Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Poslanci se zase vytáhli: Hrozí zdražení pojištění aut

redakce AUTO.CZ
Diskuze (9)
Sněmovní rozpočtový výbor doporučil zrušit příspěvek vyměřovaný Českou kanceláří pojistitelů (ČKP) za auta, která nemají povinné pojištění odpovědnosti za škodu.

Svůj návrh doporučil výbor vložit do novely, která má za cíl upravit a zmírnit pravidla pro vymáhání tohoto poplatku. Stejné doporučení jako rozpočtový výbor přijal také hospodářský výbor. Podle ČKP však zrušení příspěvku zdraží pojistky a pojištění budou za nepojištěné doplácet.

Vladimíra Přikryl z oddělení pojišťovnictví a penzijních produktů ministerstva financí řekl členům výboru, že pokud bude tato změna přijata, nebude ministerstvo nic namítat.

"V komplexním pozměňovacím návrhu se zcela ruší toto zpoplatnění ve prospěch kanceláře pojistitelů a vracíme se do stavu, který byl do roku 2009," řekl poslanec Karel Šidlo. "Je to nesystémová druhá sankce a nepatří to do systému pojištění," dodal exministr financí Miroslav Kalousek.

Nepojištěné vlastníky motorových vozidel totiž již postihují obce. Podle poslance Šidla nyní budou po vinících nehod škody vymáhat dopravní úřady obcí s rozšířenou působností.

Příspěvek, který slouží k úhradě škod z provozu automobilů bez povinného ručení, se dostal do zákona poslaneckým pozměňovacím návrhem tehdejšího poslance Pavla Hrnčíře a začal platit od 1. ledna 2009. Poslankyně Kristýna Zelienková, která návrh předložila, už v rozpočtovém výboru řekla, že vložení poplatku do zákona bylo nekoncepční. Příspěvek označila jako "platbu za nic" s tím, že pouze vytváří čistý zisk kanceláře pojistitelů.

Ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora to ale odmítl. Uvedl, že kancelář vybrala za pět let celkem 2,3 miliardy korun, ale z toho již 1,5 miliardy vyplatila. Varoval mimo jiné, že vzroste počet nepojištěných aut, který v minulých letech klesl. V roce 2009 jich bylo 250.000, nyní asi 120.000.

Podle ČKP splatí zhruba 30 procent z nákladů na nepojištěné škody viníci těchto nehod. Zbytek je hrazen z příspěvků, které jsou povinni do garančního fondu odvádět motoristé bez řádně sjednaného povinného ručení.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (9)
8. 8. 2019 14:13
Peníze
Každý rok se vše zdražuje. Už je zbytečný o tom mluvit. Na druhou stranu se ale zvyšují mzdy, takže jsme pořád na tom samém, akorát se jede ve vyšších číslech. Já jsem si sjednal povinné ručení u https://www.insiacare.cz/ , kteří mi ho nabídli za nižší cenu, takže jsem trochu ušetřil.
Avatar - xjara
7. 9. 2014 19:19
Re: ČKP lže
A ja s CKP problem mel a to jsem poctive platil. Jen oni nejsou ani schopni si zjistit, zda dotycny nahodou nezmenil pojistovnu.
Avatar - beibej
5. 9. 2014 23:30
čkp jsou 2mr0i
jen ty zlodějský podvodníky zrušte!
5. 9. 2014 21:28
ČKP lže
jako když tiskne. Není pravda, že z vybraných peněz dali 1,5 miliardy na krytí škod za nepojištěná vozidla. V tomto mají pravdu poslanci - jedná se z 99% o jejich čistý zisk a k tomu velmi nemravně vymáhaný. Nepojištěná vozidla nadělají minimálníškody. Zrušit takovou zlodějinu měli už dávno. Btw. aby to nevypadalo že jsem potrefená husa - s ČKP jsem problém neměl, pojištění platím poctivě.
S tím vyřazováním v polopřevodu to ale bude masakr. On je totíž problém dohlásit auto, které sice má TP, ale nemůže projít STK - třeba různá auta před kompletní renovací. V polopřepisu nejdou dát doklady ani do depozitu.
5. 9. 2014 14:27
nepojisteni
Mam hodne problemovy skoro-sousedy, který vsem okolo delaj jen potize, tak zkousim jak jim to aspoň trochu oplatit. Zjistil jsem, ze jejich 2 auta pravdepodobne nejsou pojistena alespoň podle www.bezpojisteni.cz to tak vypada.
Mate někdo zkusenosti, jak je to hodnoverne? zadaval jsem tam svoje auta a nahodne i par aut co projely okolo a u všech me pojistovna vybehla, jen u nich ne.
Kam poslat oznameni - na pojišťovnu, nebo na policajty??