Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Německo zablokovalo dohodu EU o automobilových emisích CO2

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Německo zablokovalo dohodu Evropské unie o zpřísnění limitů na automobilové emise oxidu uhličitého, aby ochránilo svůj klíčový průmyslový sektor.

Tento týden se zástupci většiny členských zemí EU, Evropského parlamentu a Evropské komise dohodli na kompromisu, podle něhož se mají do roku 2020 snížit průměrné emise u nových automobilů na 95 gramů na kilometr ze současných 132 gramů. Berlín ale poté prosadil, aby se čtvrteční hlasování národních velvyslanců u EU o této otázce odložilo.

"Je pravda, že jsme jednali tak, abychom tomu zabránili," řekla Merkelová novinářům po summitu, jehož hlavním tématem byl boj proti nezaměstnanosti mládeže. "Jsou tady v sázce pracovní místa. Myslím, že v době, kdy trávíme celé dny jednáním o nezaměstnanosti, si musíme dávat pozor, abychom ve snaze o ochranu životního prostředí nepoškodili svou průmyslovou základnu," řekla. Podle zdrojů agentury Reuters kontaktovali v minulých dnech přední němečtí politici řadu evropských vlád. Varovali je, že německé automobilky Daimler, BMW, Volkswagen nebo Audi by mohly v jejich zemích omezit nebo zrušit své výrobní plány, pokud vlády nepodpoří snahu Berlína o zmírnění emisních limitů.

Zdroje uvádějí, že o automobilových emisích by se mohlo znovu jednat až po německých parlamentních volbách plánovaných na 22. září. Podle činitelů EU Merkelová usilovala i o odklad dalších unijních kroků citlivých pro Německo včetně otázky bankovní unie a přístupových jednání s Tureckem.

ČTK

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Avatar - Emel
3. 7. 2013 08:47
Re: očekávané
Nějak nechápu co jsi chtěl říct. Automobilky na limity nekašlou, jen se jim povětšinou nelíbí (ale třeba Ford naopak po limitech volá). Nevím kdo je v tvém příměru ten rovnější a ten méně rovný...
30. 6. 2013 10:51
očekávané
Za tohoto stavu předpokládám, že i ostatní automobilky mimo Německu ZAČNOU na tyto emisíní limity kašlat, zlevní tím výrobu, rozšíří nabídku motorů (i mimo emisně friendly), přičemž se do těchto automobilek napumpují státní peníze.

Jedině tak bude zabezpečen rovný přístup na trhu...

Aneb... všichni jsme si rovní, ale jak začne téct do bot, jsou zde i rovnější...

Paráda. :yes: :yes: :yes: :yes: :yes: >:-[]