Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nymburk má postavenou první část obchvatu

Ondřej Láník
Diskuze (1)
Ředitelství silnic a dálnic ČR včera slavnostně otevřelo první část nového obchvatu na silnici I/38 kolem města Nymburk.

Jde o první etapu stavby v délce 2,4 kilometrů z celkových 8,2 kilometrů, která je ve výstavbě od září 2004. Celkové náklady stavby první etapy jsou zhruba 1 miliarda korun, součástí úseku je přemostění Labe.

V trase obchvatu jsou vybudovány čtyři mostní objekty, které převádí silnici I/38 přes polní cestu, řeku Labe včetně jejího inundačního území, silnici II/331 a železniční trať. "Zejména stavba hlavního mostního objektu byla nejnáročnější částí celé akce. Jedná se o zavěšený most a navazující estakádu. Ve střední části je vložené ocelové pole, které bylo osazeno složitou montáží přímo z lodě, která kotvila napříč řekou," poposuje průběh stavby generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík.

Stavba postupovala podle schváleného harmonogramu prací. Jednou s poměrně složitých částí byla na jaře 2006 povodeň v zátopovém území řeky, která zapříčinila kompletní evakuaci celého staveniště na obou březích a komplikace při následné organizaci montáže ocelové části mostu. I přes tyto komplikace byl celkový termín dodržen. Součástí stavby hlavního mostního objektu je také propojení cyklostezek na březích řeky Labe.

Jelikož se jedná o první etapu stavby, definitivní odklon transitní dopravy z města Nymburk bude vyřešen až po dokončení druhé etapy projektu. Na tuto etapu je vydáno územní rozhodnutí a po dokončení majetkoprávní přípravy stavby bude podána žádost o stavební povolení. Předpokládaná lhůta výstavby bude cca 2 roky. Druhá etapa bude v délce cca šest kilometrů a celkový náklad dosáhne rovněž výše cca 1 miliardy korun. Trasa druhé etapy bude delší než etapy první, ale nezahrnuje tak technicky a finančně náročnou část, jako bylo překonání řeky Labe a jejího inundačního území.

Ondřej Láník
Diskuze (1)