Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SAP: Prodej osobních aut letos vzrostl asi o 4 %

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Prodej nových osobních v letošním roce vzrostl zhruba o čtyři procenta na přibližně 168.000 vozů.

Zájem o užitkové klesl o dvě pětiny na 11.500 aut. Odhaduje to Sdružení automobilového průmyslu. Oficiální výsledky oznámí Svaz dovozců automobilů na začátku ledna.

Prodej osobních a lehkých užitkových vozů v součtu podle odhadu sdružení klesl o 0,9 procenta na 179.500 aut. Díky různým slevovým akcím si řada zákazníků mohla dovolit vůz vyšší kategorie za cenu, kterou by před jedním či dvěma lety platili za automobil o kategorii níž. Překvapením je podle odborníků výsledek Škody Auto, které se podařilo zvýšit svůj podíl na trhu. Ten v posledních letech vytrvale klesal.

"Celkové prodeje osobních a lehkých užitkových aut za letošní rok očekávám na zhruba stejné úrovni jako loni. Pokud vezmeme v úvahu, že v Česku nebylo zavedeno šrotovné a ekonomická situace řady domácností a firem je stále poměrně složitá, lze to považovat za slušný výsledek," uvedl vedoucí automobilové expertní skupiny PwC Jiří Zouhar.

V příštím roce by trh v tuzemsku i EU mohl podle Zouhara růst o jednotky procent. Nárůst prodejů v Číně a dalších rychle rostoucích trzích bude podle něj dvojciferný.

Prodej nových osobních aut za 11 měsíců roku stoupl o pět procent na 154.107 vozů. Kategorie lehkých užitkových vozidel pokračovala v propadu o téměř 43 procent na 10.439 vozů. Pokles částečně způsobila změna zákona o DPH, která firmám umožnila odepisovat daň i u osobních aut.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)