Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Noble M15: noblesní supersport pro každý den

Libor Zezulka
Diskuze (9)
Británie zůstává automobilovou velmocí. Hromadnou produkci pouze nahradila malosériová výroba sportovních automobilů. Poslední žhavou novinkou z ostrovů je Noble M15.

Velká Británie i přes krach MG Roveru a ovládnutí velkých britských značek nadnárodními koncerny zůstává automobilovou velmocí. Vedle „mezinárodních“ modelů Bentley, Rolls-Royce nebo Jaguaru totiž vznikají na ostrovech především sportovní vozy malých firem, které však svými produkty dokáží zatápět velkým hráčům. Příkladem značky, jež se dokázala prosadit v konkurenci velkých jmen, je Noble.

Právě v těchto dnech se Noble znovu připomněla veřejnosti a představil nový supersport M15. „M12 je skvělé auto, ale velmi úzce zaměřené. Chtěli jsme vytvořit supersport, který mohou lidé používat každý den,“ řekl v souvislosti s uvedením M15 zakladatel společnosti Lee Noble. „Byl čas udělat velký krok z hlediska praktičnosti, zpracování a designu,“ dodal.

Nová M15, za níž si bude Noble účtovat 74 950 liber, však M12 nepřekonává pouze pohodlím a praktičností, ale také výkonem a dynamickými parametry. Zážehový šestiválec s hliníkovým blokem a hlavou válců poskytuje maximální výkon 334 kW při 6800 otáčkách. Zrychlení z 0 na 96 km trvá M15 pouze 3,5 sekundy, maximální rychlost atakuje 300 km/h (oficiální hodnota).

Například na třetí rychlostní stupeň z celkem šesti M15 dokáže uhánět až 150 kilometrovou rychlostí, na čtvrtý potom překročí hranici 200 km/h. Karoserie s integrovaným rámem je ve srovnání s modelem M12 o 57 procent pevnější, i tak M15 váží slušných 1250 kg. Pro představu dodejme rozměry. Na délku měří nový britský supersport 4270 mm, na šířku 1850 mm a na výšku 1116 mm, rozvor činí 2438 mm.

Libor Zezulka
Diskuze (9)