Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Electric dodá 50 trolejbusů pro hlavní město Lotyšska

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Škoda Electric dodá pro hlavní město Lotyšska celkem padesát nízkopodlažních kloubových trolejbusů.

Plzeňská společnost Škoda Electric vyrobí padesát trolejbusů pro hlavní město Lotyšska Rigu. Jedná se o součást rámcového kontraktu na celkem 125 vozidel. Plzeňská firma navazuje na předchozí dodávky stejně početné flotily těchto vozidel z minulých let.

Petr Kasenčák, vedoucí obchodního útvaru plzeňské firmy, k tomu uvedl, že společnost Škoda Electric uzavřela v roce 2013 kontrakt na dodávku celkem 125 trolejbusů pro Rigu. Do lotyšské metropole dodá Škoda Electric trolejbusy typu 27Tr v celkové hodnotě až 2,6 miliardy korun. Součástí smlouvy je též možnost uplatnění opce na dalších 38 trolejbusů.

Nízkopodlažní kloubové trolejbusy Škoda 27 Tr využívají karoserie polských autobusů Solaris řady Urbino. Vozidla s celkovou délkou 18.000 m šířkou 2550 mm a výškou 3450 mm disponují maximální kapacitou 167 cestujících. K pohonu slouží elektromotor o výkonu 240 kW a udávána je maximální rychlost 65 km/h.

Trolejbusy pro hlavní město Lotyšska jsou vybaveny pomocným diesel-generátorem určeným pro jízdu i mimo trakční vedení. Součástí jejich vybavení je i klimatizace, či moderní informační systém včetně zařízení pro zjišťování počtu cestujících.

Škoda Electric, která je členem skupiny Škoda Transportation, zvítězila ve výběrovém řízení vyhlášeném v roce 2013 rižským dopravním podnikem (Rigas Satiksme). Součástí tendru bylo též zajištění financování (postupné splácení dodávky po dobu osmi let). Velký podíl na úspěchu Škodovky mají proto Česká spořitelna a Exportní garanční a pojišťovací společnost, které se podílejí na financování celého projektu.

Rižský dopravní podnik dnes provozuje devatenáct trolejbusových linek a ročně převeze 45 milionů cestujících. Ve vozovém parku má 267 trolejbusů.

V Rize jsou škodovácké trolejbusy oblíbené několik desetiletí. První vozy byly do Rigy dodány už v roce 1955. Současná zakázka Škody Electric navazuje na 150 nízkopodlažních trolejbusů Škoda 24 Tr, které byly dodány v letech 2007-2009.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)