Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pokuty za dopravní přestupky lze od října hradit i platebními kartami

David Bureš
Diskuze (0)
Dopravní policie disponuje celkem 250 platebními terminály.

Řidiči mohou od 1. října 2011 platit blokové pokuty za přestupky pomocí platební karty. Dálniční oddělení a dopravní inspektoráty na krajské a okresní úrovni nyní disponují 250 mobilními platebními terminály.

Pro řidiče, kteří pokutu kartou nechtějí platit, se nic nemění. Od policistů obdrží blok na pokutu na místě nezaplacenou, proviněný řidič stanovenou pokutu následně zaplatí složenkou typu A, převodem z účtu nebo ji zaplatí na příslušném útvaru.

Policii se osvědčil pilotní projekt, kdy 17 dálničních oddělení a tři krajská ředitelství měly k dispozici 20 platebních terminálů. Za první pololetí letošního roku bylo v rámci tohoto projektu přes 10 procent z objemu vybraných pokut placeno kartou. Policisté na pokutách vybrali přes 41 milionů korun, řidiči pomocí karty zaplatili přes čtyři miliony.

Platební terminály si policie pronajala od společnosti ČSOB, která byla vybrána ve výběrovém řízení. V rámci zkušebního projektu přitom byly používány terminály od konkurenční České spořitelny.

Policie bude bance odvádět poplatky za každou provedenou platbu. Jak vysoká je tato částka, mluvčí policejního prezidia Veronika Hodačová nesdělila s tím, že je výše poplatku předmětem smlouvy.

Hodačová však dříve uvedla, že jsou poplatky za transakce mnohonásobně nižší než případné další náklady, které by systém stálo vymáhání pokut v případě, že by nebyly zaplaceny platebním terminálem. Během zkušebního provozu policie bance na poplatcích odvedla asi 125 tisíc korun.

Tuto službu v rámci pilotního projektu nejvíce využívali řidiči v Moravskoslezském kraji, kteří kartou platili skoro 20 procent ze sumy vybrané na pokutách. Nejméně se kartou platilo v Libereckém kraji, kde policie tímto způsobem vybrala méně než 2 % uložených pokut.

David Bureš
Diskuze (0)