Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový centrální registr vozidel nefunguje, zřejmě skončí

David Bureš
Diskuze (6)
Pokud se nový centrální registr vozidel nepodaří plně zprovoznit, vrátí se ministerstvo dopravy ke starému systému.

Ministr dopravy Pavel Dobeš na středeční tiskové konferenci oznámil, že pokud se nový centrální registr vozidel nepodaří zprovoznit do čtvrtečních (tj. dnes) 17 hodin, vrátí se ministerstvo dopravy ke starému systému.

Ministerstvo chce ještě dát šanci dodavatelské firmě ATS-Telecom, proto ona lhůta na zprovoznění systému. Pokud však do čtvrtečního (dnešního) večera nebude registr vozidel plně fungovat, vrátí se ministerstvo k původnímu systému. Ten dříve spadal pod ministerstvo vnitra. Nyní by na něm ministerstvo dopravy spolupracovalo s policií a ministerstvem vnitra.

Pokud se ministerstvo vrátí ke starému registru, mohl by začít fungovat od pondělí příštího týdne. Jak uvedl náměstek ministra vnitra Radek Šmerda serveru iDnes.cz, návrat znamená změny na síti a v nastavení počítačů. V menších obcích by však původní registr mohl začít fungovat už od pátku, tj. od zítra. Obecní úřady s rozšířenou působností už byly o možném návratu k původnímu systému informovány.

Speciálně vytvořená krizová pracovní skupina ministerstva dopravy zjišťovala na pracovištích registru, jak nový systém funguje. Podle kontrol sice funkční je, má však mnoho nedostatků. Ministr dopravy na středeční tiskové konferenci oznámil, že nepředpokládá, že by se firmě podařilo do stanovené lhůty všechny potíže odstranit.

Mezi úředníky hlášenými chybami jsou takové případy, kdy je automobil dle systému registrován na čtyřleté dítě, nebo že auto vlastní leasingová společnost, přestože už je splacené. Kvůli tomu mohou úředníci odbavit jen minimum žadatelů.

Ministerstvo za dodávku nefunkčního systému zatím nebude firmě ATS-Telecom platit. Možností jsou i sankce za nefungující registr. „Ministerstvo zcela jistě uplatní tvrdé smluvní sankce vůči dodavateli a na základě dnešního jednání s vedením společnosti dokonce zvažuji odstoupení od smlouvy," oznámil Dobeš.

Dosud však není jisté, zda ATS-Telecom za nefunkční systém opravdu může. Dříve totiž byla data uložena na centrálním registru a na jednotlivých serverech okresních ředitelství. Při přepisování původních záznamů do elektronické podoby tak mohla vzniknout řada chyb. Ty nebyly odhaleny proto, že registr souběžně fungoval na dvou úrovních – centrální a regionální. Na chyby se přišlo až teď, kdy byla databáze sjednocena.

Nový centrální registr vozidel měl být bezpečnější, navíc měl umožnit spojení s podobnými databázemi ostatních států Evropské unie. K propojení se Česko zavázalo, funkční má být nejpozději do 1. ledna 2013.

David Bureš
Diskuze (6)
12. 7. 2012 14:21
Re: pozname...
Jsou nasazení (popřípadě přechody), která se musí dělat přes noc. V lepším případě přes víkend. Tohle u mne nenajde pochopení. Viděl jsem, jak probíhá vývoj několika systémů pro různá ministerstva, a napadá mne jediné slovo... Kocourkov. Divím se, že stát nemá jeden odbor, který by se staral o veškeré elektronické systémy. Tak by si snad mohli dovolit alespoň nějakého toho odborníka.
Avatar - Stejsn
12. 7. 2012 11:29
To je pořádný fail,
nicméně 50 mega je sranda. IZIP přišel na 2 giga, Opencard další giga a neví se jestli ji nezruší a tak bychom mohli pokračovat. Já hlavně nevěřím tomu, že "firma to nedostane zaplaceno, dokud to nebude funkční". Takhle se to v Česku nedělá. Ve smlouvě se určitě někde najde klauzule, která firmě zaručuje úhradu za jakýchkoliv podmínek bez ohledu na funkčnost a počítám že tam taky bude doložka o zpoplatněných servisních pracech na dobu neurčitou. :no: Nicméně dneska snad prodám svojí starou rachotinu a nefunkčnost registru mě teda trochu zarmucuje.
12. 7. 2012 11:09
pozname...
To mi pripomina prechod na novy a lepsi informacny system u nas (SK), na danovej sprave: mesiac sa s tym trapili aby to konecne rozbehali, az sa napokon vratili k tomu staremu. A zamestnanci danovych uradov od radosti buchali sampanskym, ze sa konecne mozu aj najest a vyspat, a podnikatelia sa im uz nebudu vyhrazat ze vystrielaju cely urad. Cela tato "sranda" totiz prebiehala v poslednom mesiaci, ked sa mohlo podavat danove priznanie. Lepsi termin si na to uz fakt nemohli vybrat!
12. 7. 2012 09:00
Re: a pak má člověk věřit
Co jsis zvolil,to máš...
12. 7. 2012 08:19
a pak má člověk věřit
že dostane v 65 důchod, když ta hydra nenažraná není schopna zajistit ani funkční registr aut :no: