalo. [odkaz]