Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

IMA Colibri: Německé jednomístné mikroauto už má vážné zájemce

Michal Fokt
Diskuze (3)
Na jaře v Ženevě představené mikroauto Colibri od firmy Innovative Mobility Automobile dost možná půjde do výroby, jeho tvůrce už registruje 700 objednávek.

Není pochyb o tom, že pokud dnes chcete založit novou automobilovou značku, nejlepší cestou je začít se věnovat elektromobilům - stále víc a víc firem s tímto podnikatelským záměrem se začíná prosazovat a zjevně je jedno, zda působí v Americe nebo v Evropě. Tak třeba letos na jaře v Ženevě představila německá firma IMA (Innovative Mobility Automobile) svůj projekt Colibri, což je mikroauto, určené pouze pro jednoho, tedy pro řidiče.

Colibri pohání elektromotor o výkonu 24 kW, jemuž kapacita akumulátorů umožňuje pohánět "monopost" až do vzdálenosti 110 km a k jeho velkým výhodám by měla patřit skutečnost, že z běžné elektrické zásuvky dobijete za pouhých 20 minut "baterky" na 80 % jejich celkové kapacity.

Další silnou stránku je vpravdě muší váha - i s obvykle dost těžkými akumulátory autíčko váží jen 440 kg a proto mu i výkonově skromný motor umožní zrychlit z nuly na stovku za velmi slušných 9,9 s a rozjet se až na rychlost 120 km/h. Samotnému řidiči pak určitě postačí kufr o velikosti 180 l.

Říkáte si, že takových nápadů už bylo a kde je jim dnes konec? To by ovšem nemusel být případ IMA - Colibri patrně vzbudil docela slušný zájem veřejnosti, protože ačkoli se výroba má rozjet až zkraje roku 2016, už teď má firma více než 700 předběžných objednávek. Automobilka ovšem naznačuje daleko ambicióznější cíle - chce vyrábět 18 tisíc těchto autíček ročně, má to ale jeden háček - musí sehnat investora, který celý projekt zafinancuje. ...a jsme u toho.

Michal Fokt
Diskuze (3)
9. 12. 2013 16:55
Re: Twizy a Smart
Problém Smartu je, že se zvětšuje. U Twizy jsou zase stížnosti na to, že nemá uzavřenou kabinu. Takže by tu mohl být prostor pro něco jiného (neříkám, že zrovna tohle).
Avatar - Pekelná Micinka
9. 12. 2013 16:53
Colibri
Mně se docela líbí, akorát nechápu, proč se směrem vzad trochu nerozšiřuje, stejně tam jsou blatníky, byl by i lepší výhled vzad, větší zavazadelník. Snad kvůli stabilitě?
Avatar - C30AMG
9. 12. 2013 16:39
Twizy a Smart
Myslím, že odpovědí na otázku, kterou se snaží položit Colibri už je Twizy, popřípadě Smart. Výhodou auta je úzký rozchod kol a elektromobilita. Raději bych viděl Murryho T25.