Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ideální pro městské parkování: dveře, které zmizí (VIDEO)

Ondřej Láník
Diskuze (22)
Zatímco většina automobilů na trhu používá konvenční uchycení dveří panty v přední části, horizontálně posuvné dveře bojují o své místo na slunci dokonce i mezi minivany. Řešení, které ukazuje video je přitom tak jednoduché...

Posuvné dveře, které mívají minivany, velkoprostorové vozy nebo MPV jsou výhodné z hlediska prostoru, který potřebuje automobil kolem, aby mohla posádka pohodlně nastoupit. Takové dveře se obvykle vysunují z profilu karoserie asi o 10 centimetrů a nástupní profil je i přesto velký. Má to ale i nevýhody. Vyšší cena a nemožnost vytvořit složitější dveřní výplň (s kapsami nebo ergonomičtějšími prvky) hovoří proti většímu rozšíření. Vodicí prvky a kolejnice posuvných dveří musí designéři respektovat a lze s nimi jen těžko něco rozumného vymyslet.

Poslední jmenovanou potíž rozhodně nemusel řešit tvůrce vozu na videu. Jeho konstrukce dveří se jednoduše zapustí pod automobil a jde tak mnohem dále než BMW Z1, jehož poloviční dveře se zapouštěly do boků vozu.

{videoplayer link="http://www.youtube.com/v/liHkY1_muSo" style="auto"}

Ondřej Láník
Diskuze (22)
Avatar - R32
16. 7. 2007 16:52
Re: Do poradia...
Myslel som skôr ako myšlienka zasúvacích dverí... Jasne že Z1 mal dvere z jedného kusu a bol to roadster, tým aj bezpečnosť bola kdesi inde (a hlavne v tých rokoch) a problém ako vystúpiť pri nárazu zboku bol vyriešený apod... :-)
16. 7. 2007 14:41
Re: Do poradia...
Naopak, vsetko je nove. Zasuvne dvere Z1 boli z jedneho kusa, pevne a teda bezpecne, tiez prah bol velmi vysoky. Tieto dvere su zo segmentov, prah je nizky a navyse duty, aby sa cezen mohli dvere posuvat....
16. 7. 2007 06:59
Do poradia...
Dalsi kumst, ktory si mozno nejaku desiatku rokov pocka na spolahlivu a bezpecnu realizaciu. Zatial je to len, povedzme, trochu blaznivy napad. O nejaky cas to moze byt prakticka sucast auta. A mozno zapadne prachom a nikto si na to uz viac nespomenie. Ktovie?
Avatar - skejpa
15. 7. 2007 16:18
dost dobry :D
me se ty dvere teda fakt libej a myslim ze kdyby si nad to sedli nejaky chytry lidi tak se da neco udelat i s bezpecnosti. neni preci velky problem tam dat nejake bezpecnostni panty ktere ty dvere po narazu jednoduse pusti. kdybych vedel ze prosli nejakymi testy bezpecnosti (myslim ze po nejakych upravach by prosli) tak bych si je klidne do auta nechal namontovat. je to dost cool :)
Avatar - da_b0mb
15. 7. 2007 10:58
NA POHLED PEKNY
ale bezpecnost bude fakt spatna...kdyz uz neco takovyho, tak radsi vysouvaci dvere jako ma Peugeot 1007