Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel investuje do rozšíření výroby motorů v Maďarsku 500 mil. eur

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Německá automobilka Opel investuje 500 milionů eur (12,3 miliardy Kč) do rozšíření současné továrny na výrobu motorů ve městě Szentgotthárd na západě Maďarska. Oznámili to dnes viceprezident Opelu Reinald Hoben a maďarský předseda vlády Viktor Orbán.

Hoben uvedl, že Opel chce začít vyrábět v závodě do konce roku 2012 tři nové benzinové a naftové motory. Celková kapacita má činit 500.000 motorů ročně. V závodě vznikne díky rozšíření výroby 800 nových pracovních míst. Opel má v současnosti v Maďarsku přes 600 zaměstnanců.

Orbán dodal, že u dodavatelů Opelu vznikne díky rozšíření výroby dalších 2500 až 3000 pracovních míst. Vláda má v polovině října rozhodnout o případných subvencích pro Opel.

Podíl Opelu na maďarském automobilovém trhu loni činil 9,8 procenta. Operace ve městě Szentgotthárd firma zřídila v roce 1990, napsaly agentury AP, MTI a Reuters.

Maďarský deník Magyar Hírlap uvedl, že Audi tento týden podepíše dohodu o rozšíření výroby ve své továrně nedaleko maďarského města Ráb. Dodal, že firma již koupila v okolí továrny další pozemky. Audi je podobně jako česká Škoda Auto součástí největší evropské automobilky Volkswagen.

Automobily a automobilové součástky jsou klíčovým prvkem průmyslové výroby a exportu v Maďarsku i dalších středoevropských zemích. Automobilový průmysl byl ale těžce zasažen světovou hospodářskou krizí, která vedla k omezování výroby.

Podle analytika Gilliana Edgewortha ze společnosti Hypovereinsbank podpoří plány Opelu důvěru v maďarskou ekonomiku, která se loni propadla o více než šest procent.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
23. 9. 2010 08:29
Boli by blbí, keby neinvestovali...
Lacnejšia výroba, ako je teraz, už asi v Európe nebude. Ani v Maďarsku...