Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Safety car i v MS silničních motocyklů

Jiří Rozkošný
Diskuze (0)
Safety car neboli zpomalovací vůz bude od letošního roku využíván i organizátory závodů mistrovství světa silničních motocyklů.

Safety car neboli zpomalovací vůz bude od letošního roku využíván i organizátory závodů mistrovství světa silničních motocyklů. Na trať vyrazí v případě změny počasí a jeho nasazení je prozatím omezeno pouze na královskou třídu MotoGP.

Komisaři budou muset před každým startem ohlásit, zde je závod považován za suchý nebo mokrý. Pokud se v průběhu suchého závodu změní podmínky natolik, že by jezdci mohli chtít změnit pneumatiky, dostane se ke slovu zpomalovací vůz. Po jeho vyjetí bude závod považován za přerušený.

Stejně jako ve formuli 1 bude i u motocyklů v době, když bude Safety car na trati, zakázáno předjíždění. Po absolvování jednoho kola navede zpomalovací vůz jezdce do boxů, kde budou moci přezout pneumatiky, doplnit benzín či jinak upravit stroj. Závod pak bude znovu zahájen letmým startem, jezdci do něho vyrazí v pořadí, v jakém byli před přerušením jízdy. Odpadne tak předchozí komplikované a pro diváky nepřehledné sčítání časů. Pokud se ovšem mokrý závod změní na suchý, musí jezdci případnou výměnu pneumatik provést během závodu a riskovat propad v pořadí.

Ve třídách 125cc a 250cc se pravidla nemění. V případě deště bude závod přerušen a po přezutí a úpravě strojů bude znovu odstartován. Následně se sčítají časy z obou částí závodu.

Jiří Rozkošný
Diskuze (0)