Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jedno kolo s autonomním závoďákem: Příliš rychlý není, ale už nebourá!

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
O závodech bezpilotních vozů už jsme slyšeli mnohé. Nyní se zdá, že projekt konečně začíná fungovat. Podívejte se, jak se jednomu z prototypů dařilo na trati v Berlíně.

Video se připravuje ...

Zanedlouho to bude rok od chvíle, kdy byl představen koncept autonomního závodního vozu pro soutěž Roborace. První funkční kousek mu nebyl ani trochu podobný, ale po několika měsících vývoje můžeme říct, že speciály nejen lépe vypadají, ale i fungují.

Přesvědčit nás o tom může následující video z berlínské městské tratě. Přímo pořadatelé Roborace zveřejnili onboard záběry jednoho okruhu. Závoďák bez řidiče tak můžeme vidět přímo v akci, včetně zrychlení, brzdění a zatáčení.

Když autonomní vozy před časem závodily poprvé, jeden z nich havaroval. Nyní to bylo o poznání lepší, ale stále je co zlepšovat. Ve videu si můžeme všimnout například toho, jak brzy software automobilu brzdí, takže ztrácí mnoho času v téměř každé zatáčce.

Jen dodejme, že DevBot, jak se závodnímu prototypu přezdívá, absolvoval jedno kolo v Berlíně za jednu minutu a 40 sekund, což je o 30 vteřin pomalejší čas než ty, co tu o závodním víkendu zaznamenávají piloti Formule E.

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
Avatar - jozephko
23. 6. 2017 20:08
Mne sa to vôbec nezdá pomalé
Ako môže niekto napísať, že robo formula nie je príliš rýchla. Na to, ako dlho to trénovala, je rýchla až-až. Treba si uvedomiť, že piloti formule jazdia 10-15 rokov na motokárach a formulách, kým sa dostanú do formy, akú majú. Táto robo formula urobila obrovský pokrok za pár týždňov, resp. mesiacov.
Kúzelné na tom ale je niečo úplne iné. Zatiaľ čo ľudská skúsenosť je neprenosná, odladený software možno dať do úplne iného robo auta a to hneď bude jazdiť ako závodník. :-)