Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rallye Korsika po 2. etapě: Pro výhru jede Neuville

Michal Štěpanovský
Diskuze (2)
V čele Korsické rallye je po dvou dnech Belgičan Thierry Neuville s vozem Hyundai i20 Coupe WRC. Pokud dotáhne své snažení na francouzském ostrově v neděli do vítězného konce, bude čtvrtým vítězem ve čtvrtém podniku letošního seriálu mistrovství světa.

Splnil by tak předpověď webu www.auto.cz, který tuto možnost ve čtvrtek naznačil.

České barvy i nadále úspěšně hájí tým Škoda Motorsport, kterému patří první dvě místa v hodnocení třídy WRC2 zásluhou Nora Andrease Mikkelsena a Jana Kopeckého.

Smutek Meeka i Lefebrva

Cestu k možné výhře otevřel Neuvillovi nechtěně ještě po šesté rychlostní zkoušce vedoucí Brit Kris Meeke (Citroën C3 WRC). Ten však musel záhy se silně kouřícím motorem odstoupit a přišel o šanci navázat na své prvenství z předchozího podniku v Mexiku. „Věřil jsem, že se mi podaří dotáhnout svoji snahu k výhře, ale i takové smutné události jako moje, jsou bohužel součástí motoristického sportu. Bylo to opravdu zvláštní vést tuto rallye, což je myslím nejtěžší asfaltová událost na světě. Víme, že náš C3 WRC může vyhrát na všech površích, a to je to, o co se budeme snažit dělat v dalších rallye Argentině, Portugalsku a všude jinde,“ prohlásil Meeke.

Byl to černý den pro francouzskou značku. Další jezdec továrního týmu Stephnane Lefebvre totiž pět kilometrů před startem RZ6 ulomil kolo po nárazu do betonové zídky. Vůz sice provizorně opravil, ale nestihl dojet včas na start šesté zkoušky a byl vyloučen.

Štěstí Neuvilla, nadávky Ogiera

Nejlepším jezdcem sobotního dne byl na Korsice Belgičan Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC), který vyhrál tři ze čtyř rychlostních zkoušek. Do závěrečného dne nastupuje s komfortním náskokem 38,9 sekundy na vedoucího jezdce aktuální pořadí šampionátu Sebastiena Ogiera. „Včera večer mě napadalo, zda jet i nadále na hraně. Zkusil tedy znovu jet i tentokrát opravdu naplno a vyplatilo se to. Zítra se jedou sice jen dvě rychlostní zkoušky, ale přesto to bude nesmírně obtížné,“ tvrdí Neuville.

Francouz Sebastien Ogier startující v barvách továrního týmu Ford vyhrál jednu dnešní erzetu, ale nadšením rozhodně neoplýval. „Ještě na žádné soutěži jsem v jejím průběhu nevyzkoušel tolik nastavení auta, jako tady,“ netajil špatnou náladu, která trvá od pátku. I první den soutěže si čtyřnásobný mistr světa soutěže stěžoval na nejistotu, kterou má za volantem současné Fiesty WRC ´17. Po sedmé zkoušce sice ztrácel na vedoucího Neuvilla pouhých 2,2 sekundy, ale v závěru dnešního dne vzrostlo jeho manko na aktuálních 38,9 sekundy. A důvod? „Na konci zkoušky poklesl tlak v hydraulice. Snažil jsem se dojet do cíle a dostat auto do servisu. Nefungují diferenciály, řazení a jedeme jen se zadním náhonem. Auto se chová nepředvídatelně,“ nadával Ogier.

Spokojenost u Škodovky

Norská dvojice v barvách českého týmu Škoda Motorsport ve složení Andreas Mikkelsen a Anders Jaeger se ani druhý den nenechala sesadit z vedoucí příčky v kategorii WRC2. Současně se jim podařilo prosadit se vozem Škoda Fabia R5 na senzační sedmé místo v absolutním pořadí Korsické rallye!

Bojovný výkon, který zaslouží uznání, předvedla dnes druhá posádka českého týmu Jan Kopecký a Pavel Dresler. Problémy s posilovačem řízení a defektem je včera srazily na 34. místo. Dnes se dokázali propracovat na devatenáctou pozici v klasifikaci Korsické rallye. „Děkuji svým mechanikům, moje auto dnes fungovalo perfektně,“ pochvaloval si Kopecký.

Velmi dobře se vede také mladé norské posádce Ole Christian Veiby a Stig Rune Skjarmoen (rovněž Škoda Fabia R5), která se ve své první asfaltové rallye v životě drží na senzačním čtvrtém místě v hodnocení třídy WRC2.

Video se připravuje ...

Jezdce čekají v neděli na Korsice už jen dva měřené testy. Nejprve 53,8 kilometrů dlouhá zkouška a na závěr power stage (zvlášť bodově hodnocená rychlostní zkouška) v délce 10,42 kilometrů.

Průběžné pořadí (po 8 z 10 RZ): 1. Neuville, Gilsoul (Bel./Hyuindai i20 Coupe WRC) 2:44:10,2; 2. Ogier, Ingrassia (Fr./Ford Fiesta WRC ´17) +38,9; 3. Sordo, Martí (Šp./Hyundai i20 Coupe WRC) +57,7; 4. Latvala, Anttila (Fin./Toyota Yaris WRC) +1:09,4; 5. Breen, Martin (Irl., Brit./Citroën C3 WRC) +1:12,2; 6. Paddon, Kennard (N. Zél./Hyundai i20 Coupe WRC) +1:43,8; 7. Mikkelsen, Jaeger (Nor./Škoda Fabia R5) +6:21,7 (1. v kategorii WRC2); 8. Suninen, Markkula +7:29,6; 9. Sarrazin, Renucci (Fr./Škoda Fabia R5) +7:48,6; 10. Rossel, Fulcrand (Fr./Citroën DS3 R5) +9:56,5; … 19. Kopecký, Dresler (ČR/Škoda Fabia R5) +16:21,1 (7. v kategorii WRC2).

Zbývající program Rallye Korsika

Neděle – 8.58 RZ9 (53,78 km); 12.08 RZ10 (10,42 km).

Michal Štěpanovský
Diskuze (2)
8. 4. 2017 22:48
Re: pekne
Je sice pěkný, že každou rallye vyhraje jiný jezdec, ale jestli proběhne 2. třetina MS podobně jako ta první, tak za další 4 závody bude moct Ogier pomalu slavit titul :-)
Avatar - speedfred
8. 4. 2017 21:28
pekne
rozbehnutá sezóna v rely :yes: