Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spolkový sněm začíná projednávat návrh na zpoplatnění německých dálnic

redakce AUTO.CZ

Německý Spolkový sněm dnes v prvním čtení projedná vládní návrh na zpoplatnění dálnic pro osobní auta. Podle plánu ministerstva dopravy by řidiči měli od roku 2016 platit za roční známku v závislosti na typu vozu až 130 eur (3500 Kč). Opatření dopadne především na zahraniční motoristy, protože Němcům se o cenu známky sníží daň z vlastnictví motorového vozidla.

Vládní návrh předpokládá, že kromě roční známky budou k dispozici i krátkodobé kupóny. Poplatek za deset dnů by měl činit deset eur (275 Kč), dvouměsíční poplatek by dosáhl 22 eur (600 Kč). Ministerstvo dopravy očekává, že by mýtné mělo vynést zhruba 500 milionů eur (13,7 miliardy korun) ročně.

Ve Spolkovém sněmu se předpokládá bouřlivá debata o návrhu zákona. Proti zpoplatnění dálnic vystupují opoziční Zelení i Levice, ale i část vládních sociálních demokratů. Proti návrhu zákona zaznívají také hlasy z jiných zemí Evropské unie, podle nichž je faktické osvobození německých řidičů od placení známky v rozporu se zákazem diskriminace na základě státní příslušnosti.

redakce AUTO.CZ