Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Půjčení auta na dovolené: Turecko top, Francie flop

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Kolik zaplatíte za půjčení auta během letní dovolené? Nejlevněji vyjde v Turecku, nejvyšší ceny mají naopak Francouzi.

Průzkum německého autoklubu ADAC probíhal již během Velikonoc, a to celkem ve 120 půjčovnách čtyřiadvacítky měst.

Denní sazby za kompaktní vůz vzrostly oproti loňsku v Řecku, Španělsku, Velké Británii, Chorvatsku, Portugalsku, Itálii, Francii a Turecku. Na poslední dvě země se zaměříme podrobněji, ve Francii je totiž nejdráže, zatímco v Turecku i přes zvýšení cen stále nejlevněji.

Ano, v zemi, která se rozkládá na dvou kontinentech, zaplatíte nejméně: v průměru 47 eur (1.150 Kč). Nejhůře dopadla vlast galského kohouta, kde je pronájem o 67 eur (1.635 korun) dražší. Samozřejmě, i v jednotlivých městech panují značné rozdíly, největší byly zjištěny ve francouzském La Rochelle. Mezi nejlevnějším a nejdražším poskytovatelem zela díra ve výši 149 eur (3.640 Kč).

Totéž platí o doplňkových službách, ať už se jedná o dětské sedačky, nebo navigaci. Celá čtvrtina půjčoven nabízí bezpečnostní sedadla pro nejmenší pasažéry zdarma, ale třeba v Nice zaplatíte 46 eur (1.120 Kč).

A navigace? Turecká Antalya hlásí poplatek 30 eur (730 korun), jen opodál v Marmarisu ji dostanete gratis. Pronajímatel ve francouzském La Rochelle požadoval ovšem dvojnásobek!

Sedm měst bylo v průzkumu označeno jako drahá nebo velmi drahá, další sedmička je průměrná. Čtyři letoviska získala verdikt příznivý, šest středisek si odneslo z tohoto srovnání dokonce hodnocení velmi příznivé. Jistě, jedná se pouze o statistiku, ale i strohá čísla dokážou ledacos napovědět.

Samozřejmě nižší ceny neznamenají leckdy srovnatelné služby. Každý zájemce o vozidlo z půjčovny by si měl zkontrolovat před převzetím jeho stav. Zaměřte se zejména na pneumatiky, brzdy, světla, stěrače a bezpečnostní pásy. Určitě hlavně v oblíbených dovolenkových destinacích typu Řecka a několikrát zmíněného Turecka, neboť tam vlastním automobilem vyrazí od nás jen rození cestovatelé a možná pár dobrodruhů.

Diskuse:

Jaké jsou vaše zkušenosti s půjčením auta v zahraničí?

Je výhodnější udělat rezervaci přes internet nebo se dohodnout na místě?

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
27. 7. 2011 22:52
nejen cenově
ale celkově mám s půjčováním aut, motorek atd. v Turecku velmi pozitivní zkušenosti :yes: