Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Electric představuje nový elektrobus

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Škoda Electric představila zcela nový elektrobus Škoda E’City, který je výsledkem spolupráce s výrobcem autobusů Iveco.

Společnost Škoda Electric prozatím pro své elektrobusy využívala karoserií městských autobusů polské značky Solaris. Nový model je tak prvním elektrobusem plzeňské firmy, s karoserií, jejímž dodavatel je společnost Iveco, s níž Škoda Electric v minulosti úspěšně realizovala řadu projektů trolejbusů.

Radek Svoboda, obchodní ředitel Škoda Electric, v souvislosti s odhalením podoby nového elektrobusu Škoda E’City uvedl, že jeho společnost se vývoji prostředků městské hromadné dopravy šetrných k životnímu prostřední věnuje již dlouho a elektrobusy jsou v souvislosti s rychle se měnícím trhem aktuálním trendem.

Hlavními přednostmi elektrobusů jsou tichý provoz spolu s nulovými emisemi škodlivých výfukových plynů v místě provozu a rovněž skutečnost, že ve srovnání s trolejbusy nejsou závislé na trolejovém vedení, což znamená, že na své linky je mohou nasadit i města, která nedisponují potřebnou infrastrukturou pro provoz trolejbusů.

Nový model Škoda E’City je podle slov Radka Svobody zajímavý především modulární koncepcí výzbroje, která umožňuje velmi snadno přizpůsobit provedení vozidla na míru požadavkům konkrétního zákazníka. To se týká zejména různých variant provozu s ohledem na možnosti nabíjení nebo délky tratí.

Společnost Škoda Electric nyní představuje model E’City ve dvounápravovém provedení s celkovou délkou 12 metrů, ale plánuje, že nabídku rozšíří i o kratší verzi s celkovou délkou 10 metrů a delší kloubové provedení s délkou 18 metrů. Dojezd na jedno nabití se může pohybovat až kolem 250 km a k dobíjení baterií může být využito i trolejové vedení.

Škoda Electric získala v posledním roce několik kontraktů na dodávku elektrobusů. Na konci letošního září podepsala Škoda Electric kontrakt na dodávku jedenácti nových elektrobusů do Českých Budějovic. Od března letošního roku slouží v systému hromadné dopravy deset vozidel stejného typu v severomoravském Třinci, v tomto případě elektrobusy provozuje společnost Arriva Morava.

Jeden pilotní elektrobus dodala Škoda Electric letos také společnosti Arriva Nové Zámky na Slovensko, další budou brzy jezdit v Žilině.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)