Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na evropských silnicích to o víkendu bude zase váznout. Kde přesně?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Cestu po Evropě může o nadcházejícím víkendu zkomplikovat návrat části rekreantů na sever kontinentu. V několika německých spolkových zemích, ve Skandinávii a Nizozemsku totiž školákům končí prázdniny.

Problémy v dopravě mohou přinést také opravy některých hlavních silničních tahů či ohlášené zpřísnění kontrol na rakouských hranicích. Na možné komplikace upozornil poskytovatel asistenčních služeb ÚAMK.

Cestu přes Rakousko bude motoristům o víkendu ztěžovat pokračující rekonstrukce tunelu Arlberg na východě země. Doprava je odkloněna přes paralelní průsmyk, a mimo dopravní špičku kvůli tomu auta ztrácejí 15 až 20 minut. O prázdninách jsou však očekávány dlouhé dopravní zácpy, upozornil ÚAMK.

Se zpožděním by měli počítat také řidiči, kteří chtějí jet po rakouské dálnici A23. Před Vídní totiž pokračují opravy vozovky a dálničních tunelů Stadlau a Hirschstetten. Kvůli opravám je tam v každém směru průjezdný pouze jeden pruh. Rakouský správce komunikací Asfinag doporučuje místo objíždět sjetím z dálnice A5 na rychlostní silnici S1 a dále pokračovat po dálnici A22, která vede od Znojma.

Kromě oprav silnic může cestu přes Rakousko zkomplikovat také šampionát silničních motocyklů nedaleko Štýrského Hradce (Grazu), na který zamíří až 200.000 fanoušků rychlých kol. Dopravní situace tedy nebude dobrá na dálnicích A9 mezi Lincem a Štýrským Hradcem a na dálnici A2 mezi Vídní a Villachem. "Pokud budete chtít cestovat na Moto GP přes krásný průsmyk Sölkpass, máte smůlu. Je uzavřen," upozorňuje české motoristy ÚAMK.

Až do soboty se ve Štýrském Hradci navíc koná i hudební festival elektronické hudby, na který denně míří kolem 25.000 fanoušků. V době jejich příjezdu a odjezdu může zkolabovat doprava na dálnici A9 mezi Mariborem a Štýrským Hradcem.

Situaci na hlavních tazích směrem k moři mohou dovolenkářům znepříjemnit také hraniční kontroly. Například Německo namátkově kontroluje vozidla přijíždějící ve směru z jihu na sever. "Delší fronty se tvoří zejména na hraničních přechodech Suben, Walserberg a Kiefersfelden," varuje ÚAMK.

Silnější hraniční kontroly jsou také mezi Slovinskem a Chorvatskem. Nejhorší kolony se kvůli kontrolám tvoří na hraničních přechodech Dragonja a Macelj.

Situaci v dopravě může zkomplikovat také dnes ohlášené zpřísnění kontrol na rakouských hranicích. Podle agentury APA se budou nová opatření týkat pohraničních oblastí s Maďarskem, Slovinskem, Slovenskem a Itálii. O českých hranicích se agentura nezmiňuje.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
10. 8. 2017 16:59
Hranice mezi Slovenskem a Itálii
Bude úplně v pohodě. :-)
Zrovna teď píši z HR. Celý hladký přesun spočívá v načasování. Přirozeně nebudu čekat na sobotní odjezd, ale vzdam se večeře a snídaně v hotelu a vyrazím v pátek v cca 19 hod.Doma budu v sobotu nad ránem.
10. 8. 2017 13:18
Arlberg Strassentunnel
To by mě zajímalo, odkdy je Vorarlbersko/Tyrolsko ve východním Rakousku...

Každopádně zrovna tenhle víkend balím přítelkyni, slunečník, řízky, lančmít a májku, a poprvé v životě vyrážím do země zaslíbené - do Chorvatska... Jet přes Vídeň a Graz se evidentně rovná sebevraždě, takže mám zatím v plánu to vzít přes Bratislavu, a pak Maďarskem přes M85+M86+E65 až k přechodu u Letenye, tak jsem na to zvědavej. ;-)