Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Růst prodeje Volkswagenu v Číně prý brzdí nedostatečné kapacity

Tomáš Kovařík

Růst prodeje koncernu Volkswagen na čínském trhu by měl v letošním roce zpomalit na zhruba 10 z loňských 16 procent. Důvodem je konzervativní strategie firmy, která omezuje její výrobní kapacity. Uvedl to šéf čínských aktivit podniku Jochem Heizmann.

Koncern Volkswagen letos podle Heizmanna dodá na čínský trh celkem 3,6 milionu vozů. Heizmann rovněž upozornil, že kvůli nedostatečným výrobním kapacitám roste prodej koncernu v Číně v poslední době pomaleji než celý tamní automobilový trh. Dodal, že Volkswagen nyní plánuje posílení investic do výroby, aby tento problém odstranil.

Koncem loňského roku Volkswagen oznámil, že hodlá v Číně do roku 2018 investovat 18,2 miliardy eur (přes 500 miliard korun) do zvýšení výrobní kapacity na zhruba čtyři miliony vozů ročně.

Tento investiční plán je založen na předpokladu, že průměrný růst prodeje se bude pohybovat kolem pěti procent ročně. Heizmann označil předpoklad za velmi konzervativní. "To je důvod, proč se potýkáme s nedostatečnou kapacitou," prohlásil.

Čína v roce 2009 díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Volkswagen je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se chce stát největším výrobcem aut na světě.

Tomáš Kovařík