Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rakousko: Po dálnici - Pozor, stavba!

Matouš Jelínek
Diskuze (3)
Kolony a desítky kilometrů opravovaných silnic. Průjezd Rakouskem letos nebude nic moc.

Ranní cesta opravovanou dálnicí D1 byla tentokrát bez ztráty kytičky. Naše radost však netrvala dlouho. Před Mikulovem nás navigace varovala před šestikilometrovou zácpou ve Vídni.

Ostatně už za hranicemi začala doprava notně houstnout a za Poysdorfem jsme v protisměru potkali snad pětikilometrový štrúdl. Dopředu jsme znali i odpověď na otázku, kde koupit rakouskou známku. Na několika českých pumpách v Mikulově, které se všechny svorně označují poslední před hranicí, si připlatíte. A to nemluvíme o cenách paliv. Za hranicí zase většinou neberou karty. V eurech ale můžete vinětu zakoupit klidně hned. Kartou to jde pohodlně i u stanice OMV asi dvacet kilometrů za čárou. Mimochodem stojí 8,8 eura – tedy necelých 240 korun. Platí deset dní.

Stavíme

Jen o kousek dále potkáváme první známky výstavby nové dálnice k české hranici. To je dobrá zpráva pro budoucnost, nyní ale počítejte s dlouhou jízdou zúženími. Těm se nevyhnete ani na průtahu hlavního rakouského města. Úzké pruhy, šedesátky, radary a poskakující doprava jsou vážně otrava. Zvláště pokud vám hustě prší. Do toho naše navigace hlásí auto v protisměru – naštěstí jej nepotkáváme. A situace se příliš nelepší ani po průjezdu metropoli.

Nesvítí

Za Vídeňským Novým Městem hustý déšť přechází v průtrž mračen a proměnné značení nás dále zpomaluje na šedesát. Což o to, o moc rychleji

bychom po dálnici v těchto podmínkách nejeli, navíc stejně potkáváme hned několik dalších dopravních omezení. Mnohem více nám však vadí zcela

neosvícená auta. Nejenže nepoužívají mlhovky, které by byly adekvátní situaci, ale nemají zapnutá ani zadní světla. Spousta aut totiž jela i v neprostupné vodní mlze pouze na denní.

Byť se cesta Rakouskem tentokrát ukázala jako problematická a kromě krátké pauzy v horách propršela, přes léto bychom se obávali pouze několika míst. Je otázkou, jak moc bude pod náporem dovolenkářů průjezdný úsek za hranicemi, kde se staví dálnice. Až do konce června je také potřeba počítat s omezením ve Vídni. Jinak si není na co stěžovat.

Zkuste autoklub

Zajímá vás situace v dopravě na rakouských silnicích? Obraťte se na tamní autoklub ÖAMTC. Bohatě stačí podívat se na jeho stránky. Na adrese maps.oeamtc.at najdete vše, orientace by však mohla být jednodušší. Pro začátek se zobrazí jen obyčejná mapa, pokud ale kliknete na záložku PKW & Rad, můžete zaškrtnutím políček Verkehrsmeldungen a Verkehrslage aktuell zobrazit nejnovější informace. Je zde i plánovač, který se umí vyhnout aktuálním problémům. Ovládání je ale v tomto případě ještě krkolomnější.

Rozhovor: Dejte si pauzu ve Štýrsku

Velká část trasy přes Rakousko směrem na jih vede přes Štýrsko. Vyzpovídali jsme tamního šéfa turistické kanceláře Ericha Neuholda.

Co byste doporučil turistům, kteří projíždějí Štýrskem a chtějí se cestou k moři stavit jen na skok – třeba i necelý den?

Pro krátkou zastávku bych doporučil Štýrský Hradec (Graz). Je na trase k moři a nabízí širokou škálu zážitků od nakupování po muzea. Máme zde i lipicánské koně, skanzen farem a mohl bych pokračovat. Město žije, všude je spousta mladých lidí.

A nějaké speciality pro motoristy?

Nedaleko – v zelené krajině poblíž Spielbergu – je závodní okruh Red Bull Ring. Tady se každoročně odehrává celá řada akcí včetně dnů, kdy se po něm můžete projet. Také zde probíhá závod Air Race.

I motorista si občas potřebuje trochu odpočinout od řízení. Co dělat v takovém případě?

Být nadšeným řidičem, šel bych se podívat na závod na Red Bull Ringu a pak se projel na kole po krásném okolí. Miluji také náš lázeňský region

- je skvělé nechat si udělat masáž, dát si horkou koupel a něco dobrého k jídlu při pohledu na krásné okolí. Doporučuji například města Bad Waltersdorf nebo Loipersdorf. Nabízejí horké prameny a to je nejlepší, co můžete pro své tělo udělat.

Jakou pochoutku si k tomu dát?

Kvalitu pokrmů máme celkově velmi dobrou. Je jedno, jestli se najíte na farmě nebo v exkluzivní restauraci ve vinicích. Pěstujeme zde například jablka, dýně a samozřejmě víno. Pro výsledek jsou však zásadní i naší kvalitní kuchaři. A konkrétní jídlo? Záleží na ročním období. Doporučil bych dýni na různé způsoby, hojně využíváme také dýňový olej – třeba na saláty, ale i do vanilkové zmrzliny.

Jak máte Štýrsko nejraději vy sám?

Rád chodím. Máme novou procházkovou trasu Od ledovců k vinicím, která vede napříč zemí. Letos ji chci celou projít. Minulý rok jsem zvládl prvních sto kilometrů, v létě absolvuji další stovku. Rád se také jen tak projíždím, máme krásné zámky – například majestátní Riegersburg. A pak si také s chutí zajdu do hospůdky.

Příprava před cestou: Servisujte

Na cestu k moři není potřeba nejnovější auto, pokud staršímu vozu poskytnete dostatečný servis. Většina automobilek myslí i na věrné majitele svých starších vozidel. Jako třeba Škoda Auto se svou nabídkou 4+ pro auta starší čtyř let. Stačí zajít k servisnímu partnerovi pro šekovou knížku na slevy na nákup i servis. Další cestou k šetření jsou levnější takzvané Economy díly. Stojí až o třetinu méně a platí pro ně také dvouletá záruka. O jejich kvalitách jsme se sami přesvědčili letos v čísle 14, kde obstály tlumiče pérování ve srovnání s originální kvalitou. Dobře si vedly také před třemi lety v testu tlumičů výfuku ve speciálu Ojetiny 2/2013.

Kompletní servisní nabídka Škoda Fabia II 1.2 HTP/44 kW
Výměna předních tlumičů 6365 Kč
Výměna předních brzdových destiček 1307 Kč
Výměna předních brzdových destiček a kotoučů 4064 Kč
Fixní ceny vybraných servisních úkonů včetně dílů i práce

Klimatizace chce čistit

Bez klimatizace už si dnes těžko dokážeme představit cestu k moři. Jenže víte, že byste ji měli dát jednou za rok doplnit a zkontrolovat? Někteří odborníci dokonce radí nechat ji dvakrát do roka vyčistit – před letní sezonou a po ní. Během provozu se totiž v potrubí a na výparníku utvářejí

škodlivé mikroorganismy, které způsobují respirační potíže posádky a nelibě zapáchají. Servisy Škoda nabízejí odborné čištění klimatizace, a to včetně hloubkového speciálním přístrojem. V nabídce značky naleznete také kvalitní kabinové filtry včetně variant s vrstvou aktivního uhlíku.

svetmotoru autemdochorvatska svetmotoru autemdochorvatska

Sleva na šekovou knížku

20 % na díly i práci

  • výměna brzdových destiček, čelistí, kotoučů a bubnů
  • výměna středního nebo zadního dílu výfuku
  • výměna Škoda Originálních tlumičů i na předepsané přeměření geometrie po výměně předních tlumičů
  • výměna spojkové lamely, přítlačného kotouče, vypínacího ložiska a setrvačníku
  • nákup originálního příslušenství. Sleva se nevztahuje na pultový prodej příslušenství a lze ji uplatnit pouze v případě servisní práce na voze nebo montáži příslušenství.

15 % na nákup

  • Originální řemeny, kladky a vodní čerpadla v případě výměny rozvodů

10 % na originální díly

  • Pokud je celková cena opravy nad 3000 Kč.
Porovnání cen Baterie 72 AH pro všechny modely
Škoda Economy díl 2498 Kč
Škoda Originální díl 4318 Kč
Matouš Jelínek
Diskuze (3)
Avatar - Sumi2000
7. 6. 2016 17:20
Re: info - rakousko
Tankuju v Brně , mimo D1...ceny jako v Rakousku , spíše nižší.
Pak doporučuji až v Klagenfurtu.. ;-)
Ta dálnice u MiKULOVA UŽ TADY MĚLA BÝT DÁVNO ! ;-\
Avatar - Wolfsteen
6. 6. 2016 15:15
Re: info - rakousko
No super, to je přesně stránka, kterou jsem hledal! :yes:
6. 6. 2016 13:31
info - rakousko
Pred vjezdem do At bych se spise podival na stranky www.asfinag.at , kde je pospana dopravni situace a hlavne jsou tam online kamery..... A palivo bych urcite nebral v predrazenem Mikulove ale v okoli vetsich mest v Rakousku ,kde se vyplati sjet z dalnice (vetsinou 1-2km) a nabrat si do plna ,ceny paliv a mapky na - www.spritpreisrechner.at